kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşçiler 32 yıl sonra Taksim'de

AJANSLAR
Giriş Saati : 01.05.2009 09:56
Güncelleme : 01.05.2009 20:18
Yeni Haber
Yaklaşık 5 bin işçi 32 yıl sonra 1 Mayıs için Taksim'de. 1977 olaylarından sonra, bugün 1 Mayıs'ta en büyük kalabalık Taksim'e giriş yapmış oldu. ..
DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve bazı siyasi parti ile sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı.

DİSK Genel Merkezi önünde toplanan kalabalık grup, Pangaltı'ya doğru yürüyüşe geçti. Burada yapılan görüşmeler sonucunda kalabalığı "makul" bulan polis, Taksim'e yürüyüşe izin verdi.

İŞÇİLER 32 YIL SONRA TAKSİM'DE - FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Bunun üzerine kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürüşe geçti. Ancak diğer grubun da kendilerine katılmasını sağlamak amacıyla yavaş yürüyen grup, daha sonra durdu. Gruba izin verilmesinin ardından kortej, yeniden yürüşe başladı.

KORTEJDE KİMLER VAR?

Kortejde DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin yanı sıra KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği Merkez Komitesi Başkanı Gençay Gürsoy da yer aldı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sabahat Tuncel, eski kültür bakanı Ercan Karakaş, eski milletvekili Berhan Şimşek ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile CHP'li Gürsel Tekin korteje katıldı.

SERVER TANİLLİ DE KATILDI

Cumhuriyet gazetesi yazarı Server Tanilli de tekerlekli sandalye ile gruba katıldı. Tanilli'nin elinde
''Balbay'ın ve Manisalı'nın, tüm aydınlarımızın yanı başındayız'' yazılı döviz bulunduğu gözlendi.Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer aldı.

Hak ve Özgürlükler Partisi'ni temsilen kortejde yer alan grup da Türkçe ve Kürtçe ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankart açtı. Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer aldı.

Taksim Meydanı'na yürüyen DİSK kortejine ara sokaklardan katılmak isteyen diğer küçük gruplara, polis engel oluyor. Polis, Halaskargazi Caddesi'ne açılan sokaklara barikat kurdu ve korteje katılmak isteyenlere müdahale etti.

Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e yürüyerek gelen grup, ''işte Taksim işte 1 Mayıs'' sloganları atarak, Taksim alanına çelenk bıraktı. Katılımcılar, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamanın mutluluğunu Taksim Anıtı'nın etrafından toplanarak ve üzerine çıkarak ifade ettiler.

Grup, daha sonra Kazancı Yokuşu'na gelerek, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler anısına 1 Mayıs Anıtı'na karanfiller bıraktı. Yürüyüşe katılanlar, burada 1 Mayıs Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

Kazancı Yokuşu önündeki otobüsün üzerinden topluluğa seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, tüm işçi sınıfının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Herkesin, 1 Mayıs'ın 100. yılında üzerine serilmiş ölü toprağını dağıtıp, Taksim Meydanı'na geldiği için kendisiyle övünmesi gerektiğini belirten Çelebi, ''1 Mayıs'ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100 yılına tanıklık ederken, 1 Mayıs'ı bayram etseler de bunu hazmedemeyenlerin olduğunu görüyoruz'' dedi.

1 MAYIS'TAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Çelebi, 32 yıl önce Taksim Meydanı'nda yitirilenleri anarak, makul olanın 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul'a yakışanın da gaz bombalarıyla engellenmeden işçilerin Taksim Meydanı'na girmesi olduğunu söyledi.

Çelebi, şöyle konuştu:''Dün 1 Mayıs'ın bayram olmadığını tartışanlar, bunu meydan tartışmasına kilitleyenler, bugün de makul sayıyı tartışmaya başladı. Sayılar değil insanlar makul olmalıdır. Anadolu'nun kültürü, geleneği, örfü, adeti bunu gerektirdiği gibi, insan olmanın erdemi de bunu gerektirir. Türkiye, 1 Mayıs 2009'a sorunların çözüldüğü, insanların barış ve huzur içinde özgürlüğünü kullandığı demokratik bir ortamda sorunların giderek ağırlaştığı, hak ve özgürlüklerin budandığı, siyasi iktidarın keyfi uygulamalarının olduğu bir atmosfere gidiyor.''

