kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
FATİH ALTAYLI

Kendi geleceğini değil, Türkiye'nin geleceğini düşünmeli

Büyük resim için tıklayın
Cumhurbaşkanlığı'nın en güçlü adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün "Baykal hariç" muhalefet liderleriyle görüşüp, Cumhurbaşkanlığı konusundaki "uzlaşma zeminini" yoklayacak.
Ben de Erdoğan'dan önce davranıp "Yarın Başbakan'a ne söyleyeceksiniz" diye sormak için Ağar'ı aradım.
Antalya'da yerel yönetimlerdeki DYP'lilerle toplantıda olan Mehmet Ağar'ın tavrı çok açıktı. "Görüşmeyi isteyen Sayan başbakan, bu yüzden benim söyleyeceklerim onun söyleyeceklerine bağlı" dedi ancak görüşmede kendisinin belirleyeceği eksendeki görüşlerini de aktardı.
Ağar, başından beri savunduğu, "demokratik ve hukuki hak" söyleminden vazgeçmiyor.
"Bana göre Cumhurbaşkanlığı Sayın Erdoğan'ın kişisel olarak hukuki ve demokratik hakkıdır. Kimsenin ondan bu hakkını kullanmaması için zorlayıcı bir talebi olamaz" diyen Ağar'ın bir de "aması" var.
"Türkiye'nin şartlarını değerlendirmek hepimizin hakkıdır ama belirleyici olan iktidardır. Sayın Erdoğan şu anda iktidar. Ülkenin şartlarını değerlendirip her konuda karar vermek onun yetkisinde. Cumhurbaşkanlığı konusunda da bu şartları değerlendirip ona göre bir karar vermeli."
Bunun üzerine Ağar'a şunu sordum: "Peki sizce o şartlar neler?"
Yanıtı değişik oldu:
"Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı konusundaki kararı vermeden önce önümüzdeki dönemde Türkiye'nin nereye yelken açacağına, hangi limanlara gitmek istediğine karar vermeli. Buna bağlı olarak da o geminin neresinde olmayı düşündüğünü ortaya koymalı. Bu kararı verirse hala uzlaşma zemini ve zamanı var. Kendisine şunu hesaba katmasını açıkça söyleyeceğim. 'Eğer Çankaya'ya kendisi çıkarsa, Cumhurbaşkanlığı makamı o istese de istemese de iç politikanın içinde olacaktır.' Aday olacaksa bunu bilerek olması lazım. Bunu göz önüne alarak, kendi geleceğini değil, Türkiye'nin geleceğini düşünmesi gerekir."
Peki Tayyip Erdoğan aday olursa DYP destek verecek mi, vermeyecek mi?
Ağar net. "Buna ben tek başıma karar veremem. Kendisi dahil, herhangi bir isim telaffuz ederse ben hemen ertesi gün Genel İdare Kurulu'nu toplar ve 24 saat içinde yanıt veririm. Ama adayını açıklamazsa ben herhangi bir kanaat bildirmem. Adaylarına karşı tavrımız aday veya adayların ismi belli olunca ortaya koyulur."
Ağar, cumhurbaşkanının adının genel seçimleri de etkileyeceğini düşünüyor. "Cumhurbaşkanlığı seçimi genel seçimi de etkileyecek bir seçim. Adaylar ve kimin seçileceğine bağlı olarak politikada da bazı değişiklikler olabilir. Bunun için biz erken tavır göstermeyiz" diyor.
Ağar'ın bunların dışında söyleyeceği şey ise şu olacak:
"Samimi bir şekilde Türkiye'nin gelecekteki pozisyonuna bizim bakış açımızı anlatacağım. Olasılıklara göre nelerin muhtemel olduğunu söyleyeceğim. Objektif davranmasını tavsiye edeceğim."