Aylar öncesinden belliydi de, bu yıl
Türkiye'nin yüzde 3.6 oranında küçüleceği resmi ağızlardan da açıklandı. Ve beni en çok işsizlik rakamları endişelendirmeye başladı. Her ne kadar özel sektörün büyükleri işçi çıkartamamak için büyük gayret gösterse de biliyoruz ki özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe yüz binlerce kişi işsiz kaldı bile.
Öyle görünüyor ki
2007 yılının yüzde
9.9 olan işsizlik oranını uzun yıllar mumla arayacağız. Zaten ekonominin yeni programına göre, bu yıl yüzde
13.5 oranında gerçekleşmesi beklenen işsizlik oranı, sonraki iki yıl yüzde
13.9'a tırmanacak.
Diyeceğim o ki, nüfusunun yarısı gençlerden oluşan
Türkiye'nin önündeki en ciddi sorun işsizlik. Hükümetin öncelikli olarak işsizlikle mücadelesi etmesinin şart olduğu aşikar.
İşsizlik konusuna girmişken, aslında benim bugün sizlerle paylaşmak istediğim her şeye rağmen umut veren meslek lisesi öğretmenlerinin mesajıydı.
Yine de ilerisi için çok önemli olduğuna inandığım insan kaynağı konusunda, meslek liselerinin ne kadar önemli olduğunu anlattığı için bu konuya değinmeden geçemeyeceğim.
Birbirinden ilginç yaratıcı fikirlerin çıktığı Malatya'daki
ŞKÖ Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrenci ve öğretmenler tarafından geliştirilen 4 projeden söz etmiştim geçen hafta. Her türlü zor şartlara ve imkansızlıklara rağmen, bir meslek sahibi olmaya çalışan gençlerin mucitliğinden çok etkilenmiştim.
İşte bu yazımın ardından elektronik postama
Türkiye'nin dört bir yanındaki meslek liselerinden mesajlar geldi.
Ankara'nın
Çinçin mahallesinde yer alan
Altındağ Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmeni
İlker Kurgan, geçen hafta ŞKÖ Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin başarılarından söz ettiğim yazıyı büyük bir zevkle okumuş.
"Yazınızdaki tespitlerin ne kadar haklı olduğunu gösteren bir örnek de ben vermek istiyorum" demiş.
Bu arada Çinçin mahallesi ile ilgili bir not düşmüş ve okulun bulunduğu bu mahallenin öğrenci profilinden söz ederken, ailelerin düşük gelir grubunda olduğu vurgusunu yapmış ve
"Devamlı kanunsuz işlerle gazetelerde çıkan bir mahallenin bir de güzel bir haberle anılmasını istiyoruz" diyerek okulun başarılarından söz etmiş.
Merdiven çıkan engelli arabası Kendisiyle birlikte
Yasin Ateş ve Cansu Yıldırım isimli öğrencilerin hazırladığı
manyetik ivmelendirici projesi TÜBİTAK Proje Yarışması'nda, fizik dalında Ankara bölge birincisi olmuş. Müthiş değil mi?
Tam Kurgan'ın yazdığı bu mektubu okumayı bitirirken, bir başka elektronik posta geldi. Onu da Tarsus'tan öğretmen
Erdoğan Yalım göndermiş.
Tarsus Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri güneşle çalışan otomobil ve merdiven çıkan engelli arabası yapmışlar. Lütfen görmeye gelin Yalın mektubunda.
Biliyorum gündem inanılmaz yoğun. Ama bir yerlerde inanılmaz zor şartlarda ve imkansızlıklar arasında bu ülkenin gençleri farklılık yaratmak, 'ben de varım' demek için müthiş çaba sarf ediyor. Onlar milyonlarca işsiz arasına katılmak istemiyor. Bunun için çalışıyor.
Ellerinden tutmak için hem devlete hem özel sektöre büyük görev düşüyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 15 Nisan 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/15//haber,2986A28576034F4B8457F3CB43543D12.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.