kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜLER SABANCI İLE SABANCI HOLDİNG ÜST YONETİCİSİ (CEO) AHMET DÖRDÜNCÜ, SABANCI HOLDİNG'İN 2008 YILI FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLDİĞİ, 2009 YILINA YÖNELİK HEDEF VE PROJELERİNİN AÇIKLANDIĞI SABANCI HOLDİNG YILLIK PAYLAŞIM TOPLANTISI'NA KATILDI.

Sabancı Holding 1.4 milyor dolarlık yatırım yapacak

ANKA
Giriş Saati : 17.04.2009 16:10
Güncelleme : 17.04.2009 17:20
Yeni Haber
Bu yıl 1.4 milyar dolar yatırım planlayan Sabancı Holding, enerji yatırımlarına ağırlık verecek. ..
Bu yıl 1.4 milyar dolar yatırım planlayan Sabancı Holding, enerji yatırımlarına ağırlık verecek. Enerji ihalelerinde bu yıl Sabancı isminin görüleceğini söyleyen Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, "2009 için öngörülen 1.4 milyar doların çok önemli bir bölümü enerji tesislerinde olacak. Hidroelektrik, baraj, rüzgar çevrim, doğalgaz santralleri için yaklaşık 900 milyon dolar ile 1 milyar dolarlık yatırım planlanıyor" dedi. Holding'in 2009'da konsolide net satışların ise yüzde 17 artarak, 23 milyar TL'ye ulaşmasının beklendiğini söyleyen Dördüncü, faaliyet karının ise 3 milyar TL'ye çıkmasının hedeflendiğini açıkladı. 2009'da ihracat hedefinin 1 milyar dolar olduğunu vurgulayan Döndüncü, personel sayısının ise 57 bin kişi civarında olacağını bildirdi.

Sabancı Holding'in yıllık paylaşım toplantısında konuşan Dördüncü, 5 iş koluna odaklandıklarını ve çimento, lastik ve otomotivin kollarının önemli olduğunu vurgulayan Dördüncü, "Ancak büyüme oranları, finansal hizmet, perakende ve enerji'de olduğu gibi çift haneli olmayacak. Tek haneli büyüyecek. Finans, enerji ve perakendenin de iki haneli büyümesi hedefleniyor" dedi. Dördünü, Holding'in eve ödevini yapmaya devam ettiğini ve 6 sigma sistemi ile 1 milyon dolar kazanç sağladığını da vurguladı. Bu yıl yatırımlarda önceliğin, mümkün olan en gerekli yatırımlara odaklanmak olduğuna dikkat çeken Dördüncü, ayrıca işletme sermayesinin de etkin kullanılması, borçların asgari yere düşürülmesi, genel giderlerde daha dikkatli olunacağına dikkat çekerek, "Faaliyetlerimizin mümkün olduğunca çok nakit yaratmasına dikkat edilecek" dedi.

ENERJİ YATIRIMI

2009'un zor bir yıl olacağını hatırlatan Dördüncü, "Zor oyunu bozar, Şirketlerimiz değişen koşullara değişim ile cevap vermek için hazırlıklı ve esnek durumdadırlar" dedi. Sabancı Holding üst yönetiminin, Ocak sonundan bu yana bütün şirketleri tek tek dolaştığına dikkat çeken Dördüncü, "Yaklaşık 17 - 18 şirkette yönetici ve işçilerle bir araya geldik. Birlikte bu işin üzerinden nasıl gelineceğine konusunda çalışıldı" dedi.

Şirketlerin performansına bakılığında ise pazarın üstünde büyüme görüldüğünü söyleyen Dördüncü, "Enerjide azalan talebe rağmen Enerjisa, Türkiye'de ortalama vadede öngörülen ek kapasite ihtiyacı ile 2015'e kadar yüzde 10 Pazar payı hedefine yönelik olarak yatırımlar sürecek. Aksigorta'da, yılın ilk ayında pazar yüzde 2 küçülürken, prim üretimi yüzde 1.5 arttı. Gıda ve teknoloji perakendeciliğinde toplam satış alanı büyümesi yüzde 16 ile sektör ortalamasına paralel gelişti. Bu büyüme trendinin toplam satış ve satış alanı konularında yıl sonuna dek sürdürülmesi bekleniyor" dedi.

Otomotiv sektörde ise ÖTV indiriminin bir rüzgar getirdiğini belirterek, bundan istifade edildiğini belirten Dördüncü, "Otomotiv sanayinde pazar yüzde 50 daralırken, Temsa'nın içinde bulunduğu otobüs faaliyetleri küçülmedi. Bu faaliyetler planlanandan çok az sapmış durumda. Akçansa çimento sanayinde yüzde 15'ler civarında daralma var" dedi. Krizin mutlaka biteceğine inandığını söyleyen Dördüncü, "Krizin sonrasında bambaşka bir iş yapma düzeni olacak. Şirketlerin artık sadece karlılığa odaklandığı bir düzen kalıcı olmayacak. Bugün yeni iş yapma modelinde toplumsal sorumluluk ve çevre önemli hale geldi" dedi.