İktidarın, halkın refah ve mutluluğunu düşüneceğine, siyasal ve ekonomik anlamda dışarıya bağımlı olmayı yeğlediğini savunan Çelebi, iktidarın küresel krizin faturasını da halka ödetmeye çalıştığını söyledi.

Çelebi, ''32 yıl önce bu meydanda 36 değerli insanın katledildiğini'' ifade ederek, katillerin bulunmasını her dönem talep ettiklerini, davanın peşini bırakmadıklarını ama bugüne kadar bir sonuç alınamadığını anlattı.
''1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür'' diyen Çelebi, ''30 yıldır 1 Mayıs'ın tatil edilme mücadelesi vardır. Yıllardır Taksim'in emekçi sınıfına açılmasını istedik. Burada yüz binlerce arkadaşımız buluşabilirdi. Her katılımcıya engel çıkardılar, gaz attılar. Buna rağmen işte Taksim'de, işte 1 Mayıs alanındayız'' diye konuştu.

Türkiye'nin artık bu yasakları kıracağını, bu yasaklara son vereceğini dile getiren Çelebi, işçi sınıfına uygulanan zulme, işten atılmalara, yoksulluğa, yolsuzluğa karşı duracaklarını, barışı, demokrasiyi, kardeşliği, halkların kardeşliği temelinde egemen kılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Çelebi, ''Bugün isterdik ki bütün konfederasyonlar dik durup Taksim'i inletseydik. Bu mücadeleyi birlikte verip işçi sınıfına yönelik saldırılara son verseydik'' diye konuştu.

"1 MAYIS BİR MİTİNG DEĞİLDİR, İŞÇİ SINIFININ
EN POLİTİK GÖSTERİSİDİR''


KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''1 Mayıs'ın bir miting değil, işçi sınıfının en politik gösterisi'' olduğunu söyledi.Evren, Taksim Meydanı'nda DİSK otobüsünden yaptığı konuşmada, sözlerine ''Birlik, dayanışma ve mücadele bayramınız kutlu olsun'' diyerek başladı.

''Dünyada bir günlüğüne özgürlük, barış ve dayanışmanın hüküm sürdüğünü'' dile getiren Evren, Türkiye'yi emekçilerin özgürleştireceğini kaydetti. Evren, ''Bugün Taksim'de sadece bu alanı özgürleştirebildik ama parça parça, adım adım Türkiye'nin dört bir tarafını siz özgürleştireceksiniz. 1 Mayıs bir miting değildir, işçi sınıfının en politik gösterisidir'' diye konuştu.Evren, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenlerin bugün alandakilere baktıklarını ifade etti.

Türkiye'de bir milyona yakın kişinin işten atıldığını, 10 binlercesinin de işsiz olduğunu vurgulayan Evren, ''Bu ülkede hala çocukların kafasına dipçikle vurulabiliyor, hala alanlar kapatılabiliyor. Özellikle DTP'ye yapılan baskıları şiddetle kınıyoruz. Bütün emekçilerin 1 Mayısını bir kez daha saygıyla, sevgiyle kutluyor, mücadelenizde başarılar diliyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından, 1 Mayıs marşı eşliğinde halay çeken katılımcılar, daha sonra DİSK otobüsünden 1 Mayıs kutlamasının bittiğine ve grupların dağılmasına yönelik yaptıkları uyarılar üzerine yavaş yavaş alanı boşalttılar. Alanda bir süre oturan ve bekleyiş içinde olan grup, daha sonra polisin uyarısıyla Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.
Bu arada, güvenlik güçleri de alanı tamamen barikatlarla çevirerek meydana ve İstiklal Caddesi'ne giriş ve çıkışları kesti.

CİHANGİR VE KURTULUŞ'TA MÜDAHALE

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim ve çevresinde güvenlik önlemleri alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, Cihangir ve Kurtuluş'ta yüzleri maskeli gruplara müdahale etti.

Cihangir Firuzağa Camisi civarında toplanan yüzleri maskeyle kapalı bir grup, buradaki bir banka şubesi ile bazı marketlerin camlarına taşlarla saldırmaya başladı.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri de taşlarla saldıran gruba göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Gruplar, ara sokaklara dalarak kaçmaya çalıştı.

Bu arada, Kurtuluş'ta da yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 500 kişilik gruba, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.
Polisten kaçan gruptakiler, bir markete molotofkokteylli saldırıda bulundu, çevrede duran bazı otomobillere de zarar verdi.

