kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Osman Yıldırım Ahat Alper Kılınç

İsrailli ile anlaşamadı, lens fabrikasını Sivas'a kurdu

Şah Tanyeri
Diş hekimi Abdürrahim Kılınç ve Osman Yıldırım ortaklığıyla Sivas'ta faaliyete geçirilen fabrika Türkiye'nin katarakt lens ihtiyacının 4'te birini, kontakt lens ihtiyacının ise 5'te birini karşılıyor..
Sanayisi gelişmemiş Sivas'ta Anadolu Tıp'ın lens fabrikası dikkat çekiyor. Diş hekimi Abdürrahim Kılınç emekli olduktan sonra İsrailli bir lens firmasının Türkiye temsilciliğini üstlenir. 2000 yılında Türkiye'de lens üretmeye karar verir. Lensleri aldığı İsrailli firma, teknoloji bilgisi için 3 milyon dolar ve şirkette yüzde 50 ortaklık ister. Üstelik eski makinelerini verecektir. Kılınç, görüşmeler sırasında, yatırım maliyeti yüksek çıkarsa ortaklık olabilir mi diye Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile de görüşür. İsraillilerle anlaşma sağlanamayınca, bu iş nasıl gerçekleştirilebilir diye kafa yorarlar. Fikir verebilir diye TÜ- BİTAK MAM'a başvururlar. Burada çalışan Azeri bilimadamı Prof. Dr. Kerim Allahverdi'ye konu yönlendirilir. Moskova'da lazer teknolojileri alanında 10 yıl çalışan Azeri bilimadamı, "Biz bunu yaparız" deyince projeye başlanır. ARGE ekibi oluşturulur. 2003 yılında başlayan çalışmalar 2005'te olumlu sonuçlanır. Bir taraftan fabrika inşaatına da başlanmış ve o da tamamlanmıştır.

HAMMADDE ÜRETİMİ
Anadolu Tıp Genel Müdürü Ahat Alper Kılınç, Nisan 2005'te deneme üretimine başladıklarını, sıfır hata raporuna rağmen Macar firmanın CE işaretini 8 ay geç vermesi yüzünden Mart 2006'da satışa başlayabildiklerini söyledi. Ana ürünlerinin katarakt ameliyatlarında kullanılan lensler olduğunu belirten Kılınç, şu bilgiyi verdi: "Markamız Zaraccom. Katarkt lenslerini bizim modelde dünyada üreten 2 firmadan biriyiz. Türkiye'de yılda 400 bin katarakt ameliyatı yapılıyor. Tek vardiyada 100 binin üzerinde katarakt lensi üretiyoruz. Ayrıca, hem kozmetik hem de göz kusuru düzeltici amaçlı kontakt lens çıkrıyoruz. Türkiye'de kontakt lens kullanımı yıllık 1.5 milyon adet, biz 300 bin üretiyoruz. 1-2 ay içinde lensin akrilik esaslı hammaddesini de üretmeye başlayacağız."

250 DOLAR UCUZLADI
Şirketin ortağı Osman Yıldırım da, daha önce ithal katarakt lensleri 400 dolara satılırken, yerli üretimle fiyatın 150 dolara çekildiğini söyledi. Yıldırım, yatırım için de "Tam Türk işi. Maliyeti 3 milyon dolar diye girdik, 8 milyon dolara çıktı. Bunun 5-6 milyon doları AR-GE harcaması" ifadesini kullandı.
Haberin fotoğrafları