kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin yıldızı AB'de parlayacak

Yeni Haber
IMF verilerine göre, Türkiye enflasyon ve işsizlik oranında gelecek yıl kimi AB üyelerinden daha iyi durumda olacak. IMF Avrupa Bölüm Başkanı Michael Deppler, Avrupa'da Ekonomik Görünüm ve Sorunlar konulu basın açıklamasının ekinde, bazı göstergeler dağıttı.

Avrupa'da Temel Ekonomik Göstergeler'e göre, 2008'de Avrupa'nın bütün ülkelerinde büyüme azalırken, Türkiye, Macaristan, Portekiz, Almanya ve Fransa'da artacak. Büyümede Avrupa ortalaması bu yıl için yüzde 3.4, 2008 yıl için ise 3.2 tahmin edildi. Türkiye'de bu yıl yüzde 5.0, gelecek yıl yüzde 6.0 büyüme bekleniyor.

ENFLASYON BAZI AB ÜLKELERİNDEN İYİ OLACAK

Göstergelere göre, Avrupa'da bu yıl yüzde 3.2 olan ortalama enflasyon artışı gelecek yıl yüzde 3'e inecek. IMF göstergelerinde bu yıl Türkiye'deki enflasyon tahmini yüzde 8, gelecek yıl ise yüzde 4.3 olarak belirtildi. Türkiye'nin enflasyonu 2007'de Ukranya ve Rusya'dan daha iyi olacak. 2008'de ise, yüzde 4.3'lük tahmin tutarsa, Ukranya, Rusya, Letonya, Estonya, Romanya'dan daha iyi duruma gelecek.

Avrupa'da 2008'de enflasyonun artış göstermesi beklenen ülkeler şöyle: Avusturya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Estonya.

Enflasyonun düşeceği tahmin edilen ülkeler ise, Belçika, Almanya, İrlanda, İtalya, Portekiz, Slovenya, Danimarka, İngiltere, Bulgaristan, Macaristan, Slovakya, Türkiye, Ukranya, Rusya, Litvanya, Letonya oldu.

İŞSİZLİK YUNANİSTAN'DA ARTACAK TÜRKİYE'DE AZALACAK

IMF göstergelerinde, işsizliğin Avrupa'da gelecek yıl ortalama yüzde 7.5'tan yüzde 7,3'e düşeceği yer aldı. İşsizlikte en hızlı düşüşü yüzde 2 puanla Polonya sağlayacak. Türkiye'de işsizlik bu yıl için yüzde 9.6, 2008 için ise, yüzde 9.4 olarak tahmin ediliyor.

Türkiye şu anda olduğu gibi 2008'de de işsizlikte Batı Balkan ülkeleri ortalamasından (yüzde 21.1), Slovakya'dan (yüzde 12.1) ve Polonya'dan (yüzde 10.3) iyi durumda olacak. Gelecek yıl Avrupa'da işsizliğin Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Danimarka, Macaristan ve Ukranya'da artacağı tahmin ediliyor.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI

IMF Türkiye'de GSYİH'ya göre, cari işlem açığının, 2007'de yüzde -7.3, 2008'de yüzde -6.8 olacağını tahmin etti.

Cari işlemler dengesi açısından Avrupa ortalaması 2007'de yüzde -0.3. 2008'de -0.4 olacak. Türkiye açık oranı açısından Avrupa ülkelerinde orta sıralarda yer alıyor. Avrupa'da açıkları yüzde -23'lere ulaşan Letonya, yüzde -15'ler düzeyinde açığı bulunan Bulgaristan ve Baltık ülkeleri gibi ülkeler bulunuyor.

KAMU AÇIĞI


Deppler'in açıklamalarıyla birlikte verilen ve Türkiye'yi de içeren tablolardaki son veri kamu açığı konusunda oldu. Buna göre Türkiye'de 2007 için kamu dengesi yüzde -3.7, gelecek yıl için yüzde 2.2 olarak tahmin ediliyor.

Türkiye Avrupa'nın kamu açığı yüksek ülkeleri arasında bulunuyor. Bu yıl Macaristan'da kamu dengesinin yüzde -6.8, Çek Cumhuriyeti'nde ise yüzde -4.7 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.

Avrupa ortalaması ise bu yıl için yüzde -1.1, gelecek yıl için yüzde -0.9 olarak tahmin edildi.

(ANKA)