kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yurtta 1 Mayıs

AJANSLAR
Giriş Saati : 01.05.2009 14:04
Güncelleme : 01.05.2009 20:18
Yeni Haber
Yurdun pek çok yerinde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına büyük katılım oldu...
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenlendi.

Bazı illerde arbede çıktı, bazı illerde ise kutlamalar şenlik havasında gerçekleşti.

SIHHİYE MEYDANI'NDAKİ ARAMA NOKTASINDA POLİS İLE
GÖSTERİCİLER ARASINDA ÇIKAN ARBEDEDE 15 POLİS YARALANDI


Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na girişlerdeki arama noktasında polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede 15 polisin yaralandığı bildirildi.

Sıhhiye Meydanı'ndaki mitinge girmek üzere arama noktasına geldikleri sırada üzerlerini aratmak istemeyen halk evleri grubu ile polis arasında çıkan arbede sırasında 15 polis yaralandı. Yaralı polisler, ambulanslarla Numune Hastanesi'ne taşındı. Yaralanan polislerden 14'ünün ayakta tedavi edildiği, kafasına taş isabet eden bir polisin ise hayati tehlikesinin bulunduğu kaydedildi.

Olayların ardından göstericiler, polisin arama noktasını yıktılar. Konulan bariyerleri yerlerde sürükleyen göstericiler, yolu ikiye ayıran camların bir bölümünü de kırdılar. Arama noktasının ortadan kalkması üzerine, mitinge katılanların yaklaşık 3'te birinin üst araması yapılamadı.

6 GÖZALTI

Bu arada, mitinge katılmak isteyenlerin Gar'dan yürüyüşe geçtiği sırada Hacettepe Hastanesi istikametinden kendilerine ''Kağıt İşçileri Platformu'' adı veren bir grup, yanlarında kağıt topladıkları arabalarla birlikte Sıhhiye Meydanı'na doğru yürümek istedi.

Polisin ikazlarına rağmen yürüyüşte ısrar eden işçilerden 6'sı gözaltına alındı. ''Polise mukavemet'' iddiasıyla gözaltına alındıkları bildirilen 6 kişi, emniyete götürüldü.

İZMİR'DEKİ MİTİNGDE GERGİNLİK YAŞANMADI

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda çok sayıda sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisinin katıldığı 1 Mayıs mitingi başladı.

Mitinge katılan sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti üyeleri, geniş güvenlik önlemleri altında Gündoğdu Meydanı'na alındı. Meydan ve çevresinde yaklaşık 4 bin polisin görev yaptığı öğrenildi.

Mitinge katılan KESK, DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikalar ile diğer katılımcılar, Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanından yürüyerek Gündoğdu Meydanı'na geldi. Bazı gruplar da Konak ve Basmane Meydanlarında toplandıktan sonra yürüyerek miting alanına ulaştı.

Gündoğdu Meydanı'na giriş sırasında polis, katılımcıları tek tek ararken, meydana toplanma sırasında herhangi bir gerginlik yaşanmadı.

İZMİT'TE D-100 KARAYOLUNU KAPATAN GÖSTERİCİLERE POLİS MÜDAHALE ETTİ

İzmit'te 1 Mayıs dolayısıyla D-100 karayolunu ulaşıma kapatan göstericiler ile polis arasında arbede çıktı. Polise taş atan 4 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'daki 1 Mayıs törenlerine katılmak için İzmit'ten otobüslerle hareket eden bir grup polis tarafından durdurdu. Polis, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyesi grubun İstanbul'a gitmesine şehir içi servis aracı kullandıkları gerekçesiyle izin vermedi. Grup üyeleri bu durumu protesto ederek Merkez Bankası önünde D-100 karayolunu trafiğe kapattı. Grubu uyaran polise göstericiler taşla karşılık verdi. Polis göstericileri biber gazı ve cop kullanarak dağıtırken, olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. Polisten kaçan göstericiler şehir içinde dağıldı.

