kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Çukurova Grubu'nun başı dertte

Yeni Haber
Turkcell'in azınlık hissedarı Altimo şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) Alexey Rezkinovich, Çukurova Grubuna verdikleri kredinin ödenmesi konusunda temerrüte düşüldüğü için yaptıkları anlaşmanın gereği olarak İngiltere'nin Virgin adalarındaki mahkemelerde dava açtıklarını bildirdi.

Rezkinovich, düzenlenen basın toplantısında, Altimo'nun yüzde 75'ine sahip olan Alfa Group ile Çukurova Grubu arasında Kasım 2005 tarihinde imzalanan anlaşmanın gereği olarak Altimo'nun, Turkcell'in yüzde 13,22'sine tekabül eden dolaylı hisselerini satın alırken Alfa'nın 1,7 milyar dolarlık krediyi Çukurova'ya ödünç verdiğini belirterek, Kasım 2006 tarihinde Çukurova Grubunun Alfa'ya kredinin ana parasına tekabül eden 357 milyon doları ve faizine tekabül eden 217 milyon doları ödediğini anlattı.

Rezkinovich, bugün itibariyle kredinin bakiyesinin 1,35 milyar dolara tekabül ettiğini belirterek, dün itibariyle Altimo'nun daha önce Çukurova Grubuna verdiği kredinin ödenmesini talep ettiğini söyledi.Rezkinovich, şunları kaydetti:

''Altimo, Çukurova Grubu, müteaddit defalar kredinin ödenmesi konusunda temerrüte düştüğü için artık bu kredinin ödenmesi konusunda endişeli. Maalesef Çukurova Grubu, Alfa ile 2005 yılında imzalamış olduğu anlaşmanın hükümlerine riayet etmedi. Dolayısıyla biz bu bakiyeyi güvence altına almak için bir takım önlemler almaya karar verdik. Sonuçta Altimo, Çukurova'ya bir ihbarname çekerek kredinin bakiyesinin ödenmesini talep etti ve yine Çukurova ile yaptığımız anlaşmanın gereği olarak biz İngiltere'nin Virgin adalarındaki mahkemelerde dava açtık. Biz, Çukurova Grubu, müteaddit defalar temerrüte düştüğü için kredi sözleşmesinin ihlal edildiğini düşünüyoruz ve davayı bu yüzden açıyoruz.''

''ÇUKUROVA, 16 DEFA TEMERRÜTE DÜŞTÜ''


Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rezkinovich, dava sürecinden önce Çukurova Grubu ile herhangi bir görüşmesinin olup olmadığının sorulması üzerine, şu karşılığı verdi:

''Konu yargıya intikal etti. Bu yüzden avukatlarımızın üstünde çalıştığı bir konuya fazlasıyla ayrıntıya giremem. Ancak şunu ifade etmeliyim; genel anlamda Çukurova Grubu, bizimle yaptığı kredi ve diğer anlaşmalarda 16 defa temerrüte düşmüştür ve biz maalesef Çukurova Grubunun bu temerrüte bilerek düştüğü kanaatindeyiz. Bir örnek vermek istiyorum; Çukurova bizden 1,7 milyar dolarlık kredi aldı, borç aldı, ancak bize olan borcunu henüz ödemeden birkaç yüz milyon dolarlık başka bir sendikasyon kredisine gitti ki bu, yaptığımız anlaşmanın ihlalidir. Biz anlaşmamızda başka bir borçlanmaya giderken bunun ana düzenleyicisi olarak Alfa'nın yer almasını öngörüyoruz ve biz anlaşmalar gereğince Çukurova'nın bize verdiği mali tabloları incelediğimizde Çukurova'nın yükümlülüklerini karşılayamayacak durumda olduğunu görüyoruz.''

Rezkinovich, borcun ödenmemesi durumunda ne talep ettiklerine yönelik bir soruya, ''Bizim ana hedefimiz paramızı geri almaktır. Dün Çukurova Grubu'na ihbarnameyi çektik. Şu an başka planımız yok, verdiğimiz kredinin bakiyesi ortada, biz bu meblağın ödenmesini talep ediyoruz'' karşılığını verdi.Bu süreçte Çukurova Grubunun herhangi bir dönüşünün olup olmadığının sorulması üzerine Rezkinovich, ''Hayır, herhangi bir geri dönüş olmadı'' dedi.

