kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Savaş Ay, Hanefi Avcı’nın akvaryumunu inceledi.

Avcı: Bilgiler sızmadan önce hissedilmiştir

SAVAŞ AY
SAVAŞ AY
Emniyet'in eski İstihbarat Daire Başkanı olan Edirne Emniyet Müdürü Avcı, Nokta dergisinde yayınlanan darbe günlükleri ile ilgili "Ankara biliyordur" dedi..
Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı ve halen Edirne Emniyet Müdürü olan Hanefi Avcı ile hem Edirne'yi hem de son günlerde 'olup bitenleri' konuştuk. Emniyet'te bir efsane olan Avcı, 1983'te ünlü altın kaçakçılığı olayını ortaya çıkararak ilk kez adını duyurmuştu. 1984-1992 yıllarında önce Diyarbakır'da, sonra da İstanbul'da çalıştı. Susurluk Komisyonu'nda ve basında yaptığı açıklamalar ile askerleri ve özellikle de Veli Küçük'ü suçladı. Genelkurmay'ın dinlenmesi skandalına adı karıştı ve açığa alındı. MİT'in telefonlarını katıldığı bir televizyon programında açıkladığı gerekçesi ile tutuklandı ve hapis yattı. Emniyet'teki görevine Danıştay kararı ile geri döndü. Döner dönmez de Edirne'de Kapıkule yolsuzluğunu ortaya çıkardı. Üstelik elektrik sobalarına koydurduğu gizli kamera gibi ajan yöntemleri ile yolsuzluk yapınları buldu çıkardı. Avcı ile işte bunları konuştuk:

TÜRKİYE'NİN BOND'U

* Size Türkiye'nin James Bond'u diyenler bile var. Siz de Bond gibi çantasında silah olabilen çakmak, kapağını ters çevirince patlayıcı maddeye dönüşen gazoz şişesi, saatinden dürbün çıkan biri oluyor musunuz? Cebimde sadece kalemim var. O da yazmaya yarıyor.

* Peki devletin güvenliğiyle ilgili konularda sizden de görüş alınıyor mu? Devletin zaten böyle çok sayıda uzmanı vardır. Resmi doneler kimdeyse, devlet bilgileriyle kim donanmışsa o yapar yorumu. Biz basında bilindiğimiz için böyle düşünenler olabilir ama böyle değil.

* Geçen sayısında Nokta dergisini bir açtık sayfalarca planlar, şemalar, hazırlıklar... Bu hazırlıklar yapıldığı zaman devletin istihbarat birimleri bunun farkına varmaz mı? Tabii bunlar sokağa çıktığına, basının eline geçtiğine göre demek ki daha önceden bir şeyler hissedilmiş. Her şey medyaya sızmaz. Ankara'da görev yapan meslektaşlarınız biraz daha vakıftır bazı bilgilere. Bir gün biri bir kitap yazıyor bir bakıyorsunuz 15 sene önce neler neler olmuş meğer.

* Sizin haberiniz olmadı mı? Bizim uzmanlık alanımız daha ziyade terör üzerinedir. Hayatımın büyük bölümü terör örgütleriyle mücadeleyle geçti. Tabii şimdi sadece göçmenleri konuşacaktık. Edirne'de göçmenler sorunu büyük. Sadece geçen yıl 13 bin kişi yakalanmış. Demek ki bir o kadar da yakalanamayan var. Bizim sınırlarda askeri tedbir iyi ama çok fazla sınırımız var, yakalamak sorun değil göndermek sorun.

* Biraz açalım mı? Emniyet Genel Müdürlüğü'nün son bir yılda en büyük harcama kalemi 1 trilyon lira ile bu konu. Oysa diğer kalemlerimizde harcamaların en büyüğü 400 milyarı geçmezdi.