FAALİYET KARI BEKLENTİSİ 3 MİLYAR TL

Sabancı Holding'in 2009 beklentileri hakkında da bilgi veren Döndüncü, 2009'da net satışların yüzde 17 artmasının planlandığını söyledi. 2007'de 18 milyar TL olan konsolide net satışların, 2008'de 20 milyar TL civarına geldiğine dikkat çeken Dördüncü, bu yıl yüzde 17'lik artışla 23 milyar TL hedeflendiğini belirtti. Faaliyet karında ise 2008'de, bir önceki yıla göre yüzde 8'lik bir düşüş olduğunu söyleyen Dördüncü, "2007'de 2.9 milyar TL olan faaliyetkarı, 2008'de 2.7 milyar TL oldu. 2009'da yüzde 11'lik artışla 3 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz" dedi. İhracatın ise geçen yılki seviyesinde olacağını belirten Dördüncü, "2009'da 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmesi planlanmıştır" dedi.

Yatırımların ise 1 milyar dolardan 1.4 - 1.5 milyar dolar civarında olacağını açıklayan Dördüncü, çalışan sayısında ise 2007'den, 2008'de yüzde 4'lük bir azalma olduğunu belirtti. 2008'de 51 bin 100 kişi olan çalışa sayısının, bu yıl ise 57 bin kişiye ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Dördüncü, 2008 yılı sonunda toplam aktiflerin ise 100 milyar TL'ye ulaştığını açıkladı.

AKBANK'IN KARA KATKISI YÜZDE 60 SEVİYESİNDE

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dördüncü, geçtiğimiz günlerde 2007 - 2008 dönemindeki yüzde 4'lük istihdam kaybının, Akbank'dan çıkartılan kişi sayısından mı kaynaklandığı yönündeki bir soruya, "Personel çıkartması yok. Buradaki düşük 2008 yılı içinde bir takım şirket satışları oldu. Satılan şirketlerin personelini kendi kayıtlarından çıkardık. Buradaki azalışın ana nedeni budur" yanıtını verdi. Akbank'ın kara katkısının yüzde 60 civarında olduğunu belirten Dördüncü, "Kâra katkı olarak bakıldığında, 2008 itibariyle bankadan kâra katkı yüzde 55 - 60 civarında" dedi. Dördüncü ise, Sabancı Holding'in büyümesinde Başkent Elektrik'in satın alınmasının katkısı olduğuna dikkat çekti. Diasa'nın şirket satın alıp almayacağı yönündeki bir soruya Dördüncü "2009'un ilk üç ayında satın almak yerine kendi dükkanlarını açıyorlar. İlk üç ayda 16 bin metrekare eklendi. Elbette fırsat çıktığında değerlendirilecektir. 2009 için herhangi bir şirket satın alma durumu yok" dedi.

BOSSA'YI SATMAMIZ, YÜNSAYI SATACAĞIMIZ ANLAMINA GELMİYOR

Holding'in için artık tekstilin stratejik bir iş kolu olmadığını söyleyen Dördüncü, "Bossa'yı geçen yıl sattık. Bu bizim Yünsa'yı satıyor olmamız anlamına gelmiyor. Sabancı Holding için tekstil artık stratejik bir iş kolu değil" dedi. Holding'in bu yıl enerji ihalelerine ağırlık vereceğini ve ihalelerde yer alacağını açıklayan Dördüncü, "Buİhalelerde Sabancı ismini göreceksiniz. Dosyaları alıp in inceleyeceğiz. Katılıp katılmayacağımız zaman içerisinde belli olacak" dedi. 2009 sene için öngörülen 1.4 - 1.5 milyar dolarlık yatırımın çok önemli bir bölümünün enerji tesislerinde olacağı bilgisini veren Dördüncü, "Hidroelektrik, baraj, rüzgar çevrim, doğalgaz santralleri. 900 milyon ve 1 milyar dolara yakını enerjide olacak" diye konuştu.

KRİZİN DÜŞÜŞ HIZI YAVAŞLADI AMA İŞSİZLİK ARTIŞI SÜRECEK

Bir gazetecinin, "Krizin dibini bulduk mu?" sorusunu yanıtlayan Güler Sabancı, "Fabrikada çalışanların en fazla sorduğu soru buydu. Düşüş hızı yavaşladı. Tahminlerimiz bir kaç ay daha yavaş da olsa böyle gidecek. İkinci yarıdan sonra belki düşüşte durma beklenebilir. İşsizlik oranındaki artış devam edecek. Sayılı gün dayanacağız. Ancak sayısı ne kadar onu tam bilemiyorum" şeklinde açıklamada bulundu. ABD Başkanı Obama'nın ziyaretiyle ilgili de bir değerlendirme yapan Sabancı, "Başkan Obama'nın ilk ikili ilişki için Türkiye'yi ziyaret etmesi, bu ülkenin geleceğine sonsuz güvenimiz var düşüncesini teyit etti. Ancak Obama'nın Sabancı Üniversitesi'ne gitmesini de çok arzu ederdim" dedi.

YALI KONUSU

Suzan Sabancı'nın yalı satın almasıyla ilgili bir soruya Güler Sabancı, "Sabancı Grubu'nun binlerce ortağı, hissedarları var. Hissedarların ve ortakların hesapları ayrıdır. Bu satılan yalılar eskiden bankalarındı. Oradan bugünlere geldi" dedi. Bu sözler üzerine gazetecilerin, "Ancak kamuoyunda farklı bir algı var" yorumuna Sabancı, "O algıyı siz yönetiyorsunuz" şeklinde yanıtladı.