MARMARİS'TE 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ BARIŞ VE ŞENLİK HAVASINDA KUTLANDI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü barış ve şenlik havasında kutlandı.

Eğitim-Sen Marmaris Temsilciliği'nin önderliğinde düzenlenen 1 Mayıs kutlaması için, aralarında işçilerin yanı sıra memur, öğrenci, CHP, DSP ve İP temsilcileri ile vatandaşların da bulunduğu yüzlerce kişi Atatürk Meydanı'nda toplandı. Marmaris Eğitim-Sen Başkanı Hasan Akbaş'ın konuşmasının ardından, denize, törene katılanlar tarafından kırmızı karanfiller atıldı.

Davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, 'Yaşasın 1 Mayıs' sloganları atıldı. Şenlik havasında geçen kutlama, ilçede tatilini geçiren yabancı turistlerin de ilgisini çekti. Turistler, gördükleri renkli manzaraları, bol, bol görüntüleyip fotoğrafladı. Çok sayıda polisin de izlediği iki saat süren kutlama, katılanların sessiz şekilde dağılmasıyla sona erdi.

ÇANAKKALE'DE SAĞANAK YAĞMUR ALTINDA 1 MAYIS KUTLAMASI

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlaması, Çanakkale'de sağanak yağmur altında gerçekleştirildi.

Yürüyüşe katılan sendika, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti üyeleri, saat 14.00 sıralarında Salı Pazarı civarında bir araya geldi. Ancak aniden bastıran sağanak yağmur, mitinge katılanlar ile emniyet mensuplarına zor anlar yaşattı. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur sebebiyle yürüyüşe katılan yüzlerce kişi yaklaşık 2 kilometre mesafedeki güzergahta sırılsıklam oldu.

Geniş güvenlik tedbirinin alındığı kutlamalarda, Cumhuriyet Meydanı'na gelen vatandaşlar tek tek arandı. Önceden belirlenenlerin dışında slogan atılmaması konusunda yürüyüşe katılanları uyaran tertip komitesi yetkilileri, kurallara uyulmasını istedi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalar yapıldı. Sağanak yağmur sebebiyle konuşmalar kısa tutuldu ve kutlama 15 dakikada sona erdi.

BATMAN'DA 1 MAYIS HALAYLARLA KUTLANDI

1 Mayıs İşçi Bayramı, Batman'da coşkuyla kutlandı. Belediye önünde toplanan değişik sendikalara üye işçiler, Sanat Sokağı'na kadar yürüyüp, burada davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Birçok sendika ve dernek tarafından oluşturulan Batman Emek Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Batman Belediyesi önünde toplanan işçiler, 1 Mayıs'a ilişkin pankartlarla Sanat Sokağı'na kadar yürüdü.

Sanat Sokağı'nda davul zurna eşliğinde çekilen halayların ardından Batman Emek Platformu Dönem Sözcüsü Deniz Topkan ve sendika temsilcileri alandakileri selamlayıp kısa bir konuşma yaptı.

Emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan Petrol İş Batman Şube Başkanı Mehmet Doğu, işçi bayramı ve Taksim'deki kutlamalara değindi.
İHD Şube Başkanı Osman Künteş ise kayıplar ile Ergenekon davası hakkında kısaca bir konuşma yaptı.

Eğitim Sen Şube Başkanı Selim Aratemur da, Türkiye'de 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesinin yıllardır sürdürdükleri mücadelenin ve ısrarlı talebin bir sonucu olduğunu belirterek, bu gelişmeden mutlu olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından halaylar çekerek kutlamaları sürdüren işçiler sık sık Türkçe ve Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın Halkların kardeşliği" şeklinde slogan attı.

DİYARBAKIR'DA 1 MAYIS BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Güneydoğu'da 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı, coşku ile kutlandı. Diyarbakır'daki kutlamalara katılanlar davul - zurna eşliğinde halay çekerken, bölgenin diğer illerinde de kutlamalar sağduyu içerisinde geçti.

