kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Arınç: Cumhurbaşkanını sorunsuz seçeceğiz
Yeni Haber
TBMM Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve 367 tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimler ile ilgili tüm çalışmaları tamamladıklarını ifade ederek, "Adaylar başvurularını 25 Nisan'a kadar vermeli" dedi. Arınç, seçim sürecini anlatarak, "Yeni cumhurbaşkanını huzur içinde ve sorunsuz seçeceğiz"dedi.

Meclis Başkanı Arınç, Meclis kararının meşruluğunun asla tartışılmaz diyerek, "Millet iradesi gücünü kullanıp cumhurbaşkanını seçecek" açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısının 184 olduğunu, 367 aranmalı şeklinde iddiaların ise şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde basın toplantısı düzenleyen Arınç, ''Merhum Turgut Özal, Sayın Süleyman Demirel ve Sayın Sezer'in seçiminde 367 şartı aranmamıştır. Toplantı yeter sayısı 184'dür, 367 aranmasına yönelik iddialar ise şaşırtıcıdır.'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'te taraf ve ev sahibi olduğunu söyleyen Arınç, ''Bu Meclis Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanını seçecektir. TBMM, cumhurbaşkanının seçiminde taraf ve ev sahibidir. Meclis aritmetiği göz önüne alındığında cumhurbaşkanının 3. turda seçilmesi muhtemeldir.'' şeklinde konuştu.

Meclis'te seçim öncesi yapılan düzenlemelere değinen Arınç, ''Bu tür düzenlemeler olağanüstü bir durum söz konusu olduğundan değil, sorunsuz ve huzur içinde bir seçim yapılması içindir'' dedi.

Konuşmasında YÖK'ün siyasi bir kurum haline getirildiğine işaret eden Arınç, "YÖK Rektörler Komitesi'nin açıklaması garip ve yanlış" diye konuştu.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "367" tartışması başlatana Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve bu tartışmaya destek veren YÖK'ü sert bir dille eleştirdi.

Arınç, "Kanadoğlu, ağzını açana kadar bu tartışmayı hiçbir siyasetçi gündeme getirmedi" derken YÖK'e ise tepkisi daha sert oldu. "Bu komitenin görevi eğitim çalışmaları ile sınırlıdır. YÖK, bilim yuvası olmaktan çıkmış, siyasi bir kurum haline gelmiştir" diyen Arınç, "Bundan sonra, YÖK'ün bilim adına, eğitim adına alacağı kararlar siyasallaştığı için hep şüphe ile karşılanacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Arınç, "25 Nisana'a kadar adaylığım ikinci planda " diyerek adaylığı konusunda açık kapı bıraktı.

Ankara'da 14 Nisan Cumartesi gerçekleşecek "Cumhuriyet Mitingi" ne ise Arınç, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un, hakkındaki iddialar yüzünden bir yargı sürecinin devam ettiğini bu yüzden bu mitinge şahsı adına katılmasının doğru olmayacağını söyledi.

Meclis Başkanı Bülent Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili ve "367" tartışmalarına cevap verdi.

AĞZINI AÇANA KADAR

Arınç, Kanadoğlu'nun, "Anayasa hükümlerine göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri için AKP'nin oyları yeterli değil. Seçimin en az Meclis'in üçte ikisini oluşturan 367 milletvekilinin hazır bulunması ve oy kullanması durumunda gündeme alınabileceği" şeklindeki açıklamalarına cevabı sert oldu. Kanadoğlu'nu, tartışmayı başlatmakla suçlayan Arınç, "Bu konuda bazı savcıların dile getirdiği hukuk mantığına aykırı iddia, bazı çevreler tarafından hiç üzerinde düşünülmeden savunulmaya başlanılmıştır. Ta ki Kanadoğlu ağzını açana kadar" dedi.

