kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Jacques Chirac
Danışıklı dövüş
Fransa'da bir haber dergisi, cumhurbaşkanlığı adaylığında 'dönen pazarlığı' yazdı: Chirac desteğini Sarkozy'ye verecek; karşılığında yolsuzluktan yargılanmaması için yasa değişecek..
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için gün sayan Fransa, "çirkin pazarlık" iddiasıyla çalkalanıyor. Haftalık hiciv dergisi Le Canard Enchaine, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile iktidardaki UMP'nin Başkanı ve güçlü Cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy arasında anlaşma yapıldığını yazdı. Dergi, Belediye Başkanlığı döneminde zimmetine para geçirme ve haksız kazanç iddiaları dönen Chirac'ın, görevi bitince yargılanmamayı garantilediğini belirtti.

Zaman aşımı değişecek
Chirac, anlaşmaya göre yeniden aday olmayacak ve tüm desteğini Sarkozy'ye verecek. Karşılığında Sarkozy de Cumhurbaşkanı seçilince ceza yasasında değişiklik yaparak Chirac'ın af kapsamına alınmasını sağlayacak... Görev süresi dolduktan sonra dokunulmazlığı kalkacak olan Chirac, Paris Belediye Başkanlığı döneminde (1977-1995) yolsuzluk yapmakla suçlanıyor. Eski çalışma arkadaşlarının aynı davadan yargılanıp hapis cezası aldığını hatırlatan dergi, "Sarkozy, bu tür suçlardaki zaman aşımını 10 yılla sınırlayacak. Chirac'ın işlediği suçlar üzerinden 10 yıldan fazla geçtiği için de suçlamalar düşecek" diye yazdı.

Yasa taslağı hazır
Dergi, UMP danışmanları ve Chirac'a yakın kaynakların da bu iddiayı doğruladığını belirtti. Ancak zaman aşımına 10 yıl sınırının "yolsuzlukla mücadeleye darbe vuracağını" belirtti. Cumhurbaşkanı Chirac ve Sarkozy ise tüm bu iddiaları yalanladı. Cumhurbaşkanı, "Bunlar asılsız"; olası halefi "İddiaların tamamı yalan, dayanaksız" dedi. Chirac'ın başlarda Sarkozy'yi partisinin adayı olarak istemediği söyleniyordu. Ancak geçen ay sürpriz bir şekilde destek kararı aldı.

22 Nisan ve 16 Mayıs'ta iki turlu yapılacak seçim sonrası görevi dolacağı için Chirac'ın dokunulmazlığı kalkacak. Aylardır ülke basınında "yargılanabileceği" yorumları yapılıyor. Belediye başkanlığında ihalelerde yolsuzluk yapılmasına göz yummak ve fesat karıştırmak gerek çesiyle ifade vermesi isteniyor. 1992-1995 yılları arasında, ailesi ve yakın dostları lehine devlet bütçesinden harcama yaptığı da iddia ediliyor. Ailesiyle "kıyak tatil" yaptığı söylenen Chirac'ın uçak masrafları için de örtülü ödenekten en az 480 bin dolar aldığı söyleniyor.
Haberin fotoğrafları