kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
TMSF'den Genç Parti için şok rapor
Yeni Haber
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Genç Parti ile Uzan Grubu arasındaki para trafiğini belgeleyen bir rapor gönderdi.

TMSF'nin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Soruşturma Bürosu'nun 15 Ocak 2007 tarih ve 2007/2 sayılı yazısı üzerine hazırladığı rapor, Başsavcılığa ulaştı.

TMSF'nin 19 Şubat 2007 B.02.2.TMS.0.25-250-3881 sayılı yazı ile gönderilen raporda, dört ek inceleme raporu da yeraldı. Raporun sonuç bölümünde Genç Parti ile Uzan Grubu arasındaki ilişkilere dikkat çekildi ve Siyasi Partiler Yasası uyarınca söz konusu parti hakkında işlem yapılması istendi.

Müfettiş Turgut Karabulut imzalı 22 Mart 2005 tarihli raporda, Star Medya Grubu Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın raporuna değinilerek, Uzan Grubu firmalarının Genç Parti'den toplam olarak 3.196.849.299.753 TL tahsili gecikmiş alacağı bulunduğu belirtildi. 2002 ve 2003 yıllarında yapılan incelemede Uzan Grubu şirketlerinden Genç Parti'ye kaynak aktarımının yapıldığı vurgulanarak Grup şirketlerinde çalışan personelin büyük bir bölümünün 3 Kasım seçimlerinde görev aldığı da belirtildi.

Raporda ayrıca, Genç Parti-Uzan Grubu ilişkilerini gizlemek için Muhasebe İşletim Sistemi'ndeki Genç Parti ile ilgili gider belgeleri kayıtlarının gizlendiği ve Genç Parti'nin seçim ile ilgili belgelerinin Telsim'in Hadımköy'deki arşiv deposunun bahçesinde yakıldığı kaydedildi. Yine Genç Parti harcamaları Grubun Rumeli Tanıtım adlı şirketinde çalışan ve çalışmayan şahıslara avans kullandırdığı ve gider hesaplarından Parti'nin seçim ve tanıtım giderlerinin karşılandığı, Genç Parti teşkilatına bedelsiz kontör yükleme kartı dağıtılarak örtülü kaynak transferi yapıldığı vurgulandı.

KAYNAK AKTARIMI SİYASİ PARTİLER YASASI'NA AYKIRI

Uzan Grubu şirketlerinden Genç Parti'ye kaynak aktarımı yapılmasının Siyasi Partiler Yasası'nın 61.maddesine aykırı olduğu ifade edilen raporda, "Sorumluluğu bulunan şahısların kanun hilafına hareket ettikleri kanaatine ulaşılmıştır" denildi.

Raporda, "İnceleme dönemimizde Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri Ticaret AŞ'den Genç Parti'ye müşteriler hesaplarından 1.314.855,55 YTL, verilen avanslar hesaplarından 14.458.293,78 YTL, gider ve taşıt araçları hesaplarından 25.013.170,75 YTL olmak üzere toplam 40.786.350,08 YTL tutarında kaynak aktarımı yapılması ve diğer usülsüz uygulamalarla ilgili olarak Siyasi Partiler Kanununun 61.maddesine, Türk Ticaret Kanunun 336, 342, 346 ve 359.maddeleri hilafına hareket etmekten Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri Ticaret AŞ yönetim kurulu vekili Cem Cengiz Uzan ile diğer yöneticilerin fiilen karar verme mekanizmalarında bulunmalarından dolayı mali sorumluluklarının bulunduğu görüşüne varılmıştır."
Raporun sonuç bölümünde ise belgelenen ilişkiler çerçevesinde Siyasi Partiler Yasası uyarınca Genç Parti hakkında işlem yapılması istendi.

Bu arada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı rapor doğrultusunda Genç Parti hakkında Anayasa Mahkemesi'ne Siyasi Partiler Yasası uyarınca kapatma davası açabilir.
(ANKA)