kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sarkozy'den Obama'ya: Ancak imtiyazlı ortaklık verilebilir

06.04.2009
Obama'nın Türkiye'ye verdiği desteği, Fransız lider Sarkozy TV'den yanıtladı: Türkiye'nin üyeliğine karşıyım, ancak imtiyazlı ortak olur..
ABD Başkanı Barack Obama'nın "Türkiye'yi AB'ye alın" çağrısına ilk ve en sert cevap Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'den geldi. Sarkozy, Fransız TF1 televizyonuna yaptığı açıklamada Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğunu yinelerken, "Obama ile dirsek dirseğe çalışıyoruz ama bu konuda kararı AB verebilir" dedi. Türkiye'nin AB'nin ve ABD'nin müttefiki olduğunu belirten Sarkozy, Türkiye'ye üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesi yönündeki teklifini yineledi ve diğer AB üyesi ülkelerin de kendisi gibi düşündüğünü "sandığını" belirtti.
Küresel ısınmaya da değinen Sarkozy, "ABD, başta Çin ve Hindistan olmak üzere bütün dünyayı teşvik etmek amacıyla küresel ısınmayla mücadelede daha fazlasını yapmalı" dedi.
Sarkozy'nin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Hiç bir şey kararlaştırılmış değil. İmtiyazlı ortaklık da bir seçenektir" açıklaması yaptı. Öte yandan, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci hakkında dün olumlu açıklama ise Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'den geldi. Türkiye'de 2009 başından itibaren reformların tekrar gündeme gelmeye başladığını belirten Rehn, AB üyesi ülkelere "Reformlar için Türkiye'ye şans verilsin" mesajı iletti.
Türkiye'nin Ortadoğu'da istikrar sağlanması için kilit konumda olduğunu söyleyen Olli Rehn, AB'nin demokratik ve istikrarlı bir Türkiye'ye her zaman ihtiyacı olduğunu vurguladı.

BARROSO MEMNUN
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Obama'nın desteğinden memnun olduklarını dile getirerek, "Türkiye ile tam üyelik müzakere sürecini başlattık" diye konuştu.