kapat
02.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sarı kırmızı Katalonya

Galatasaray'ın bu haftaki rakibi Barcelona için "mes que un club" derler, yani bir kulüpten de öte. Barça maçlarını 100 binden fazla seyircinin neredeyse her maç doldurduğu Nou Camp stadında oynar.
Nou Camp'ın tribünleri uçurum gibi diktir ve seyircinin tezahüratı bir şelale gibi rakip takımın üzerine çöker. Barça Katalonya'nın gururudur. Katalonların merkezi idareye başkaldırışları, yıllardır Barcelona ile eski diktatör Franco'nun takımı Real Madrid'in maçlarına yansımıştır.

Barselona, Katalonya'nın başkentidir. Montjuic tepesindeki kalenin altında Romalılar tarafından kurulmuştur. Kaleden şehir çok güzel görünür. Şehrin eski kısmı Barri Gotic, Araplardan kalma bir camiinin temelleri üzerine kurulmuş olan katedralin etrafındaki dar sokaklardan oluşur. Burası eskiden bir sur ile çevrili imiş. Eski surun önündeki kurumuş nehir yatağında İspanya'nın en ünlü caddesi Las Ramblas bulunuyor. Ramblas'ta gezinirken La Boqueria'ya girmeyi sakın ihmal etmeyin. Burası Avrupa'nın en renkli ve en büyük pazarlarından birisidir. Pazarın içindeki Petras'ta çeşit çeşit mantarlardan bazılarının tadına baktıktan sonra meyve ve sebzelerin renkleri arasında kendinizi kaybedebilirsiniz. Bu renk cümbüşünün devamını, Palau de la Musica Catalana'nın, yani müzik sarayının inanılmaz güzellikteki vitray kubbesinin altında müzik eşliğinde de yaşayabilirsiniz.

DAHİ GAUDI'NİN İZLERİ
Ve tabii ki Barselona'ya gitmişken, mimari eserlere fazla merakınız yoksa bile Gaudi'nin binalarını görmelisiniz. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında yaşayan bu dahi, rengarenk binaları ile Barselona'ya damgasını vurmuş. Ramblas'taki oyuncak gibi Park Güell, dizaynında hiçbir düz çizginin kullanılmadığı apartman Casa Mila ve Gaudi'nin ömrünün son on altı yılını verdiği ama bitiremediği katedral Sagrada Familia mutlaka görülmeli. Sagrada Familia'nın eriyen mumlara benzeyen kulelerinden etkilenirseniz, Barri Gotic'teki Cereria Subira'ya gidebilirsiniz. Burası Barselona'nın en eski dükkanı ve mumları ile ünlü. Cimbom galip gelirse, kenarlarındaki kurutulmuş çiçekler ile süslü mumlardan alabilirsiniz. Tercihan sarı-kırmızı olsunlar, hem bizim renklerimiz, hem de Katalonya'nın.

NEREDE KALINIR?
Barselona 1992 Olimpiyatları'ndan önce eski liman bölgesinin renove edilmesi ile yüzünü denize döndü. Gece hayatının hareketli olduğu bu bölgedeki Hotel Arts büyük bir metal kulede yer alan büyük bir butik otel. Kendisinin Barselona'nın en iyi oteli, içindeki Newport Room'un ise şehrin en iyi otel restoranı olduğu söylenir (34-93-2211000). HIP otellerden hoşlananlar Claris'te kalmasalar bile, bu eski bir saraycıktan bozma modern oteli mutlaka görmeliler. Sahibinin eski Mısır eserlerine olan merakı minimalist oteli adeta Kahire'de bir müzeye çevirmiş (34-93-4876262). Claris'ten çıkar çıkmaz kendinizi Paseo de Gracia'da buluyorsunuz ki, burası cüzdanınız için tehlikeli olan butiklerin caddesi. Daha mantıklı fiyatlarda bir butik otel için Gran Hotel La Habana'yı deneyebilirsiniz (34-93-4121115). Ramblas'taki Le Meridien (34-93-3186200) ise standart kalitesi ve merkezi yeri için tercih edilebilir.

KİMLİK KARTI / İSPANYA
* NÜFUS: 40 milyon (Lyon 3 milyon)

* KONUŞULAN DİL: İspanyolca

* PARA BİRİMİ: Peseta, yılbaşından sonra Euro.

* İKLİM: Kışlar serin ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak.

* SAAT FARKI: 1 saat

* NASIL GİDİLİR: THY veya İberia'nın İstanbul-Barselona uçuşları (3 saat) salı, çarşamba, perşembe ve pazar günleri. Aralık ortasına kadar fiyatlar THY 289, İberia 279 dolar.

Teoman HÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır