kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

13 bin polis alarmda

Kadir ERCAN / ANKARA / Pervin METİN - Ferit ZENGİN
06.04.2009
Barack Obama dün akşam Ankara'ya geldi. Kentte 4 bin polis kuş uçurtmuyor. Güzergâh üzerindeki rögar kapaklarında dahi ekipler bomba araması yaptı... ABD Başkanı’nın gelişi öncesi İstanbul’da kırmızı alarm... Kentte 8 bin 800 polis görev yapacak ve dört koruma halkası oluşturulacak. Bidonla benzin almak bile yasak..
ABD Başkanı Barack Obama'nın dün başkente gelmesiyle, Ankara'da güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Emniyette izinler kaldırılırken güvenlik için 4 bin polis görevlendirildi. Obama, birbirinin ikizi olan zırhlı limuzinlerden birine bindirilerek şaşırtmaca yapıldı.

* Obama'nın kalacağı Sheraton Oteli'nin tepesinde ABD gizli servisinde görevli keskin nişancılar, uzun namlulu dürbünlü tüfekle yerleşmek istedi. Ancak Türk polisi buna izin vermedi. Obama'nın kalacağı otel ile geçeceği güzergâhlara, Özel Harekat polisi yerleştirildi. ABD gizli servisine ise otel çatısında ve güzergahtaki Türk polisinin yanında dürbünle gözetleme yapma izni verildi.

100 METRE ARAYLA 4 BİN POLİS
*
ABD gizli servis elemanlarının sadece tabanca taşımasına izin verildi.

* Başkan Obama'nın geçmesi muhtemel güzergâhlara, saatler öncesinden 4 bin polis, 100'er metre aralıklarla yerleştirildi. Güzergâhlardaki rögar kapakları dahi bomba uzmanlarınca önceden kontrol edilip mühürlendi. Bomba yerleştirilme olasılığına karşı, konvoya frekans karıştırıcı jammerlar konuldu. Obama'nın konvoyu geçerken, telsiz ve telefon iletişimi kısa süreli kesildi.

ODADA 'BÖCEK' ARADILAR
*
Obama'nın kalacağı kral dairesinde ABD gizli servis elemanları günler öncesinden, dinleme olasılığına karşı böcek araması yaptı.

* Obama'nın, Esenboğa'dan kalacağı otele gidişi sırasında iki ayrı güzergâh trafiğe kapatıldı. ABD başkanını taşıyan limuzin trafik kurallarına uyarak ortalama 70 km. hızla, 47 dakikada otele geldi.

* İki ayrı makam otomobiline de çok sayıda eskort ve özel donanımlı araçlar eşlik etti. Otelin çevresindeki binalar ile cadde ve sokaklarda da dün sabahtan itibaren adeta kuş uçurtulmadı.

* Başkan Obama'nın Türkiye'deki temaslarında kendisine eşlik edecek isim olarak, Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek seçildi. Yıllarca ABD'de yaşayan ve İngilizceyi ABD aksanıyla çok iyi konuşan Şimşek bu nedenle tercih edildi.

Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmak için yarın İstanbul'a gelecek olan ABD Başkanı Barack Obama için tüm hazırlıklar tamamlandı. İşte alınan önlemler:
* Ziyaret nedeniyle 8 bin 800 polis iki gün boyunca görev yapacak. Obama'nın etrafındaki güvenlik duvarı ise halka halka olacak.
* Birinci halka Obama'nın yakın korumaları olacak. İkinci halkayı ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından özel olarak yetiştirilmiş yakın korumalar oluşturacak. Onların etrafında da CIA görevlileri bulunacak. Oluşturulan dördüncü koruma halkada ise Çevik Kuvvet polisi ve Özel Harekât timi olacak.

CEP TELEFONU ÇEKMEYECEK
*
Tüm üst geçitler ve birçok binanın çatısına keskin nişancılar yerleştirilecek. Keskin nişancılar her 300 metrede bir konuşlandırılacak.
* Obama'nın geçiş yaptığı yerlerde cep telefonları çekmeyecek. Çünkü konvoyda cep telefonlarının sinyalini kesen 'jammer' aracı da görev alacak. Obama'nın güzergâhı boyunca, benzin istasyonlarında bidonla benzin satışına izin verilmeyecek.
* ABD Başkanı'nın geçiş yolunda bulunan hastaneler alarma geçirildi. Acil servis doktorları, Obama'nın herhangi bir sağlık sorunu yaşaması ihtimaline karşın hazır bekleyecek.
* Trafik, Obama ve diğer 7 devlet başkanı ve bakanların geçişleri sırasında tamamen kapatılacak. Metrobüs, otobüs ve şehir hatları seferleri ise kesintisiz yapılacak.

GÜZERGÂHTA SABIKA ARAMASI
*
Yine Obama'nın ziyaret güzergâhında olan bir ilköğretim okulu ve bir lise yarın tatil edilecek. Trafiği etkilememek için Dolmabahçe ve Çırağan Sarayı'na geliş ve gidişler deniz yolu ile yapılacak. nBakırköy-Bahçelievler-Güngören- Zeytinburnu-Eyüp-Halıcıoğlu-Okmeydanı- Mecidiyeköy-Şişli güzergâhında oturan ve çalışanların sabıka kaydı araştırıldı.

OBAMA'YI ŞİMŞEK VE EŞİ KARŞILADI
ABD Devlet Başkanı Barack Obama dün akşam 21.10'da Türkiye'ye geldi. Obama'yı Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi ABD vatandaşı Anna Şimşek ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin de aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet karşıladı.

ATATÜRK HAVALİMANI TETİKTE
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, ABD Başkanı Obama'nın yarın başlayıp 2 gün devam edecek ziyareti öncesinde, sarı alarm düzeyine geçildi ve kontroller daha da sıkılaştırıldı.