kapat
02.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Amelie'yi izleyin

Sinema yazarlarının lolipopa benzettikleri Amelie'yi seyrederken geldi aklıma: 20'li yaşlarımızda sinemeya ne çok giderdik! AKM'de, Fransız ve İtalyan kültür merkezlerinde oynayan filmleri kaçırmazdık.

Dilini anlamadığımız, altyazısız fimleri bile izlerdik. Festival'in müdavimiydik. Emek'ten Atlas'a koştururduk.

Peki son yıllarda niye birçok filmde sıkılıyorum? Neden Robert de Niro, Edward Norton ve Marlon Brando'nun oynadığı Komplo'nun yarısında çıkmak istedim? Bu sorulara birçok cevap bulunabilir. Ancak en baskın olanı, "Ben bu sahneyi görmüştüm" duygusu... Örneğin 'Komplo'da bir sonraki sahnenin nasıl bir olduğunu adım gibi biliyordum. Niro'nun hangi mimiği yapacağını da!

Gençler ise böyle bir kanıksama duygusunu yaşamıyor. Hayatın köşe bucağını keşfediyorlar filmlerde. Camille Paglia bir keresinde şöyle demişti: "Feministler, 'Hayır dersem hayır anla' diyorlar. Yanlış! Her sinemasever bilir ki, duruma göre, 'hayır' bazen 'evet', bazen de 'belki' anlamına gelir..."

Kapışma ve Dövüş Kulübü'den sonra 'Amelie' de iyi geldi. Görmenizi tavsiye ederek sinema tarihinden çarpıcı sözleri hatırlayalım: "Sandviç ısmarlarken bile bir senaryoya ihtiyacım var." (Rock Hudson) "Hollywood'da hiçbir kadın koca bulamaz. Hele kendi kocasını hiç bulamaz." (Denise Darcel) "Filmcilikte kurallar yoktur; günahlar vardır sadece. En büyük günah 'sıkıcılık'tır." (Frank Capra) "Film o kadar kötüydü ki, rafa kaldırmadan önce bazı bölümlerini yeniden çektiler." (King Vidor)

Benim favorim ise, yönetmen Billy Wilder'ın görüntü yönetmenine söylediğidir: "Johnny! Şu filmi net çekme de Avrupa'da bir ödül alalım."

Tuvalet zirvesi

Dünya Tuvalet Zirvesi geçenlerde Singapur'da yapıldı. 17 ülkeden 200 temsilcinin katıldığı toplantılarda; araştırma sonuçları okundu, öneriler yapıldı. Hayatımızın 3 yılının tuvalette geçtiğini, her 100 kişiden 7'sinin umumi tuvaletleri kullanamadığını ve bu psikolojik rahatsızlığa paruresis denildiğini öğrendik. İskoç psikolog Dr. Alex Gardner, açık ofislerde iş arkadaşları tarafından sürekli gözetlenen çağdaş insan için tuvaletlerin, bir 'stres atma' mekanı haline geldiğini söyledi. Zirveye katılan iç dekoratörler ise ilginç bir noktaya dikkat çekti: "İnsanların, en çok ve en yoğun düşündüğü yer tuvaletlerdir. O halde buraları düşünceyi kamçılayacak biçimde tasarlamalıyız." Düşünce ile dışkı arasında kurulan bu ilişki, bana tuvaletten kopup gelen deyimleri çağrıştırdı. Genç kuşağın deyimle konusundaki cahilliğini düşünerek az kullanılan bir iki tanesini hatırlatalım:

B..luca bülbülü gibi ötmek: Bet sesiyle, üstelik yüksek perdeden şarkı söylemek... B..uyla kavga etmek: Çok sinirli ve geçimsiz olmak; hiç yoktan öfkelenip, kavga çıkarmak için bahane aramak... B..

yemenin Arapçası: Yakışıksızlığın, densizliğin, küstahlığın en büyüğü.

En güzel hediye

Kağıttan uçak yapıp uçurmayı sever misiniz? Peki bunun kitabı olduğunu biliyor muydunuz? Hem de kim yayınlamış: TÜBİTAK! Richard Kline'ın yazdığı Katla ve Uçur adlı kitap gerçekten çok eğlenceli.

Kağıt uçak yapmayı neredeyse bilim seviyesine yükselten Kline, hem hobisinin oluşumunu anlatıyor, hem de çok değişik kağıt uçakların nasıl yapılacağını şemalarla gösteriyor. Bitmedi: Kitapla birlikte bir tomar da beyaz kağıt veriliyor! Bitmedi: Son derece ilginç bilgiler var 'Katla ve Uçur'da. Örneğin Amerikan Kitty Hawk uçak gemisinin adı... Meğer uçağı icat edip, 17 Aralık 1003'te havalandıran Wright kardeşler, bu denemeyi Kitty Hawk kumsalında yapmışlar. Bitmedi: Kitabın fiyatı 1 milyon 250 bin lira!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır