kapat
02.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kültürel açıdan AB'ye yaklaşım...

Aralarında Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Şakir Eczacıbaşı, Bozkurt Güvenç, Hüsrev Hatemi, Doğan Hızlan, Metin Sözen, Hıfzı Topuz, Tahsin Yücel'in bulunduğu on beş aydın, sanatçı ve yazarın oluşturduğu "Kültür Girişimi", geçen hafta sonu "The Marmara Oteli"nde "Kültürel Açıdan Avrupa Birliği'ne Yaklaşım" başlığı altında sekiz oturumda kültürel açıdan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini tartıştılar...

Tabii, sayfalarında ve bültenlerinde kültür ve sanata yer vermekten "imtina" eden gazete ve televizyonlarımız bu önemli kültür olayına, büyük bir ihtimalle de fazla "magazinel" bulmadığından nedense pek önemsemedi!

Bu sekiz oturumda hangi konular mı tartışıldı?

Yalnızca başlıklarının dahi yeterli bir fikir vereceği kanısındayım:

"Türkiye ve AB'de Kültürel Yaklaşım Sorunları; Türkiye ve AB Ülkelerinde Kültür Göstergeleri; Ekonomik Entegrasyonun ve Globalleşmenin Kültürel Etkileri; Türkiye-AB Bütünleşmesinin Sorunları; Türkiye ve AB'de Eğitim, Araştırma, Sanat; Türkiye ve AB'de Tarihsel Kentlerin ve Doğa Varlıklarının Korunması; İletişim, Medya, Televizyon, Basın, Sinema, Internet; Demokrasi Kültürü ve Sivil Toplum Kuruluşları..."

Şimdi, bütün bunları aklımızın masasına serelim ve soralım:

Türkiye, dünyanın neresinde? Avrupa ile hangi kültürel göstergeleri göz önüne alarak bir bütünlük içinde bulunabileceğiz? Yüzde 44'ü kitap okumayan, yüzde 52'si sinemaya, yüzde 72.5'u tiyatroya ya da konsere gitmeyen bir genç kuşakla toplumsal gelişmeyi nasıl sağlayacağız?

"Kültür Girişimi" toplantısının tutanakları, 15 broşür halinde elimizin altında... Bu köşenin dar sınırlarından hepsinden söz etmenin olanağı yok. Kimilerini, bir haftadır gazetemizin on-line sitesi "www.sabah.com.tr"deki köşemde özetlemeye çalışıyorum.

Meraklısı oraya bakabilir.

Şimdi, Mustafa Sönmez'in "Türkiye'nin Kültür Göstergeleri" başlıklı çalışmasından "yayıncılık"la ilgili saptamalarından söz etmek istiyorum:

"Yayıncılık, küçük ve orta işletmelerden oluşan bir ana gövde ile sektöre yayınevi Ğ kitapçı entegrasyonu ile giren, büyük medya hegemonyası avantajını kullanan 'endüstri'den oluşan, ikili bir yapıya dönüştü. 1980 sonrasında toplumsal/siyasal sorunlara öncelik tanıyan kır ve kent yaşamını belirli bir tarihsel bağlam içinde dillendirmeye çalışan romanlar pek yazılmazken daha çok, bireysel sorunlar, özellikle de erotizm gözlenen ana eğilim oldu.

Türkiye'nin kültürel keşmekeşinin altında yatan ana neden, kültürel üretimde gerçek bir özerkliğe izin verilmemiş olması..."

Manzara net ve açık... Avrupa'nın kültür düzeyini tartışmaya dahi gerek yok...

Peki, yalnızca ekonomik ve siyasal özgürleşme ile demokrasileşme, Avrupa Birliği'nin kapısını açabilecek mi? Karar mekanizması olarak siyasiler, ekonomik ve siyasal konular dışında kültürel sorunlara ne kadar önem veriyorlar, (veriyorlar mı) acaba?

"Kültür Girişimi" yol gösteriyor. Ya bu "yol"un rotasını izleyeceğiz, ya da her şeyin "para"ya kilitlendiği günümüzde olduğu gibi yarın da soracağız:

"Sahi, Türkiye dünyanın neresinde?"

Ben, kendi adıma böyle bir dünyada yaşamak istemiyorum. Ya siz?

HAFTANIN KİTABI

İstanbul... Aramızda Kalsın

Daniel Colagrossi, sanat hayatına yemek pişirmek, şarap tatmak, ardından sofra fotoğrafları çekmekle başlayan İtalyan asıllı bir Fransız...

1996 yılından beri de Radikal gazetesinde Mine G.Kırıkkanat'ın köşesine siyah-beyaz fotoğrafları ile konuk olmakta...

Colagrossi'nin İstanbul'a geliş gidişlerinin izleri olarak kaleme aldığı şiirleri "İstanbul... Aramızda Kalsın" başlığıyla Selçuk Demirel'in şiir tadındaki desenleri ve Hüseyin Baş'ın çevirisiyle Om Yayınevi tarafından yayımlandı.

Ama asıl önemlisi, "İstanbul... Aramızda Kalsın"a Fransızca yayınıyla beş kıtada 600 milyon izleyiciye ulaşan TV5 televizyon kanalının sponsor olması...

Dileriz bu, bizim televizyon kanallarına da bir örnek teşkil eder...

HAFTANIN VİTRİNİ

* Einstein'in Beyni: Michael Paterniti'den Einstein merkezli bir araba yolculuğunun romanı... (Bilge Kültür Sanat)

* Yürekteki Öfke: 2002'de Kolombiya Cumhurbaşkanlığı'na hazırlanan Ingrid Betancourt'un anılarıyla ördüğü romanı... (Sistem Yayıncılık)

* Büyük Yapıt: Murat Hiçyılmaz'ın yeni binyıla geçişte psiko- metafizik kaygıların izlerini aradığı romanı... (Piramid Yayıncılık)

* Öyleyse Hümanist Değilim: Şadıman Şenbalkan'dan üç kadının çevresinde oluşan bir yaşam-sevgi savaşı hikâyesi...(yumuşak g yayınları)

* Üçüncü Sayfa Güzeli: Cem Mumcu'nun "Binbir İnsan Masalları" adını verdiği hikâyelerinden güncel hayatla örülü kırk ikisi... (Okuyan Us Yayın)

* Öner Yağcı Umuttan İnada: Yılmaz Yeşildağ'ın Öner Yağcı'nın yaşamı ve yapıtlarını incelediği araştırması... (Bumerang Yayınları)

* Herkesin Derdi Kendine: Rosie Rushton'un "Benden Bu Kadar!"dan sonra gençlik dizisinin ikinci kitabı... (Epsilon Yayıncılık)

* Buzlar Altında: Dr.Jerri Nielsen'den Antarktika'da kanseri nasıl yendiğinin anı-romanı... (Altın Kitaplar)

* Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir?: Suraiye Faroqhi'nin Osmanlı tarihi konusunda mevcut bilgi birikimine giriş niteliğindeki çalışması...

(Tarih Vakfı Yurt Yayınları)

* Engereğin Gözündeki Kamaşma: Zülfü Livaneli'nin 1997 Balkan Edebiyat Ödülü'nü alan romanı... (Remzi Kitabevi)



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır