kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tek tip askerlik geliyor yedek subaylık kalkıyor

CEYDA KARAASLAN /ANKARA
30.04.2009
Orgeneral Başbuğ'un mesajını verdiği tek tip askerlik çalışması 6 aylık kısa dönem askerliği sona erdiriyor. Taslak halindeki çalışmaya göre fakülte mezunları 12 ay er olarak askerlik yapacak. Böylelikle TSK'daki asker açığı da kapatılacak..
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde vatani görev artık "er" olarak yapılacak. Herkesin "karavana" yiyeceği uygulamanın taslak çalışmaları hâlâ Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıklarında sürdürülüyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un önceki gün basın bilgilendirme toplantısında "Askerlik sadeleşecek" sözleriyle ilk mesajını verdiği çalışmaya göre kısa dönem askerlik sona erecek, yedek subaylık kalkacak. Üniversite mezunları askerliği 12 ay "er" olarak yapacak, yüksekokul, lise ve ilköğretim mezunları ise 15 ay askerlik yapacak. Doktor ihtiyacı ise sözleşmeli subay modeli ile karşılanacak. TSK'da iki yıl önce de terörle mücadele çerçevesinde komando tugaylarında profesyonel yapıya geçilmiş ve bu birliklerde "uzman erbaş" lar görevlendirilmeye başlanmıştı.

LİSE MEZUNU 15 AY
Askerliği sadeleştirmek ve daha adil bir hale getirmek için üzerinde çalışılan yeni sisteme göre 4 yıllık fakülte mezunları er olarak 12 ay askerlik yapacak. Fakülte mezunu olmayanlar 15 ay askerlik yapmaya devam edecek. Genelkurmay yetkilileri, çalışmanın devam ettiğini, bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı. Düzenlemeyle, TSK'nın ihtiyacı doğrultusunda 4 yıllık üniversite mezunları arasından seçilen yedek subaylık dönemi de sona erecek.

YEDEĞE ER STATÜSÜ
Mevcut durumda 12 ay takım komutanı olarak kıtalarında görev yapan yedek subaylar da, yeni düzenleme sonrası er statüsüyle zorunlu askerlik hizmeti yapacaklar. Takım komutanları ise sınavla TSK'ya alınan sözleşmeli subaylar arasından seçilecek. 4 yıllık üniversite mezunlarının da 12 ay er statüsüyle askerlik yapmasıyla fakülte mezunu olmayanlarla aradaki eşitsizliği ortadan kaldırmanın hedeflendiği belirtildi. Bunun yanı sıra TSK içindeki asker açığı da ortadan kalkacak.

PROFESYONEL MÜCADELE
Haziran 2007 tarihinde terörle mücadele çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 4, Jandarma Genel Komutanlığı'nda ise 2 komando tugayında yeni yapılanmaya gidileceği açıklanmıştı. Org. Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak Eğirdir Dağ ve Komando Okul Komutanlığı'nda yaptığı açıklamada komando tugaylarında önce yedek subayların daha sonra da erlerin kademeli olarak çekileceğini açıkladı. Mayıs 2008 tarihinden sonra bu tugaylara yedek subaylar gönderilmedi. Aralık 2009 tarihinden itibaren de komando tugaylarında er ve erbaşlar görev yapmayacak.