1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı, Diyarbakır'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sendikalardan oluşan demokrasi platformu tarafından düzenlenen bir yürüyüşle başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişilik grup, burada türküler eşliğinde halay çekti. DTP'li milletvekilleri, belediye başkanları ve sendika temsilcilerinin belediye önüne gelmesiyle grup Dağkapı Meydanı'na kadar yürüdü. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde meydana gelen kalabalık grup, burada da halay çekti.

Diyarbakır Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Yakup Keskin, Türkiye'de 1 Mayıs'ın 100. yılının bu yılın Mayıs'ına denk gelmesinin emekçiler açısından önemli olduğunu söyledi. Keskin, "100. yılımızı kutlarken emek ve dayanışma gününün tatil ilan edilmesi, yıllardır sürdürdüğümüz ısrarlı talebin karşılanması bizleri mutlu etmiştir." dedi.

Demokratik mücadelelerin başarısının, toplumun demokratikleşmesine katkı sunduğunu anlatan Keskin, "1 Mayıs'ı özüne uygun kutlayabilmek, hem Türkiye'nin demokrasi yolunda ilerlemesine hem de demokratik görüntüsüne katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ise işçilerin çok zor şartlarda çalıştığını savunarak, işçilerin birçok sosyal haklarından mahrum bırakıldıklarını ileri sürdü.

Konuşmaların ardından kutlamalar, işçilerin Dağkapı Meydanı'nda davul zurna eşliğinde halaylar çekmesiyle devam etti. Çok sayıda çocuğun da katıldığı kutlamalar alkışlarla sona erdi. Kutlamalara katılanlar sessizce dağılırken, Diyarbakır polisi bazı noktalarda güvenlik önlemi aldı.

1 MAYIS KUTLAMALARI ERZİNCAN'DA SAKİN GEÇTİ

Eğitim-Sen Erzincan il temsilciliğinin Erzincan Cumhuriyet meydanın da yaptığı kutlama sakin geçti. Cumhuriyet meydanında yapılan basın açıklamasının ardından kutlamaya katılanlar halay çektikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Erzincan Cumhuriyet meydanında yapılan kutlamalarda bir basın açıklaması yapan Eğitim Sen Erzincan Şube Başkanı Nuri Koç, "Bugün dünyanın tüm kentlerinde emeğin şenli var. Dünyanın tüm kentlerinde emekçi kardeşlerimiz alanlarda emeğin şarkılarını söylüyor. Dünyanın tüm sokaklarında emeğin sloganları yankılanıyor. Bugün dünyada 1 günlüğüne özgürlük, barış ve dayanışma hüküm sürüyor. Bayramımız kutlu olsun. Uzun yıllardır sürdürdüğümüz mücadele sonucu iade edilen tatilimiz kutlu olsun. Başta bir Mayıs 1977 katliamında yitirdiklerimiz olmak üzere yitirdiğimiz canlara buradan selam olsun." dedi.

SİİRT'TE BELEDİYE ATÖLYESİNDE YAPILAN KUTLAMALAR ŞENLİK HAVASINDA GEÇTİ

Siirt Belediyesi işçileri, bazı sivil toplum örgütleri ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Siirt'te olaysız bir şekilde coşku ile kutlandı.

Siirt Belediyesi hizmet binası bahçesinde toplanan işçi ve öğrenciler daha sonra Siirt Belediye Başkanı ve DTP yöneticilerin katılımı ile Eruh yolu üzerinde bulunan Siirt Belediyesi'ne ait atölyeye gittiler. İşçiler ve öğrenciler burada hep birlikte halay çekerek emek ve dayanışma günlerini kutladılar.

Belediye Başkanı Selim Sadak'ta işçilerin kutlama etkinliklerine katılarak, işçilerle birlikte halay çekti. Başkan Sadak burada yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Bakanlığının bu gün Cuma hutbesinde işçi hakları ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı konusuna yer vermeleri gerektiğini savundu. Kutlamalara katılanlar daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

SİNOP'TA YÜZLERCE KİŞİNİN KATILDIĞI YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Sinop'ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle kutlandı.

KESK Şubeler Platformu 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından düzenlenen kutlamalar kapsamında, saat 14.00'da İtfaiye Caddesi'nde başlayan yürüyüş, Atatürk Caddesi'ni takip ederek Uğur Mumcu Meydanı'nda son buldu. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı kutlamalarda, meydana giriş çıkışlar kontrollü olarak gerçekleşti.

1 dakikalık saygı duruşunun ardından düzenleme kurulu adına konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, 2009 yılı 1 Mayıs'ında gündemin, kriz, işsizlik, yoksulluk; demokrasi ve barış özlemi olduğunu söyledi. Karataş, "Bu gündeme ilişkin görüşlerimizi yaklaşımlarımızı ve taleplerimizi 1 Mayıs'ta dile getireceğiz. Emekçileri kriz karşısında kendi kaderine terk eden siyasal iktidarı 1 Mayıs'ta bir kez daha uyaracağız. Krize karşı önlem paketi adı altında birbiri ardına açıklanan ve sermaye kesiminin kriz karşısında kollanmasından başka bir anlamı olmayan paketlere karşı KESK Genel Merkezinin açıkladığı 'Emek Paketi' ya da diğer bir deyişle 'Kriz ve 2009 Bütçesi'ni 1 Mayıs'ta dile getireceğiz" diye konuştu.

Daha sonra DİSK'e bağlı Genel-İş Sinop Şube Başkanı Bülent Eroğlu, Türk-İş Sinop İl Temsilcisi Mahmut Kaya ve KESK adına Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Musa Uzun da birer konuşma yaptı.

ERZURUM'DA 1 MAYIS OLAYSIZ GEÇTİ

1 Mayıs İşçi Bayramı Erzurum'da olaysız geçti. Erzurum Emniyet Müdürlüğü, muhtemel olaylar için sabah saatlerinden itibaren şehirde yoğun güvenlik tedbiri aldı.

Bazı bölgelere konuşlandırılan panzerlerin yanı sıra motorize polis ekipleri de gün boyu devriye gezdi. Hiçbir olumsuz durumun yaşanmadığı Erzurum'da 1 Mayıs, beklenildiği gibi olaysız sona erdi.

VAN'DA MİTİNG HALAYLARLA BAŞLADI

Van'da 1 Mayıs İşçi Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İlk olarak Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) binası önünde yapılan kutlamalara çok sayıda işçi katıldı. Türk-İş, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İş) ve Yol ve İş Sendikası (Yol-İş) yöneticileri ile üyelerinin katıldığı program, işçilerin çektiği halaylarla başladı. Çekilen halayların ardından bir açıklama yapan Türk-İş İl Temsilcisi ve TES-İş Şube Başkanı Naif Balandi, tüm işçilerin bayramını kutladığı belirtti.

İstanbul'da çıkan olaylara da değinen Balandi, "1 Mayıs işçi bayramıdır ve bayramlar böyle törenle müzikle, halay çekilerek kutlanır" dedi.

Mahalli sanatçıların söylediği Kürtçe ve Türkçe şarkıların eşliğinde halay çeken işçiler, birbirlerine karanfiller vererek bayramlarını kutladılar. Öte yandan Hizmet-İş Sendikası Van Şubesi tarafından da Belediye Garajı'nda bir kutlama töreni düzenlendi. Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da katıldığı programda, işçiler davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla gönüllerince eğlendi. Programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Bekir Kaya, kurumun sorunlarına değindi.

Belediyenin büyük bir borcunun olduğunun herkes tarafından bilindiğini dile getiren Kaya, her şeye rağmen işçilerini mağdur etmeyeceklerini söyledi. 'Belediye işçi çıkarıyor' iddialarını da yanıtlayan Kaya, işe gelmediğini tespit ettikleri birkaç kişinin işine son verdiklerini anlattı. İşçileri hiçbir görüş ya da fikirden dolayı işten çıkarmadıklarını belirten Kaya, "İşe gelmeyip de bizlerin, halkın sırtından geçinenlerin işine son verdik. Zaten bunları hepimiz de biliyoruz. Bu duruma itiraz edebilecek birilerinin olduğuna inanmıyorum. Zaten sendika başkanı olsun yahut bir başkası olsun durumu bildiği için herhangi bir itiraz söz konusu olmadı" şeklinde konuştu.

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ GAZİANTEP'TE COŞKUYLA KUTLANDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Gaziantep'te İstasyon Meydanı'nda yapıldı.

DİSK, KESK ve Türk İş'e bağlı sendikaların öncülüğünde düzenlenen kutlamalara DTP, CHP ve İP gibi siyasi partiler de destek verdi. Türküler söyleyip halay çeken katılımcılar gönüllerince eğlendi. Gaziantep Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Yavaşoğlu, program öncesi DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan'a çiçek takdim etti. Yaklaşık 4 saat süren kutlamalar olaysız sona erdi.

İstasyon Meydanı'nda toplanan kalabalığa seslenen DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, ekonomik krizin yüz binlerce emekçiyi işsiz bıraktığını savundu.

Geçim şartlarının ağırlaştığı koşullarda 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak için alanlara indiklerini söyleyen Bencan, "Ekonomik krizin yüz binlerce emekçiyi işsiz bıraktığı ve geçim şartlarının ağırlaştığı koşullarda 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak için alanlara indik. Bugün 1 Mayıs'ın tatil edilmesi emekçiler için önemli bir kazanımdır. Fakat kimse bu karardan yola çıkarak atılan adımın emekçilere bahşedilen bir lütuf olduğunu düşünmemelidir. Atılan adım 30 yıl önce gasp edilmiş bir hakkın onlarca yıldır emekçilerin sürdürdüğü ısrarlı mücadelelerin ödediği bedellerin sonucunda geriye iadesidir." dedi.

Türk-İş Gaziantep Temsilcisi Ali Tabur ise çalışanların ve halkın taleplerini 1 Mayıs'ta daha kararlı ve daha güçlü seslendirmek istediklerini söyledi. Ali Tabur, "İş istiyoruz, aş istiyoruz, fabrikalarımız kapanmasın istiyoruz. Birlik ve beraberlik içinde yaşamak, eşit, özgürlükçü, adaletli ve gelirin hakça bölüşüldüğü demokratik bir Türkiye istiyoruz." diye konuştu.

TUNCELİ'DEKİ YÜRÜYÜŞE 5 BİN KİŞİ KATILDI

Tunceli'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı, 5 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşle başladı.

Tunceli'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı, Hastane Sokağı'nda bir araya gelen DİSK, TÜRK-İŞ, KESK ve diğer demokratik kitle örgütlerinin ayrı ayrı kortejler halinde 5 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşle başladı.

Sendika başkanlarının önde yürüdüğü kortej, sloganlar eşliğinde disiplinli bir yürüyüşle mitingin yapılacağı Kışla Meydanı'na geldi. Burada güvenlik noktasında tek tek aranarak alana alınan kalabalık sloganlar atarak halay çektiler. Kışla Meydanı'nda devam eden miting, sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin konuşmalarının ardından sona erecek.

BURSA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI BAŞLADI

İstanbul'da yaşanan olayların aksine, Bursa'daki 1 Mayıs kutlamaları olaysız başladı.

Şehreküstü Meydanı'nda saat 14.00'te başlaması planlanan kutlamalar için işçiler bölgede toplanmaya başladı. Demirtaşpaşa Köprüsü altında toplanan gruplar, sloganlar işliğinde Şehreküstü Meydanı'na yürüdü.

Polis kontrolünde yürüyen gruplar, olaysız şekilde meydana vardı. Şehrin her yerinden Şereküstü Meydanı'na gelen gruplar, polis kontrolünden geçtikten sonra meydana girebildi. Polis, meydana girmek isteyen grupları didik didik aradı.

Grupların Şehreküstü Meydanı'nda toplanmasının ardından kutlamaların başlaması bekleniyor.