kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

FT'den işsizlik yorumu

ANKA
Giriş Saati : 17.04.2009 11:35
Güncelleme : 17.04.2009 17:20
Yeni Haber
Financial Times gazetesi, Türkiye'de işsizliğinin yüzde 15.5'e yükselerek "tarihi bir düzey"e çıktığına dikkat çekti. ..
Türkiye'de rekor düzeyindeki son işsizlik rakamları, yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, Türkiye'de işsizliğinin yüzde 15.5'e yükselerek "tarihi bir düzeye" çıktığına işaret etti.

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türkiye'de İşsizlik Tarihi Düzey'e Çıktı" başlıklı haberinde resmi verilere göre halen 3.65 milyon Türk'ün işsiz olduğunu kaydetti.

Özellikle kentsel ve tarım dışı işsizliğe vurgu yapılan haberde resmi verilerin ülkenin en büyük işçi konfederasyonu olan Türk İş tarafından sorgulandığını, Türk-İş'in gerçek işsizliğinin yüzde 27'ye yakın olduğunu savunduğunu belirtti.

"BİRÇOK İMALATÇI ÜRETİME ARA VERDİ"

İngiliz gazete, "tarihi rakamlar"ın birçok Türk imalatçının işçi çıkarttığı sekiz aylık bir dönemin arkasında yayınlandığına işaret ettikten sonra sadece tekstil sanayinde geçen Ağustos ayından beri 160 bin kişinin işten çıkarıldığı yönündeki verilere dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"Diğer birçok imalatçı da, devam eden resesyonun, kilit Avrupa pazarlarına yönelik ihracatta yol açtığı keskin düşüşlerden kaynaklanan yüksek stokları azaltmak amacıyla kısa sürelerde üretime ara vermeye yeğledi.

Özellikle zarar gören sektörler arasında otomotiv, beyaz ürünler ve tekstil sektörleri bulunuyor."

Financial Times, talebi canlandırmak için otomobil ve beyaz ürünleri için getirilen vergi indirimlerine de dikkat çektiği haberinde Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer'in açıklamalarına da yer verdi.

Gazeteye konuşan Tezer, sektördeki şirketlerin, üretimi yüzde 60'a kadar düşürmeye mecbur kaldığını ancak talebin artacağı beklentilerinden dolayı istihdamda ancak yüzde 15'lik bir indirime gidildiğini söyledi. Tezer şöyle devam etti:

"İmalatçılar zor durumda, çünkü talebin yeniden artmaya başlayacağı zaman için -ki gelecek yıl olmasını bekliyoruz- çok eğitimli bir işgücü belirli bir düzeyde korumaya ihtiyaçları var."

Haberde hükümetin 2009 yılında sanayi üretiminin yüzde 9.7, ekonominin de yüzde 3.6 oranında gerileyeceğine ilişkin tahminleri açıkladığı anımsatıldı.