kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Turkcell'in % 13.2'sine sahip olan ve Çukurova ile Kasım 2005'te 3.3 milyar dolarlık borç anlaşması yapan Altimo'nun CEO'su Reznikovich, Çukurova'ya ateş püskürdü: "Bize ödeme yapmıyorlar, dava açtık paramızı istiyoruz"..
Rus Alfa'nın telekom şirketi Altimo, Çukurova Grubu'na verdikleri 1 milyar 350 milyon dolarlık kredinin derhal geri ödenmesini istedi. Altimo CEO'su Alexey Reznikovich dün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Çukurova Grubu'na aldıkları kredi bakiyesinin geri ödenmesine yönelik bir ihbarname çektiklerini ve ayrıca İngiliz Virgin Adaları'nda da konuyla ilgili olarak dava açtıklarını duyurdu. Rus şirketin iddiasına göre Altimo'nun yüzde 75'ine sahip olan Rus Alfa Group, Kasım 2005'te Çukurova ile birkaç sözleşmeyi kapsayan geniş bir anlaşma imzaladı. Buna göre Alfa Group, 1 milyar 707 milyon dolar tutarında Çukurova'ya kredi vererek, Turkcell'in yüzde 13.22 hissesine sahip oldu. Daha sonra Çukurova, Kasım 2006'da, Alfa'ya, toplam ödünç tutarı üzerinden 357 milyon ABD doları ile 217 milyon ABD doları tutarına eşit faizi ödedi. Ancak Altimo CEO'su Alexey Reznikovich'in açıklamasına göre Çukurova bu sözleşmenin şartlarına uymadı ve tam 16 kez temerrüte düştü.

BİZE GERİ DÖNEN YOK
Reznikovich, 1 milyar 350 milyon dolarlık kredinin geri ödenmesi konusunda kendilerinde ciddi endişelerin oluştuğunu belirterek şunları söyledi: "Çukurova Grubu bizimle yaptığı kredi ve diğer anlaşmalarda toplam 16 defa temerrüde düştü. Biz Çukurova grubunun temerrüde düşerken olayın farkında olduklarını düşünüyoruz. Örneğin Çukurova Grubu bizden 1.7 milyar dolarlık kredi aldı. Ancak bize olan borcunu ödemeden birkaç yüz milyon dolarlık sendikasyon kredisi imzaladı ki bu yaptığımız anlaşmanın kesin ihlalidir. Yaptığımız anlaşmada yeni borçlanmalardan mutlaka haberimizin olması öngörülmüştü". Reznikovich, borcun ödenmemesi durumunda takas talep edip etmeyeceklerine yönelik bir soruya ise, "Bizim ana hedefimiz paramızı geri almak. Dün Çukurova Grubu'na ihbarnameyi çektik. Şu an başka planımız yok, verdiğimiz kredinin bakiyesi ortada, biz bu meblağın ödenmesini talep ediyoruz'' yanıtını verdi. Bu süreçte Çukurova Grubunun herhangi bir dönüşünün olup olmadığı sorusunu ise Reznikovich, "Hayır, herhangi bir geri dönüş olmadı'' diye yanıtladı. Turkcell'in 3 milyar dolarlık sendikasyon kredisi alıp Bulgar Telekom ihalesine girmesine ise Reznikovich şu yanıtı verdi: "Turkcell'in değerine katkı sağlayacağı için bizim için son derece olumlu bir adım olur."