SIRASELVİLER'DE KALDIRIM TAŞLARINI SÖKTÜLER

Taksim Sıraselviler'de toplanan yüzleri maskeli bir grup, söktükleri kaldırım taşları ve saksılarla yola barikat kurdu. Güvenlik güçleri, yaklaşık 60 kişilik gruba müdahale ederken, göstericiler çevredeki birçok dükkanın da camlarını taş atarak kırdı. Yüzleri maskeli grubun bekleyişi ve gerginlik sürüyor.

Taksim Sıraselviler'de toplanan yaklaşık 20 kişilik bir grup, yürüyüş yapmak isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Güvenlik önlemleri alan polis, kaldırım taşlarını söken gruba tazyikli suyla müdahale etti. Müdahale sırasında bazı göstericiler gözaltına alındı.



DOLAPDERE KARIŞTI

Dolapdere ve Kurtuluş'tan Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen bir gruba da polis tarafından müdahale edildi. Polis panzerlerle birlikte hareket etti.

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA İZİN YOK

Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e yürümek isteyen bir gruba polis izin vermedi. Cadde üzerinde slogan atarak toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup, Taksim Meydanı'na yürüme teşebbüsünde bulundu.Çevik kuvvet ekipleri, gruba tazyikli su sıkarak müdahale etti. Ara sokaklara kaçan gruptakiler, polise taş atarak karşılık verdi. Polis ile göstericiler arasındaki kovalamaca ara sokaklarda bir süre devam etti.
Taksim Meydanı ile Şişli bölgesi, bir polis helikopteri tarafından havadan kontrol ediliyor.Bu arada, Halaskargazi Caddesi üzerindeki dükkanların kapalı olduğu gözlendi.Öte yandan, Pangaaltı'ndan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen küçük bir grup da, polisin panzerle su sıkması üzerine dağıldı.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Şişli'ye gelerek alınan güvenlik önlemlerini yerinde inceledi. Cerrah, ailesi ile Şişli Etfal Hastanesi'nden geldiği öğrenilen 4 yaşındaki ''Elif Buse'' adlı çocuğu severek, çikolata ve oyuncak hediye etti.

HAK-İŞ DE TAKSİM'DE

Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş, Öz Ağaç-İş, Öz Gıda-İş ve Çelik-İş gibi sendikaların yönetici ve üyeleri Beşiktaş İnönü Stadı önünde sabah saatlerinde toplanmaya başladı.

Burada sendika üyelerine 1 Mayıs'a ilişkin pankartlar ile şapkalar dağıtıldı.

Yürüyüşün başlama saatine kadar stad önünde toplanmayı bekleyen sendikacılar, davul zurna eşiliğinde halay çekti.

Sendika üyeleri saat 09.30 itibarıyla üzerinde ''İşsizlik yakıyor, acil çare bekliyor'', ''Hak-işçiyiz güçlüyüz'', ''İşsizliğe çare bul'' yazılı pankartlarla yürüyüşe başladı ve kafile Taksim Meydanı'na geldi.

İSTANBUL'A YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE

Kocaeli'de, D-100 kara yolunu kapatarak İstanbul'a yürümek isteyen gruba polis müdahale etti, 5 gösterici gözaltına alındı.

Bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere İzmit'te Perşembe pazarı alanında toplandı.
Kendilerini İstanbul'a taşıyacak otobüslerin şehirlerarası taşıma ruhsatı olmaması nedeniyle sürücülerden bazılarının seyahatten vazgeçmesi üzerine grup, kent merkezinde yürüyerek durumu protesto etti.
Grup, Hürriyet ve Cumhuriyet Caddeleri arasındaki yürüyüş yolu güzergahını kullanarak Sabri Yalım Parkı'na yürüdü. Halk Evi ve Öğrenci Kolektifleri üyesi bir grup yürüyüşe devam ederek D-100 kara yolunu araç trafiğine kapattı.

Polis ekipleri göstericilerin önünü keserek yürüyüşün sonlandırılmasını istedi. Bunun üzerine bazı göstericiler polise taş attı. Polis ekipleri de biber gazı sıkarak göstericileri dağıttı.

İl Emniyet Müdürü Osman Çapalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, gerekli tedbirlerin alındığını, ancak bazı sivil toplum kuruluşlarının D-100 kara yolunu kapatarak diğer vatandaşların haklarını engellediğini öne sürdü.
Çapalı, 5 göstericinin gözaltına alındığını bildirdi.