kapat
02.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bir tasarımcıdan iki sergi

Takı tasarımcısı Ayşe Ünaydın, bu ay açılacak iki sergisinden birinde 'sonsuza', diğerinde ise 'ışığa' doğru götürüyor ziyaretçilerini
1980 yılında Uygulamalı Endüstri Sanatları Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan Ayşe Ünaydın, takı tasarımına okul döneminde başlamış. Öğrenimi sürerken Urart atölyelerinde part time işe koyulmuş. Okulun bitmesinden hemen sonra ise Amerika'ya gidip kendi atölyesini kurmuş. Burada kendine küçük bir sponsor bulup, çeşitli sergiler de açmaya başlamış.

ŞİİR GİBİ TAKI
Türkiye'deki ilk sergi ise 1988 yılına, İstanbul ve Ankara'daki Artisan galerilerine uzanıyor. Sanatçı daha sonra kendi galerisini açmak için kollarını sıvıyor. Ortaköy'de açtığı bu atölyede takıyla ilgilenenlere ücretsiz dersler de vermiş. Bir süre sonra da galerisini Ortaköy'e taşımış. Derken yeniden düşmüş Amerika yollarına...

Tasarımlarını bir temaya dayandıran Ayşe Ünaydın'a göre her şey bir konu: "Orhan Veli'nin bir şiirinin bir dizesinden yola çıkarak 'Sudaki Bilezik' sergimin konusunu oluşturmuştum. Bundan bir önceki sergimde Fransız bir şairin şiirlerinin görsel uygulamasını yaptım. O şiirlerinde güzel bir bahçeyi anlatıyordu."

Sanatçı, 3 Aralık Pazartesi günü açacağı "Sonsuza Doğru" başlıklı sergisinde ise Amerika'da yaşadığı evinin bahçesini anlatıyor. New York'taki evin yan tarafına yapılacak bir gökdelenden dolayı yıkılmaya çalışılması Ünaydın'a bu sergideki takıların tasarımlarında ilham kaynağı olmuş. Sergideki takıların, gezen insanı adeta bu bahçeye, bahçedeki ağaçların altına götürmesi de bundan. 19 Aralık'taki ikinci sergi "Işığa Doğru" ise Ayşe Ünaydın'ın ilk kez sergileyeceği heykelciklerini ağırlayacak. Ünaydın, bu sergisinde ise Taylandlı komşusunun ardında bıraktığı avokado saksısını ve bitkinin her şeye inat ışığa doğru dans edişini konu alıyor. İki sergi de ay sonuna kadar Nişantaşı Artisan sanat galerisinde.

Tel: 0212 247 90. 81.

Dilek SANCILI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır