kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ergenekon'un beyin takımı hâlâ dışarıda

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
06.04.2009
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu: Ergenekon'un gövdesini oluşturan âkil adamlar var. Bunlar dışarıda. Encümen-i Daniş'te beyin takımından isimler var..
Bu haftanın konuğu eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu.
İkinci Ergenekon iddianamesini konuştuk. Neden Orakoğlu? Ergenekon iddianamesindeki tanıklarından.
2003-2004'te planlanan darbe girişimlerini ilk telaffuz eden isimlerden biri. Hilmi Özkök'ün yanı sıra Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un da darbecilere sıcak bakmadığını 2 yıl önce söyledi. Şimdi ikinci Ergenekon iddianamesiyle bu bilgi doğrulandı. Yine Ergenekon'un, PKK ve Hizbullah'la ilişki içinde olduğu bu örgütleri yönlendirmeye çalıştığını anlattı. İddianamenin önemli bir kısmı bu ilişkileri anlatıyor şimdi. 28 Şubat döneminde bir süre de cezaevinde yatan Orakoğlu'na göre, tutuklanan isimler sadece Ergenekon'un görünen kısmı.

- 28 Şubat ve Susurluk dönemini en iyi bilen isimlerdensiniz. O dönemde Ergenekon denen yapidan haberdar miydiniz? Biliyorsunuz, 28 Şubat sürecinde cezaevine atıldık. Niçin? O dönemde isimlendiremesek de aslında bu çeteyle karşılaşmıştık. 28 Şubat bir milattır aslında.

-Tepe yöneticiler olarak Şener Eruygur ve Hurşit Tolon yer aliyor. Ergenekon bu kadar mi? Ergenekon'un beyin fonksiyonları daha faaliyette. Beyin takımı dışarıda.

- Beyin takimi? Beyin takımı veya gövde diyelim bu isimlere.
Ergenekon'un âkil adamları... Çünkü bu yapıyı yöneten bir âkil adamlar grubu var.

- Cezaevinde olanlar? Onlar yıpranmış isimler. Bu dönemde ortaya çıkmadıkları takdirde bu derin yapının beyni için tehlike yaratabilecek insanlar... Eylemci gruplar, tetikçiler biraz da emir verenler ve ilişkili olanlar açığa çıkarıldı.

- Beyin takimi kimlerden oluşuyor? Şöyle söyleyeyim; Ergenekon'un sivil toplum kuruluşlarından, emniyetten, Silahlı Kuvvetler'den veya mülk idare amirliklerinden sorumlu birinci yöneticileri var. Bu yöneticilerden oluşan bir beyin takımı. Bu beyin takımı kendilerine ulaşılmamasını sağlayacak bir takım bariyer ve barikatlar hazırlarlar. Encümen-i Daniş bu barikatlardan biri. Encümen-i Daniş'te eski Genelkurmay başkanları, MİT müsteşarları, gibi önemli isimler var. Ama oradaki insanların yüzde 90'ı gerçekten fikir alışverişi yapmaya, ülke meselelerini tartışmaya geliyor.
Ama içlerindeki 3-4 kişi Ergenekon'un gövdesine veya beyin takımına giden yol. Encümeni Daniş gibi yapılar Ergenekon'un beynine gitmenize engel.

- Bu yapidaki Ergenekon'cular kim? Encümen-i Daniş'in kararlarını kim alıyorsa, alınacak kararları kim gündeme getiriyorsa... Zaten o birkaç isim de Ergenekon'un gövdesindeki isimlerdir. Ama bu şekildeki tek yapı Encümeni Daniş değil, çok sayıda var.

- Bu beyin takimi nasil çalışıyor? Ergenekon'da hücre sistemi var. Çok gizlilik temel esas. Emniyet, medya ve üst düzey yargı ayağı da açığa çıkartılmadı.

- Çok sayida gazeteci tutuklu veya yargılanıyor...
Cezaevinde olanlar örgütle birebir organik bağ içinde olan. Ama beyin takımıyla irtibatlı çok üst düzey medya yöneticileri ve yazarlar var.
Ergenekon'un ne kadar güçlü olduğunun bir kanıtı da halen toplumu etkileyebilen bir takım insanların çeşitli medya kanallarında bu iddianamenin hukuksuz olduğunu söyleyebilmesidir.