kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bilim'i satmayız, işbirliği yaparız

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
18.04.2009
Krizin giderek derinleştiği şu günlerde Türkiye'nin önde gelen yerli ilaç üreticisi Bilim İlaç, Avrupa'nın en büyük ilaç tesisleri arasına şimdiden giren ve 120 milyon euroya mal olan son teknoloji üssü bir tesis açtı

Bilim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karaağaç, tesis için ABD ve İngiltere'den jet hızıyla onay aldıklarını söylüyor ve "İlaç geliştirmede işbirliğine kapımız sonuna kadar açık. Ama yerli kalmaya kararlıyız" diyor

Mütevazılığı elden bırakmayan, onca başarılı iş yapıp hâlâ geride durmaya çalışan sanayicilerin peşinden koşmuşumdur. Türk ilaç endüstrisinin gelişmesini uzun yıllardır elimden geldiği kadarıyla takip ederim ama sektörün önemli oyuncuları hep geri planda durduğundan, ilaç gibi ikinci kalitesi asla olmayan bir üründe, ABD ve Avrupa pazarlarına ihracat yapmayı başaran şirketler hakkında çok az bilgi sahibi olmuşumdur bugüne kadar.
Bugün İşte Hayat'a konuk olan Bilim İlaç'ın patronu Bülent Karaağaç da, eminim son derece etkileyici araştırma-geliştirme merkezinin yer aldığı yeni üretim tesisi söz konusu olmasaydı yine arka planda kalmaya çalışırdı.
Ancak 120 milyon euroya mal olan bu tesisi daha açılışı yapılmadan gidip, gezip; o muhteşem Ar-Ge'sine ve de dış yüzeyine bir sanat eseriymişçesine özenilmiş olan son teknoloji ürünü deposundaki robotların hummalı çalışmasına tanık olduktan sonra, Karaağaç'ın da artık geri planda kalma lüksünün ortadan kalktığını belirtmeliyim.

OTORİTEDEN JET ONAY
Bilim İlaç'ın Çerkezköy'deki ikinci üretim tesisinin ardından Gebze'de 60 bin metrekarelik bir alana yayılan yeni üretim tesisini Bülent Karaağaç ve Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş ile İşletme Müdürü Cengizhan Nas ile birlikte dolaştık.
Teknolojinin son yeniliklerinin kullanıldığı fabrika, başta ABD ve İngiltere olmak üzere ilaç konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinin kabul ettiği uluslararası standartlar göz önünde tutularak dizayn edilmiş. O nedenle de hem ABDFDA'den hem de İngiltere Sağlık Bakanlığı'ndan jet hızıyla onay almayı başarmış.
Yani bu tesiste üretilecek olan ilaçların ABD ve Avrupa Birliği'ne gitmesinde standartlar açısından hiçbir sorun yok.
Bülent Karaağaç, yeni tesisin büyüklüğünden söz ederken, yılda 250 milyon kutuluk üretim kapasitesiyle Türk ilaç sektörünün yüzde 17'sini üretecek güce sahip olduklarının altını çiziyor. Yani Bilim İlaç, Avrupa'nın en büyük tesisleri arasında girmiş bile.
2014'te kadar en fazla ilaç ihraç eden yerli üretici olmayı hedefleyen Bülent Karaağaç, bu hedefe ulaşmak için Gebze tesisinin her türlü yetkinliğe sahip olduğunu düşünüyor. Bilim İlaç'ın Asya, Avrupa, Afrika, Uzak Doğu, Güney Amerika ve BDT'ye ihracatı bu yıl 30 milyon doları bulacak...
- Ilaç üretiminde dünyada parmakla gösterilecek bir tesis yaptiginiz söyleniyor. Peki yüzde 100 yerli olan Bilim Ilaç'a yabanci ortak gelmeyecek mi? Şirketimizi satmayı hiç düşünmedim.
Şimdiye kadar bu yönde gelen taleplere de hep 'kapımız kapalı' dedik. Ben bu şirketin büyüyeceğini gördüm. Yatırımların isabetli olduğunu da gördüm. Son beş yılda en hızlı büyüyen şirket olduk sektörde. Biz halimizden memnunuz. Ama şuna açığız.
Üretim alanında işbirliği yaparız. Örneğin şu anda Belçikalı bir firma, '4 ürünümüzü burada geliştirin' dedi. Biz de tamam dedik.
- Böyle bir tesis bir ilaç üreticisi için rüya olmali. Şimdi hedefinizde ne var? Böyle bir yatırımı yaptık. Üstelik kriz yıllarına denk geldi ama hiç bir projeden vazgeçmedik. 2009 yılında 30 milyon dolarlık ihracat yapacağız. Şimdi hedefim bunu daha yukarı çıkartmık. Yurtdışına büyük ihracat yapmaya başladığımız gün çok mutlu olacağım.