''ÇUKUROVA, HİSSELERİNİ TELIA SONERA'YA SATMAK ZORUNDA''

Alexey Rezkinovich, ''Başka bir şirketle hisse değişimi düşünüyor musunuz?'' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

''Şu anda öncelikli ve tek amacımız verdiğimiz borcu, krediyi geri alabilmek. Takdir edersiniz ki 1,35 milyar dolar son derece ciddi bir meblağ. Avukatlarımızın ve denetçilerimizin bize yaptığı tavsiyede aldığımız karar, bu rakamın risk altında olduğu ve bir an önce geri almamız. Bizim için diğer önemli gelişme ise; çok kısa bir süre önce Telia Sonera'nın Çukurova Grubu aleyhinde Cenevre'de tahkime başvurması oldu. Çukurova Grubu, bu tahkim kararlarını kabul edeceğini beyan ettiğine göre bu konuda gerekli işlemi yapmalı. Yine Telia Sonera'ya göre bu, yaptıkları sözleşmenin gereğidir. Tahkim Kurulu kararına göre Çukurova Grubu, Turkcell'deki hisselerini Telia Sonera'ya satmak zorunda. Ancak bu hisselerin bir kısmı zaten Alfa'ya satılmış durumda. Ve hisselerin geriye kalan kısmı da 1,7 milyar dolarlık krediye mukabil teminat olarak alınmış durumda. Dolayısıyla biz Çukurova Grubuna krediyi verirken bize sunduğu garantilerin, teminatların ihlal edildiğini düşünüyoruz. Öte yandan biz bunun Çukurova Grubu için de ciddi sonuçlar doğurabileceğini düşünüyoruz. Biz yapılmış sözleşmelerin iptal edilebileceğini düşünmüyoruz, ancak tahkim kararı uyarınca Çukurova Grubunun Telia Sonera'ya çok ciddi meblağlarda, yüz milyonlarca dolarlık bir tazminat ödemesi söz konusu olabilir ve biz bu ve benzeri durumların yaptığımız sözleşmenin açıkça ihlal ettiğini gösterdiği kanaatindeyiz.''

Telia Sonera ile görüşüp görüşmedikleri yönündeki soruyu Rezkinovich, ''Yapmakta olduğumuz ticari görüşmelerle ilgili yorum yapmayacağım'' şeklinde yanıtladı.

ÇUKUROVA, YAPTIĞI İŞLEMLERDEN CİDDİ MENFAATLER ELDE ETTİ''


Bu kadar zaman beklenmesinin nedeninin, Alfa ile Telia Sonera'nın Megafon şirketine ilişkin bir anlaşma eşiğinde olmasıyla bir ilgisinin olup olmadığının sorulması üzerine Rezkinovich, ''Megafon ile bir anlaşmanın eşiğinde olduğumuz söylendiği zaman ben gülüp geçerim, bu büyük bir abartma olur. Şu aşamada hedefimiz gayet açık, kredinin ödenmesini talep ediyoruz. Bu yaptığımız işlem Alfa ve Çukurova arasında yapılan sözleşmeye son derece uygundur. Bunun dışında başka bir şey aramamak lazım'' yanıtını verdi.

Alexey Rezkinovich, ''Tek seferde 1,35 milyar doları nasıl ödeyebilirler? Yeni bir protokol mü yapılacak, yoksa almazsak bu iş biter mi diyorsunuz?'' şeklindeki soruya da ''Biz Çukurova ile bir buçuk yıl önce imzaladığımız sözleşmeye tam riayet ediyoruz. Biz ne fazlasını, ne azını istiyoruz. Sözleşme her iki tarafın da yükümlülüklerini açık dille ifade ediyor ve diyor ki taraflardan biri sözleşmeyi ihlal ederse, temerrüte düşerse bunun gereğini yapar'' karşılığını verdi.

