kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

IMF'ye göre krizin stresini en fazla Türkiye çekiyor

16.04.2009
Gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere finansal stres geçişkenliğini araştıran IMF, "En stresli ülke Türkiye" dedi Krizde dibe vuran Macaristan IMF'ye göre stresi en az yaşayan ülkeler arasında.....
Uluslararası Para Fonu (IMF), son açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda ekonomik durgunluğun beklenenden daha uzun sürebileceğini, durgunluğun ardından ekonomide iyileşmenin zayıf olacağını söyledi. Ancak raporun Türkiye'yi en çok ilgilendiren kısmı 'Finansal Stres Geçişkenliği' başlıklı 40 sayfalık bölüm oldu. Fon'a göre Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında krizin stresini en fazla çeken ülke.

40 SAYFALIK STRES!
IMF, Bahar 2009 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu dün açıkladı. Raporda geniş çaplı finansal krizin ve ekonomik gerilemenin birlikte olmasının, birçok ülkeyi aynı zamanda etkilemesinin tarihsel olarak nadiren görüldüğünü ve bu durumların açıklanmasında ihtiyatlı olunması gerektiği belirtildi. Raporda, "mevcut ekonomik gerilemenin eşzamanlı ve derin finansal krizle birlikte olması durumunda durgunluğun muhtemelen uzun süreceği ve ardından ekonomide iyileşmenin ortalamanın altında zayıf olacağı'' ifade edildi. Ekonomik durgunlukların genellikle kısa ve iyileşmenin güçlü olduğunu, tipik bir durgunluğun yaklaşık bir yıl sürdüğünü ve durgunluğu izleyen toparlanmanın 5 yıldan fazla sürdüğü belirtilen raporda, ekonomik durgunluğun finansal krizle birlikte olması halinde ise daha ciddi ve uzun süreli olduğu vurgulandı. IMF raporunda en ilginç bölüm ise kriz stresinin geçişkenliğine ilişkin bölüm oluşturdu. 40 sayfa ayrılan bu bölümünde, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere finansal stres geçişkenliği araştırılan IMF uzmanları, Avrupa ve ABD'deki finansal gerginliğin en çok Türkiye'ye yansıdığını rapor etti.

ŞİLİ DE AŞIRI STRESLİ
Türkiye'den sonra finansal stresi en çok üzerine çeken ülke Şili oldu. Çin ise Batı'dan gelen finansal stresi en az çeken ülke oldu. Araştırmaya göre, Batı Avrupa en çok stres yayan bölge oldu.