YÖK'ÜN ALDIĞI KARARLAR ARTIK ŞÜPHELEDİRECEK


YÖK Rektörler Komitesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili özel bir basın toplantısı düzenleyerek görüşlerini açıklamasına ise Arınç'ın tepkisi oldukça sert oldu. Arınç, YÖK'ün eğitim yuvası olmaktan çıktığını, siyasal bir kurum haline geldiğini ileri sürdü. Arınç, YÖK'ün, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik toplantı yeter sayısı konusunda görüş bildirmesini eleştirerek, "Bu komite sadece üniversitelerin çalışmaları konusunda önerilerde bulunan bir komitedir ve görevi eğitim çalışmalarıyla sınırlıdır. Bu kurumun cumhurbaşkanlığı seçimi yönünde görüş bildirmesi hatalı ve yanlıştır. Rektörler Komitesi'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimine, adayların niteliklerine, Meclis'in temsil oranına, meşruluğuna, son seçim sonuçlarına dair bir bildiri yayınlaması bir tek şeyi açıkça ispat etmektedir. YÖK bilim yuvası olmaktan çıkarılmış, ve siyasi bir kurum haline gelmiştir. Siyasallaşmış bir kurumun tarafsızlığını ve bilimsel olma özelliğini koruması mümkün değildir. Bu tarihten itibaren YÖK'ün bilim adına, eğitim adına alacağı kararlar siyasallaştığı için hep şüphe ile karşılanacaktır" diye konuştu.

DARBE EŞİTTİR MECLİS'İN KAPANMASI

Meclis Başkanı Arınç, 14 Nisan Cumartesi günü Anakara'da yapılması planlanan "Cumhuriyet Mitingi" ile ilgili bir soruya, bu tür mitinglerin yapılması gerektiğini ancak, bu mitingi düzenleyen kişi hakkında tereddütleri olduğunu söyledi. Arınç, Mitingin organize eden Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Orgeneral Şener Edip hakkında ki iddialar ve yargı süreci nedeniyle şahıs olarak bu mitinge katılmaması gerektiği görüşünü savundu. Arınç, "Bu kişi hakkında bir belge yayınlandı. Kendisinin Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı sırada bir darbe hazırlığı içerisinde olduğu iddiaları ortaya atıldı. Ancak, uygun bir zemin bulamadığı için, bunu gerçekleştiremediği iddia ediliyor. Bu çok ciddi bir iddiadır" şeklinde konuştu.

Arınç, şöyle devam etti; "Darbe eşittir Meclis'in kapanması. Halk iradesinin hiçe sayılmasıdır. Ben bu iddianın araştırılmasını ve bir yargı kararının ortaya çıkmasını isterim. Bir orgeneralin böyle bir şey düşünmemesini diliyorum. Bu kişi hakkında bir iddia var."

ŞENER ERUYGUR'UN MİTİNGE KATILMAMASINI TAVSİYE EDERİM


Arınç, hakkında böylesine ciddi iddialar olan ve yargı süreci devam eden emekli Orgeneral Şener Eruygur'un, bu mitinge katılmadan önce iyi düşünmesi gerektiğini görüşünü dile getirdi. Arınç, "Yargı süresi içinde sonuçlanmamış bir karar var. Bu mitinge katılmanın kanunen bir engeli yok. Ancak, bu kişi hakkında çok ciddi iddialar var. Onun adına toplantıya katılmanın çok doğru olmayacağını düşünüyorum. Kendisine bir tavsiyem var bu mitinge katılmadan önce iyi düşünsün" diye ifade etti.

25 NİSAN'A KADAR AÇIK

Cumhurbaşkanlığı adaylığının şimdilik ikinci planda olduğunu kaydeden Arınç, "Zamanı henüz gelmedi. 25 Nisan saat 24'de kadar bu süre açıktır" diyerek adaylığına açık kapı bıraktı.

184'Ü BULDUĞUM AN TOPLATIYI AÇARIM

Cumhurbaşkanlığı seçimi için toplantı yeter sayısı için, "367" ye gerek kalmadığını, geçmişte yapılan üç cumhurbaşkanlığı seçimlerini örnek göstererek anlatan Arınç, seçim sürecinin resmen başladığını ifade etti.
Arınç, "Anayasamızın 102'inci maddesi, Cumhurbaşkanını seçim yetkisini ve görevini TBMM'ye vermiştir. Anayasa'dan alınan yetkiyle cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili çalışmalarımız tamamlanmıştır. Meclis'te 184'ü bulduğum an oturumu açarım" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK


Adaylık başvurularının, 16 Nisan 2007 günü mesai saatinin başlaması ile 25 Nisan 2007 günü saat 24.00'de kadar TBMM Başkanlık Divanı'na ulaştırılması gerekiyor. Başvuru işlemlerinin tamamlanması ve Anayasa'ya uygun adayların açıklanmasının ardından seçim turlarının belirlenmesi amacıyla Danışma Kurulu toplantıya çağrılarak tur tarih ve saatleri tespit edilecek. Bu tespitten sonra Meclis Başkanlığı, Genel Kurul'da yapılacak seçim turlarını kamuoyuna duyuracak.