16 kez temerrüte düşerken rakamların aynı olup olmadığı yönündeki soru üzerine Rezkinovich, konu yargıya intikal ettiği için temerrüt rakamlarıyla ilgili kesin rakamlar vermesinin çok doğru olmadığını belirterek, şunları söyledi:

''Ama buna örnek verebilirim, mesela Turkcell'in, kısa bir süre önce çok taraflı bir kredi sözleşmesine girmiş olması. Bu yapılan anlaşmanın tarafları arasında Turkcell ve Çukurova Grubunun pek çok iştiraki yer alıyor. Bu anlaşmaların her birinde farklı rakamlar var ve ben bunları tek tek hatırlayamam. Bu anlaşmalar, bizim sözleşmenin açıkça ihlalidir ve bizim imzaladığımız kredi anlaşmasına göre Turkcell ya da Çukurova Grubu çok taraflı bir kredi anlaşması imzalayacağı zaman mutlaka bizim onayımızı almak durumunda. Çukurova Grubu, Turkcell'de yapmış olduğu bu anlaşmalardan ya da işlemlerden çok ciddi menfaatler elde etmiştir. Bunlar hukuken ihlaldir, ama ahlaken de iyi iş ortaklığı ilkesine aykırıdır, bizim arkamızdan, haberimiz olmadan Turkcell ile bir takım anlaşmalar imzalanmış olması buna aykırıdır.''

''KASTEN'' DEĞİL, ''FARKINDA''...

''Çukurova'nın bu temerrütlere 'isteyerek' düşmesinden kastettiğiniz hukuk karmaşası yaratmaya mı çalıştığı?'' şeklindeki soru üzerine Rezkinovich,

''Düzeltmek istiyorum; ben konuşmamda Çukurova Grubunun bunu 'kasten' yaptığını ifade etmedim. 'Farkındaydı' dedim. Çünkü Çukurova yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğinin farkındaydı. Ama benim için yaptıklarının amaçlarını, kasıtlarını söylemek spekülasyon olur'' diye konuştu.

Rezkinovich, Çukurova'nın ödeme yapamayacağına yönelik kesin yargıya nasıl vardıklarının ve ellerindeki mali tabloların ne olduğunun sorulması üzerine, yargıya intikal eden konuda rakam veremeyeceğini ifade ederek, ''Bu analizi yaparken mali müşavirlerimizden ve denetçilerimizden danışmanlık aldık. Ama,özkaynağın altında eksi rakamını gören bir orta üç öğrencisi bile bunu söylemeye yetkindir'' dedi.

Çukurova'nın borcunu ödemeye yönelik bulacağı kaynağa ilişkin soruya Rezkinovich, ''Kaynak şu anda bizi ilgilendirmez, biz risk altında olduğunu düşündüğümüz alacağımızın tahsiliyle ilgileniyoruz'' karşılığını verdi.

''VODAFONE, TURKCELL'İN PİYASA DEĞERİNİ ETKİLEDİ''

Geçen yıl Mayıs-Haziran döneminde Turkcell hisselerinde iniş olduğunu, bunun nedeninin makro ekonomik gelişmelerin yanında şirketin içinde yaşadığı sorunların bu durumu körüklediğini, asıl sorunun şirketin tam anlamıyla bir CEO tarafından yönetilememesi olduğunu belirten Rezkinovich, ''Ve tabii iddialı rakibimiz Vodafone, Turkcell'in piyasa değerini etkiledi. Ama biz hem performans hem de borsa değeri olarak oldukça iyimseriz'' diye konuştu.

Rezkinovich, Turkcell ana hissedarlarının anlaşarak bir CEO atadıkları için mutlu olduklarını, son derece güven duydukları şu anki CEO'nun hem Batı deneyimi hem de Türkiye piyasasını anlamada yetkin olduğunu, yıl sonu itibariyle hissedarların çok daha memnun olacağını ve ''Borsadaki hisselerin büyük oranda değer kazanacağını'' sözlerine ekledi.

(AA)