kapat
02.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Bill Gates: Gel pisi pisi, gel Tablet PC

Microsoft'un patronu Bill Gates, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da COMDEX-Las Vegas fuarında Tablet PC'nin tanıtımını yaptı, ama cihazın piyasaya çıkışı hala bir yıldan önce mümkün gözükmüyor.

11 Kasım akşamı fuarın açılışında yaptığı konuşmada Bill Gates, doksanlardaki dijital patlamanın önümüzdeki on yılda katlanarak süreceğine inandığını belirterek: 'Internet üzerinden elektronik ticaret otuz katına çıkacak, e-posta adresleri dörde katlanacak ve bilgisayar teknolojisi hayatımızın her anına yeni şekil verecek. Bu gelişimde en büyük etkenlerden biri Tablet PC olacak' dedi.

Aralarında Acer, Compaq, ve Fujitsu'nun da bulunduğu birkaç şirketin Tablet PC prototiplerinin tanıtımını yapan Bill Gates, bu toplantıya gelecek yıl katılacakların çoğunun Tablet PC ile not tutacaklarını ve gelecek beş yıl içinde Amerika'da en çok satan bilgisayar cinsinin Tablet PC olacağını iddia etti.

TABLET PC: YÜRÜYEBİLEN DİZÜSTÜ

Bill Gates'in geleceğin bilgisayarı olacağını öngördüğü Tablet PC, bildiğimiz dizüstü bilgisayarın klavye ve faresi olmadan, dokunmatik ekrandan kalemle kontrol edilebilen şeklidir. Kapaksız ve klavyesiz oluşu ayakta kullanımını pratik hale getirdiği için, daha bir mobil dizüstüdür de diyebiliriz. Bu özelliğe zaten sahip olan avuçiçi bilgisayarlardan farkı ise; boyutunun büyüklüğü, dolayısı ile daha uzun ömürlü pil, daha güçlü işlemci, daha yüksek çözünürlüğe sahip ekran ve içinde daha fazla dahili birimler bulundurabilmesidir. Ayrıca, gerektiğinde aynı zamanda şarj cihazı olan ayak aksesuarına oturtularak, harici klavye ve fare ile normal bir PC olarak da kullanılabilir.

Dizüstü bilgisayarlarda en çok rahatsızlık duyulan 3 kullanım zorluğu olan:

1- Konferanslar gibi sessiz ortamlarda işitilen klavyelerin çıldırtan tuş sesleri,

2- Karşınızdakiyle iletişimde arada bir duvar gibi duran dizüstünün kapağı,

3- Adı dizüstü olsa da, diziniz 10 dakika kullanımdan sonra yanmaya başlayacağı için, ille de koyacak bir yere gereksinim duyulması, Tablet PC ile tarih olacak gibi gözüküyor.

GÜZEL YAZI ÇALIŞMALARINA BAŞLAYIN

Size haftalardır tüyo veriyorum. Bütün o dijital kağıt-kalemle ilgili yazılar boşuna değildi. İnsanoğlu özüne dönüyor. Önce tablet ve çivi vardı, sonra papirus ve kaz tüyü geldi. Klavye gazeteciler, fare kediler içindi. Yarın da öyle olacak. Ve biz tekrar kaleme kavuşacağız. Yalnız ufak bir problem var: nerdeyse yazı yazmayı unuttuk. Kendi el yazımı artık ben bile çözemiyorum, nasıl bir bilgisayarın karakter tanıma programının deşifre etmesini bekleyebilirim?

Neyse ki Microsoft da bunun farkında. Tablet PC için geliştirilmekte olan WindowsXP yazılımlarında, tablete yazdığınız el yazılarını olduğu gibi saklama ve istendiğinde edit edebilme imkanı bile var. Hatta Word, PowerPoint gibi uygulamalardan gelen dökümanlar üzerinde kendi notlarınızı ekleyip veya üzerini çizerek düzeltmeler yapıp, öylece saklayabileceksiniz. Tabii ki isteyen el yazısını dijitale de çevirebilecek, ancak yüzde doksanı bulan bir çevirim başarısı için, sizin de yazınızın ilkokul öğretmeninizin istediği gibi mükemmel olması gerekecektir. Bundan da haberiniz olsun.

MERAKLISINA NOT:

Hayır, resimdeki kadın bir Tablet PC taşımıyor. Onun kollarındaki, aynı COMDEX fuarında, 'En İyi Dizüstü' ve 'Fuarın En İyi Ürünü' seçilen, dünyanın en küçük, tam fonksiyonlu dizüstü bilgisayarı olan Fujitsu LifeBook P'dir. Konuyla da tüm ilgisi budur.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır