kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Unakıtan'ın korktuğu olmadı vergi geliri arttı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, otomobilde ÖTV indirimine vergi kaybı endişesiyle direniyordu. Ancak mart ayı satışları gösterdi ki, Unakıtan'ın korktuğu gibi olmadı. Maliye, mart ayında otomobil satışlarından beklenenin üzerinde vergi geliri elde etti. 15 Mart tarihinden itibaren geçerli olmasına rağmen, otomobil satışları ÖTV indiriminin yarattığı doping etkisiyle adeta patladı. Mart ayında 40 bin 622 adet binek otomobil, 14 bin 489 adet hafif ticari araç olmak üzere toplamda 55 bin 111 adet araç satıldı. Sadece mart ayındaki satışlar, Ocak ve Şubat toplamını geçti.
Tabii ki ÖTV'nin indirilmesi nedeniyle kâğıt üzerinde bir vergi kaybı yaşandı. Ancak, ÖTV indirimi olmasaydı, Mart ayında bu kadar otomobil satışı olmaz, Maliye bu kadar vergi toplayamazdı.
Basit bir hesapla otomobilin vergisiz fiyatını ortalama 10 bin euro kabul edersek; ÖTV indirimi öncesindeki vergi tahsilatı 3 bin 700 euroydu. ÖTV indirimi sonrasında vergi tahsilatı bin 800 euroya düştü. Mart ayında satılan 40 bin otomobilden sadece 30 bin adeti ÖTV indiriminden yararlandı. ÖTV indirimi öncesinde ise 10 bin adet otomobil satışı gerçekleşti. Buna göre Maliye, ÖTV indirimine girmeyen 10 bin otomobil satışından 37 milyon euro, ÖTV indiriminden sonra satılan 30 bin otomobilden ise 54 milyon euro vergi geliri elde etti. Maliye'nin Mart'taki toplam vergi geliri ise 91 milyon euro oldu. Eğer, ÖTV indirimi yapılmasa ve mart ayındaki binek otomobil satışı Ocak-Şubat ayları (14 bin adet) seviyesinde gerçekleşseydi, Maliye'nin vergi geliri ancak 51 milyon 800 bin euro olurdu.
Görünen o ki Maliye, ÖTV indiriminin geçerli olduğu üç ay boyunca otomobilde beklenin üzerinde vergi geliri elde edecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın