kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

En hafif tabiriyle işbilmezlik örneği

05.04.2009
Çalık Grubu, SABAH-atv kredisine ilişkin yapılan haberleri gerçek dışı iddialar olarak değerlendirdi. Çalık Grubu açıklamasında "Ortada suiistimal varmış gibi gösterilmesi en hafif tabirle işbilmezlik ve kötü niyet örneğidir" denildi..
Çalık Holding SABAH-atv kredisine ilişkin Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) tamamlanmamış taslak raporuna atıfla yapılan haberleri kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi amaçlayan gerçek dışı iddialar olarak değerlendirdi. Gayrimenkullerin 9 kat üzerinde ipoteğin, ileride gerçekleşebilecek değer artışlarını kapsama amaçlı olduğu ve teminata dahil edilmesi amacıyla bankaların talebi üzerine konulduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Bu mutad bankacılık uygulaması tamamen bankaların elindeki teminat değerini korumaya ve artırmaya yönelik. Tamamen bankaların talebi doğrultusunda ve yine bankaların lehine olan bu durumun sanki şirketimiz lehine bir hususmuş gibi ve ortada bir suiistimal veya yanıltma varmış gibi gösterilmesi en hafif tabiri ile açık bir işbilmezlik ve kötü niyet örneğidir." Çalık Grubu 4-5 Nisan'da Haberturk ve Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Milliyet, Hürriyet ve Vatan gazetelerinde Sabah-atv Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satın alınma sürecinde kullanılan krediyle ilgili haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, YDK tarafından hazırlanan, henüz TBMM KİT Komisyonu'nda dahi müzakere edilmeyen gizli nitelikteki raporun kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi amaçlayan, firma itibarını zedeleyen gerçek dışı iddialarla yansıtıldığına dikkat çekildi ve şu değerlendirme yapıldı: "Söz konusu iddialar, Sabah-atv'yi yok pahasına alma hayalleri suya düşmüş ve toplum nezdinde itibarlarını ve inandırıcılığını yitirmiş bazı grupların daha önce de her fırsatta Çalık Grubu'nu yıpratma ve karalama kampanyasına dönüştürülen sistematik yayınlarının ve asılsız iddialarının bir yenisinden ibaret."

ÇALIK Grubu'nun açıklamasında SABAH-atv kredisine yönelik olarak şu detaylar kamuoyuyla paylaşıldı:

İDDİA, 9 KAT İPOTEK: Söz konusu haberlerde Grubumuzun kullanmış olduğu 750 milyon dolarlık kredi kapsamında bankalara verilen teminatlar arasında yer alan gayrimenkullerin ekspertiz değerinin 9 kat üzerinde ipotek verildiği' iddia edildi.

YANIT 1: İHALEYLE ALINAN VARLIKLARDA İPOTEK VAR
DAHA önce çeşitli vesilelerle kamuoyuna açıklandığı üzere, söz konusu kredi, TMSF tarafından ihalesi yapılan ve yine bir kamu kurumu olan TMSF tarafından yaptırılan değerleme ile değeri 1 milyar 100 milyon dolar olarak tespit edilen ticari iktisadi bütünlüğün satın alınması işleminin finansmanı amacıyla alındı. Kredi kullanılması esnasında kredinin teminatı olarak Grubumuza ihale edilen ticari iktisadi bütünlüğün tamamı bankalara teminat olarak verildi. Bu kapsamda şirketin tüm hisseleri üzerine bankalar lehine rehin hakkı tesis edilmiş, markaları ve tüm menkulleri de dahil olmak üzere bankalar lehine ticari işletme rehini tesis edilmiş, şirketin gelirleri bankalara temlik edilmiş ve hesapları üzerine rehin konulmuş ve tüm bunlara ilave olarak gayrimenkullerin tamamı üzerine bankalar lehine 1. derece ipotek tesis edilmiştir.

YANIT 2: AHMET ÇALIK'IN ŞAHSİ KEFALETİ VAR
DİĞER yandan, ticari iktisadi bütünlüğünün TMSF tarafından belirlenen değeri 1.1 milyar dolar iken bu tutara 150 milyon dolar işletme sermayesi eklenmiş ve yatırımın değeri hissedarlar tarafından aktarılan 500 milyon dolarlık özkaynakla birlikte 1 milyar 250 milyon dolara ulaşmıştır. Alınan 750 milyon dolarlık kredinin karşılığında 1 milyar 250 milyon dolarlık işletmenin tamamı ve buna ek olarak yönetim kurulu başkanımız Ahmet Çalık'ın şahsi kefaleti bankalara teminat olarak verilmiştir. Tereddüte yer bırakmayacak şekilde görüleceği üzere, eksik teminat verilmesi veya değerlerin fazla gösterilmesi bir yana bu kredi için verilebilecek tüm teminatlar fazlasıyla verilmiştir.

YANIT 3: YÜKSEK ORANLI İPOTEK BANKALARIN MUTAD TALEBİ
SÖZ konusu kredinin 10 yıl olduğu dikkate alındığında ileride gerçekleşebilecek değer artışlarını da kapsaması ve teminata dahil edilmesi amacıyla bankaların talebi üzerine yüksek bedelli ipotek konulmuştur. Bu mutat bankacılık uygulaması tamamen bankaların elindeki teminat değerini korumaya ve artırmaya yöneliktir. Tamamen bankaların talebi doğrultusunda ve yine bankaların lehine olan bu durumun sanki şirketimiz lehine bir hususmuş gibi ve ortada bir suiistimal veya yanıltma varmış gibi gösterilmesi tarafsız ve gerçek habercilik anlayışı ile hiçbir surette bağdaşmamaktadır. Yine ısrarla 3 yıl ödemesiz olduğu iddia edilen ve aslında ilk 3 yılı sadece faiz ödemeli bu kredi kapsamında ilk faiz ödemesi karşılığı 30.023.047 dolar 22 Ekim 2008'de ödenmiş, ikinci faiz ödemesi karşılığı 31.541.574 dolar da 22 Nisan 2009'da ödenmek üzere kredi veren bankalara bloke edilmiştir. Durum böyle iken; iş dünyasında açık ve şeffaf çalışma biçimiyle elde ettiği başarılarla ülkemiz için katma değer yaratmış olan grubumuzla ilgili kamuoyu nezdinde olumsuz intiba bırakmaya yönelik 'mesnetsiz ve gerçek dışı' haber ve yorumların yer alması ve bunların belli çevreler tarafından ısrarla gündeme getirilmesi suretiyle kamuoyunun meşgul edilmesinin 'maksatlı ve iyi niyetten uzak' olduğu açıktır. Bu vesileyle, kişi ve kurumları yıpratmaya yönelik maksatlı çabanın ürünü olan tüm haksız haberleri kesin dille reddediyoruz.