kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

'Detoks'a ihtiyacımız var mı!

Dr. Yasemin Fatih Amato
Detoks nedir, neden yapılır, mutlaka yapılmalı mıdır, nereden çıkmıştır bunları hiç düşündünüz mü? Esasında vücudumuzun her türlü besine ve çok yönlü beslenmeye ihtiyacı vardır. Detoks diyetleri özellikle alternatif tıbbın bir yaklaşımıdır. Alkol ve uyuşturucu bağımlılarının tedavisinde, karaciğerin arındırılması ve bazı ilaçların yan etkilerini ortadan kaldırmak için mutlaka gereklidir. Genellikle kısa sürelerle yapılır. Amacı vücudumuzda birikmiş olan zehirlerin atılmasına yardımcı olmaktır.

Tıka basa yemeyin!

Doğrusunu isterseniz, ölçülü yemek şifa, aşırı yemek ise zehirdir. Çoğumuzun ihtiyacımızdan fazla yediğine ve buna bağlı olarak şişmanlık ve birçok hastalıkla boğuştuğumuza kuşku yok! Yaşam kalitemizi bozan bu hastalıklar, tamamen çağımıza özgü sorunlar... Binlerce yıl önce insanlık bu kadar bol gıdayı hayal bile edemezdi. Ama kolesterol, trigliserit ve damar tıkanıklığı tanınmıyordu. Çünkü bu ölçüde fazla ve zararlı yağ tüketimi yoktu. Bu kadar hormon, kimyasal katkı maddesi, gıda işlemesi ve çeşit yoktu. Nispi bolluk dönemlerinde bile gıdalar günümüze oranla daha taze ve daha saf kullanılırdı. Doğrusunu isterseniz, devamlı ve aşırı yemek insan vücuduna yabancıdır. Peki detoks'a ihtiyacınız var mı? Eğer aşağıdaki durumlar başınıza geliyorsa, durup düşünmenizde fayda var!
* Kendinizi uzun süredir yorgun hissediyor musunuz?
* Dikkatinizi toplamakta güçlük çekiyor musunuz?
* Sık sık grip oluyor musunuz?
* Nefesiniz kokuyor mu?
* Deodorant kullanmadığınız zaman vücut kokusu ağırlaşıyor mu?
* Gaz atamıyor musunuz?
* Yemekten sonra şişkinlik şikayetiniz oluyor mu?
* Gözlerinizin altında daima mor hareler var mı?
* Alerji, egzama, akne veya psoriasis gibi cilt sorunlarınız var mı?
* Kabızlık var mı? Vücudunuz şişip ödem yapıyor mu?
* Siz ya da çevrenizdekiler sigara içiyor mu?
* Günde 3 bardaktan daha az mı su içiyorsunuz? Meyve ve sebze yiyor musunuz?
* Günde 1 defadan daha mı fazla et yiyorsunuz? Bu soruların bir kısmına 'evet' diyorsanız, bir detoks programına ihtiyacınız olabilir. Ama detoks diyetleri mutlaka diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır. Gazete ve kitaplarda okuduğunuz detoks programları doğru olabilir. Ama onlar genel doğrular adına yazılmıştır. Bünyenize uygun olup olmadığını bilemezsiniz.