kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Seçilirsem silahlar susar, barış gelir

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
01.03.2009
Başbakan'ın 'Atom Karınca' diye tanımladığı Kutbettin Arzu: DTP'liler ortamı geriyor. Seçilmem silahların bırakıldığı döneme hızlı geçilmesine ve barışın oluşmasına büyük bir katkı sağlar..
29 Mart yerel seçimlerine 1 aydan daha az bir süre kalırken; özellikle 4 büyük kentte büyük heyecan ve yarış var: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır. İlk üç büyük kentteki yarış AKP ile CHP arasında. İstanbul'da favori AKP, İzmir'de ise CHP. Anketler de onu gösteriyor. Ama Diyarbakır'daki yarış AKP ile DTP arasında. Galiba en büyük heyecan da bu kentte yaşanacak. DTP'nin adayı mevcut belediye başkanı Osman Baydemir. AKP'nin adayı ise aynı partinin Diyarbakır milletvekili Kutbettin Arzu. İşte bu haftaki röportaj konuğum Kutbettin Arzu. Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır gezisi sırasında kürsüde "Boyuna bakmayın atom karıncadır" demesi üzerine herkes Arzu'yu merak etmeye başladı. DTP'nin kalesi olarak görülen Diyarbakır'da seçilme şansı var mı? PKK'dan tehdit aldığı doğru mu? Ahmet Türk'ün Kürtçe çıkışına ne diyor? Diyarbakır seçimlerinin ayrı bir özelliği daha var. Seçimde birbirine rakip olan Baydemir ile Arzu, yakın arkadaşlar. Yüksek mimar olan Arzu, Diyarbakır Sanayi Odası Başkanlığı yaparken, Baydemir İnsan Hakları Derneği Başkanı'ydı. Baydemir, belediye başkanı, Arzu ise milletvekili seçildi. Ama Arzu, "Bu seçim AK Parti ile DTP'nin yerel yöneticilik anlayışı arasındaki bir mücadele" diyor.

* DTP'nin en güçlü olduğu kentte adaysınız. Kazanma şansınız var mı?
Şansımız çok yüksek. Demokratikleşmeyle ilgili atılan adımlar, Kürt meselesinin çözümü için yapılanlar ve bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar nedeniyle, Diyarbakır'da AK Parti'ye ciddi bir teveccüh var. Özellikle Başbakan'a büyük bir güven söz konusu. Biz de halkla iç içeyiz, yakından tanıyorlar. Bir de DTP'li yerel yönetimler, halkın hayatını değiştirecek en ufak bir belediyecilik yapmadı. Sadece siyaset yaptılar. Ama yürüttükleri siyaset artık toplum tarafından benimsenmiyor.

* Toplum ne istiyor?
Artık Kürt meselesinin barış içinde çözülmesini. O nedenle AK Parti'nin şansı yüksek. DTP'lilerin halka söylediği tek şey "Oyunu kendine ver." Kimlik siyaseti yapıyorlar. Ama halk, kimlik siyasetinin de artık bu arkadaşlar tarafından çözülemeyeceğini gördü.

* Neden onlar çözemez? Kim çözer?
Şimdi söylem olarak demokratik cumhuriyeti savunuyorlar. Demokratik cumhuriyet de silahlı mücadeleyle olmaz. Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın kullandıkları yöntemlerle söylemleri arasındaki çelişkiyi artık vatandaş kendi yaşantısında da görüyor. Kimlik siyaseti yapılacaksa parlamentoda DTP var zaten. Yerel yönetimlerin esas yapması gereken halka hizmettir. Halk, AK Parti'nin bu sorunun çözümünde yaptıklarını görüyor.

* Neler yapıldı?
80 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Başbakan, "Kürt vardır. Kürt kardeşlerimin bazı hakları vardır. Geçmişte bunlara karşı bazı yanlışlıklar yapılmış, büyük devlet olmanın gereği bu yanlışlıkları kabul etmek ve bu yanlışlıklardan vazgeçip bu yanlışlıklar sürecinde oluşmuş olan yaraları sarmaktır" dedi. Başbakan'ın söylediklerinin pratikte yansıması var; Kürtçe yayın yapan televizyon, Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılması çalışmaları, Irak'taki Kürtlerle iyi ilişkiler. Şu anda DTP'nin önündeyiz. Onların yapmış olduğu sadece kamuoyunu tedirgin etmek ve manipülasyon yapmak.

* Diyarbakır için DTP'nin kalesi deyimi var...
Diyarbakır kimsenin kalesi değil. Birilerinin "Burası benim kalemdir" demesi yanlış. Kale statükoyu, muhafazakârlığı, savunmayı belirler. Bana göre bir kapıdır. O kapı barışı, diyalogu, iletişimi belirliyor.

* Barış sözcüğüne vurgu yapıyorsunuz. Sizin Diyarbakır Belediye Başkanı seçilmeniz buna nasıl bir katkı sağlar?
Bunu hızlandırır. Yaratacağı pozitif enerjiyle çatışmasızlık, silahların bırakıldığı döneme hızlı geçilmesine büyük katkı sağlar. Kalıcı bir barışın oluşmasında önemli olur. Çünkü çatışmalı ortamda sorunları çözmek zordur.