kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Sertaç Özinal
İLİŞKİLİ HABERLER
Bullet
'Çipli kart kullanımı ile sahtecilik % 67 düştü'

'Çipli kart kullanımı ile sahtecilik % 67 düştü'

Kart sahteciliğinin iki yılda 1.43 milyon YTL'ye gerilediğini belirten BKM Genel Müdürü Özinal, alışverişlerin yüzde 70'inin artık çipli kartlar ile yapıldığını söyledi..
Çipli kredi kartı kullanımı ile dolandırıcılık ve sahtecilik suçları yüzde 67 düştü. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, çipli kredi kartı kullanımı öncesi Ocak-Mart 2005 döneminde 4.34 milyon YTL'lik sahtecilik suçu işlendiğini söyleyerek, bu rakamın Ocak-Mart 2007 döneminde ise 1.43 milyon YTL'ye gerilediğini belirtti. Sahtecilik olaylarının ağırlıklı olarak kart kopyalama ve kayıp-çalıntı kartları kapsadığına dikkat çeken Özinal, sahteciliğin çipli kart kullanan ülkelerden çipsiz kullanımın yaygın olduğu ülkelere kaydığının altını çizdi. Özinal, "Sahtecilik suçları Türkiye'de hala 10 binde 2 ila 4 olay arasında yaşanırken, bu rakam Avrupa Bölgesi'nde ise 10 binde 7'ye kadar çıkıyor" dedi.

YÜZDE 85'İ ÇİPLİ
Toplam alışverişlerin yüzde 70'inin artık Çip&Pin uyumlu kartlar ile yapıldığını ifade eden Özinal, Türkiye'de kullanılan 33 milyon kredi kartının yüzde 85'inin yani 28 milyon kartın çip uyumlu olduğunu dile getirdi. Mayıs sonu itibariyle bu rakamı yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Özinal, Çip&Pin dönüşümünün toplam 650 milyon dolarlık bir yatırım ile gerçekleşeceğini kaydetti.

ŞİFRE İÇİN SON 74 GÜN
Özinal, çipli kredi kartı kullanımına geçişte Fransa ve İngiltere'nin ardından Türkiye'nin dünyada 3'üncü ülke konumunda olduğunu vurguladı. 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren kredi kartı kullanımında şifrenin zorunlu hale geldiğini anımsatan Özinal, şu an tüketicilerin yüzde 86'sının şifrelerini bildiğini kaydetti. Tüketicilere şifrelerini öğrenmeleri için son 74 gün kaldığı uyarısında bulunan Özinal, tüketicilere şifrelerini paylaşmamalarını söyledi.