kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İstanbul bugün medeniyetler ittifakına ev sahipliği yapıyor

Serdar CANİPEK / SABAH
06.04.2009
30 ülkenin bakan düzeyinde katılacağı BM Medeniyetler İttifakı'nın İkinci Forumu bugün İstanbul'da başlıyor. Forumda gözler, Danimarka Başbakanı Rasmussen'e çevrilecek..
Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı "BM Medeniyetler İttifakı'nın İkinci Forumu" bugün İstanbul'da başlıyor. 30 ülkenin bakan düzeyinde katılacağı forumda gözler, Türkiye'nin çetin görüşmeler sonunda NATO Genel Sekreteri olarak onay verdiği, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'a çevrilecek. Ankara'daki temaslarının ardından İstanbul'a geçecek ABD Başkanı Barack Obama'nın forum etkinliklerine kısa bir süre katılması bekleniyor. İki günlük forumun Çırağan Sarayı'nda yapılacak açılışında "Medeniyetler İttifakı" öncüleri Türkiye ve İspanya Başbakanları Tayyip Erdoğan ve Jose Luis Rodriguez Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Kimoon ile BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio birer konuşma yapacak.

AZERBAYCAN'IN TUTUMU
Aralarında Ermenistan, Rum Kesimi, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu 30 ülke Dışişleri Bakanlarının katılımı teyit ettiği Forum'a en dikkat çekici katılımcılardan biri, Hz Muhammed karikatürlerine ilişkin tutumunun, İslam dünyasında tepki yaratan Danimarka Başkanı Anders Fogh Rasmussen olacak. AB üyelerinden Bulgaristan ve Slovenya Cumhurbaşkanları Giogi Parnavov ve Danilo Turk'un da konuşmacı olarak yer alacağı forumda Azerbaycan da bulunuyor. Türkiye'nin Ermenistan'a sınırlarını açacağı duyumlarının, Bakü'de yarattığı belirtilen "memnuniyetsizliğin" Azerbaycan'ın foruma katılımına nasıl yansıyacağı merak ediliyor. İstanbul'a ilk gelen konuklar İran eski Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi, Suudi Arabistan Prensi Turki El Faysal BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni oldu.

KONUKLAR İSTANBUL'DA
Medeniyetler İttifakı İkinci Yıllık Forumu'na katılmak üzere İstanbul'a ilk gelen konuklar arasında İran Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile Suudi Arabistan Prensi Turki El Faysal yeraldı. Akşam saatlerine doğru Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk, özel uçakla İstanbul'a geldi. Daha sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen İstanbul Atatürk Havalimanı'nda karşılandı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'da özel uçakla akşam satalerinde İstanbul'a geldi.