kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
İLİŞKİLİ HABERLER
Bullet
"Türkiye yapacak AB seyredecek"

"Türkiye yapacak AB seyredecek"

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığında düzenlenen basın toplantısıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan, Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı'nı kamuoyuna duyurdu.

"Türkiye yapacak AB bizi seyredecek" diyen Gül, sürecin müzakere eden ülkenin değişikleri yapması, diğer tarafın bunu takip etmesini içerdiğini kaydetti. Gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek reformların halkın refahı ve Türkiye'nin kalkınmasını hedeflediğini bildiren Gül, Almanya Dönem Başkanlığının son üç ay içinde 3 müzakere faslında davet mektuplarını Türkiye'ye gönderdiğini, Almanya'nın fasılların kendi dönem başkanlığı sırasında müzakereye açılması konusundaki niyetini yapılan üst düzey görüşmelerde açıkça ortaya koyduğunu kaydetti.

Gül konuşmasının sonunda, tüm kamu kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve basını bu belgeye sahip çıkmaya çağırarak, yol haritasını takip etmeye sıkı sıkı bağlı olmanın ve bu sürece basının verdiği desteğin önemini vurguladı.Bazı konulara takılıp kalmanın zaman kaybı olacağını, belirten Gül, önemli olanın Türkiye'nin içinde bulunduğu transformasyon süreci olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin AB sürecindeki yol haritasının belirlenmesi sürecine değinerek, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin müzakereler başladıktan sonra başka bir boyuta girdiğini ifade etti.

Bu kapsamda ilk olarak Türkiye'nin siyasi reform sürecinin yer aldığını kaydeden Gül, bu sürecin devam edeceğini belirterek, hala bazı noksanlıkların bulunduğuna işaret etti.

Gül, siyasi reform sürecinin yanı sıra ikinci olarak AB müktesebatının Türkiye tarafından üstlenilmesi, üçüncü olarak da AB ile iletişimin daha canlı hale getirilmesi, AB-Türkiye arasındaki yakınlaşmanın devam etmesi, özellikle sivil toplum kuruluşları arasında müşterek çalışmaların başlatılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Bu süreç içerisinde siyasi reformlarla ilgili olarak, reform izleme komitesinin ilgili birimlerle toplantılar yaptığını belirten Gül, sadece yeni yasalar çıkartmanın değil, çıkan yasaların uygulanmasını takibinin önemli olduğunu söyledi.

Müktesebatın üstlenilmesiyle ilgili çalışmalar çerçevesinde bir araya gelindiğini ifade eden Gül, 10 Ocak 2007 tarihinde düzenlenen toplantıda, AB müzakere ve reform sürecinin bir değerlendirmesini yaptıklarını ve gelecek dönemde Türkiye'nin ihtiyacı olan reformlara ilişkin bir yol haritası çıkartılması konusundaki hedefin açıkça ortaya konulduğunu kaydetti.

Bu iradenin hayata geçirilmesini teminen bütün kamu kurumlarına talimat verildiğini söyleyen Gül, 3 ay içinde yapılan çalışmaların neticesini açıklamak için bu basın toplantısını düzenlediklerini belirtti. "Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı" adı verilen bu çalışmanın 3 aylık yoğun ve ciddi bir mesainin ürünü olduğunu kaydeden Gül, çalışmanın hazırlanmasına yaklaşık 200 kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun katkıda bulunduğunu kaydetti.

Bu süreçte emeği geçenlere teşekkür eden Gül, her kurumun ve her bakanlığının yapacaklarını takvimlendirdiğini ve gece gündüz çalışıldığını belirtti. Gül, 130'a yakın sivil toplum kuruluşuyla çok yakın çalışma içinde olunduğuna da işaret etti. Programın aslında gündelik hayatla ilgili konuları ihtiva ettiğini belirten Gül, bu açıdan bu çalışmanın doğrudan faydasının görüleceğini kaydetti.

"BU PROGRAM TÜRKİYE'NİN KENDİ PROGRAMIDIR"

Çalışmaların günlük hayatın AB ülkelerindeki standartlara yükseltilmesi hedeflediğini belirten Gül, programın Türkiye'nin kendi inisiyatifiyle hazırlanmış bir çalışma olduğuna işaret etti.

"Bu program Türkiye'nin kendi programıdır" diyen Gül, AB müktesebatının zaten belli olduğunu, kurumların da tarama sürecinde buna vakıf olduğunu kaydetti.Çalışmaların 33 fasıl altında düzenli biçimde yapıldığını kaydeden Gül, "belgenin bir yandan müzakere sürecinin gereklerinin yerine getirilmesini kolaylaştıracağını, bir yandan gerçekleştirildikçe günlük hayatı olumlu yönde etkileyeceğini" bildirdi. Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefine kararlılıkla bağlı olduğunu da vurgulayan Gül, son 3 ay içinde müzakerelerde kaydedilen gelişmelerin, bu konuda ilerlemenin olduğunu gösterdiğini bildirdi. Gül, "Türkiye'nin katılım müzakerelerinin başarılı şekilde sonuçlandırılmasının, kendi performansına bağlı olduğunu herkes bilmektedir" diye konuştu.

(AA)