kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

EPDK rafineri ve dağıtım şirketlerine ceza yağdırdı

Olcay AYDİLEK - Evrim ERGİN
16.04.2009
EPDK Mart 2008'deki 'marker' operasyonuyla ilgili 20 akaryakıt dağıtım şirketine toplam 12 milyon TL'lik ceza kesti. Şirket yöneticileri cezaları Petroleum Fuarı'nda öğrendi..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2008 yılının Mart ayında rafineri ve dağıtım şirketlerinin depolarında yaptığı 'marker' operasyonuna ilişkin aylardır dört gözle beklenen soruşturmayı tamamladı. Kurul, aralarında Shell, Opet ve POAŞ'ın da bulunduğu 20 dağıtım şirketine 'eksik marker' ve 'standartlara aykırı ürün' nedeniyle yaklaşık 600 biner TL, toplam 12 milyon TL'lik para cezası verdi. EPDK yetkilileri, TÜPRAŞ'a da Batman rafinerisindeki ürünlerde 'eksik marker' bulunması nedeniyle ceza kesildiğini söyledi.

LİSANSLAR TEHLİKEDE
SABAH'a konuşan EPDK yetkilileri, soruşturmanın idari boyutunun tamamlandığını vurgulayarak, "İşin bir de adli boyutu var. Yargı, denetim birimlerinin yaptığı denetimlerin sonuçlarını değerlendirecek. Mahkemeler, kaçak akaryakıt satıldığını tespit ederse EPDK, ilgili dağıtım şirketinin lisansını iptal edecek" dedi. EPDK, soruşturma sonuçlarını geçen hafta Maliye Bakanlığı'na gönderdi. Maliye Bakanlığı, dağıtım şirketlerinin envanterleri üzerinde inceleme yapacak.

MESAJLA ULAŞTI
Petroleum İstanbul 2009 Fuarı'nda özellikle ulusal marker konusundaki sıkıntıları tartışmak üzere bir araya gelen rafineri ve dağıtım şirketi yöneticilerine cezalar cep telefonu mesajlarıyla ulaştı. Fuarda Türkiye Petrol ve LPG Piyasası Konferansı'nda konuşmacı olan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, sözlerine "Az önce 600 bin TL ceza yedim. Marker tutmadı diye böyle bir ceza olmaz. Tek kriter markerin seviyesi olmamalı" diyerek başladı. Erkut, TÜBİTAK ve EPDK'ya "Gelin marker yüklemesini siz yapın, biz masrafları karşılamaya hazırız" diye seslendi. Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) ve OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk de ulusal markerde üç cihaz olmasını eleştirdi. Öztürk de EPDK ve TÜBİTAK'a "Siz bizim yerimizde olsanız ne yaparsınız. Bunun sonunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis var. Toplantılar yaptık 'Tamam' dediniz ama cezalar yağmaya başladı" dedi. 19 Nisan'a kadar devam edecek olan Petroleum Fuarı'na 190 firma katılıyor. Bugün tüm akaryakıt bayilerinin bir araya geleceği toplantıya Enerji Bakanı Hilmi Güler ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ın da katılarak bayilerin sorunlarını dinlemesi bekleniyor.