kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Öneminizi vurgulamak için buradayım

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 06.04.2009 15:49
Güncelleme : 06.04.2009 22:28
Yeni Haber
ABD Başkanı'nın ziyareti nedeniyle Ankara'da yoğun güvenlik önlemler alındı. ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başladı. ..
ABD Devlet Başkanı Barak Obama Türkiye ziyaretin başında ilk olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'e gelerek saygı duruşunda bulundu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Obama'nın Anıtkabir ziyareti için hareketinden önce tüm yollar kesildi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındı. Saat 10.50 Anıtkabir'e giriş yapan Obama, Bayrak Direği'nin önünde gelerek çelenk taşıyan askerler eşliğinde mozoleye hareket etti. Obama'ya ziyaretinde Anıtkabir Komutanının yanısıra Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Başkanı Melih Gökçek eşlik etti.

Mozoleye ABD Başkanı yazan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi bırakan Obama daha sonra Milli Misak kulesine geçti. Burada Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Obama, ardından saat 11.00 Çankaya Köşkü'ne gitmek üzere Anıtkabir'den hareket etti.

Resmi ziyaret çerçevesinde dün akşam Ankara'ya gelen Obama, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.



ELİNİ KALBİNİN ÜZERİNE KOYDU

ABD Başkanı Obama'nın saygı duruşundaki "ti borusu sesi" sırasının bir bölümünde, elini kalbinin üzerine koyması dikkati çekti.

OBAMA ANITKABİR'DEKİ DEFTERE NE YAZDI?

Obama, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.
Anıtkabir'deki deftere Atatürk'ün "Yurtta barış dünyada barış" sözünü yazdı.

ABD Başkanı deftere şu satırları yazdı:

"Vizyonu, kararlılığı ve cesaretiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni demokrasiye yönelten ve mirası tüm dünyaya kuşaklar boyunca ilham vermeye devam eden Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak, benim için bir onurdur.ABD'nin 44. Başkanı olarak, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi, Atatürk'ün, halkına umut veren modern ve müreffeh bir demokrasi olarak Türkiye vizyonunu desteklemeyi ve 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesini gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

ABD Başkanı daha sonra, Çankaya Köşkü'ne gitmek üzere Anıtkabir'den ayrıldı. Bu arada, yoğun ve özel güvenlik önlemlerinin alındığı Anıtkabir'de, basın mensupları Obama'nın Anıtkabir ziyaretini belirlenen dört ayrı noktadan takip edebildi.

Türk basın mensupları, otobüslerle içeriye alındı ve basın mensuplarının ekipmanları polis köpekleri tarafından arandı.

Bekleme sırasında, Anıtkabir özel kafeteryası gazetecilere açıldı ve Anıtkabir görevlileri tarafından simit ve şeker ikram edildi. Ayrıca, Obama ile birlikte ABD'den Ankara'ya gelen basın mensuplarına ziyaret sırasında dikkat etmeleri gereken protokol hususları hakkında kısa brifing verildi.

Obama ve beraberindekiler gelmeden önce, Misak-ı Milli kulesinin içerisine oda parfümü sıkıldığı gözlemlendi.

ABD BAŞKANI ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde görüştü. Yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile ABD Başkanı Obama ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları hakkında görüşünün değişmediğini, ancak Türkiye ile Ermenistan arasındaki müzakerelerin boşa çıkmasını istemediğini söyledi.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Obama, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Ermeni iddialarıyla ilgili görüşlerini değiştirip değiştirmediğinin sorulması üzerine, "Görüşüm değişmedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün liderliğinde, Ermenistan ve Türkiye arasındaki konuların çözümü için müzakerelerin yürütüldüğünü görmek bize cesaret veriyor" dedi.

Obama ayrıca, bu konuda kendi görüşlerine odaklanılmak yerine, Türk ve Ermenilerin görüşlerine odaklanılması gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ VURGULAMAK İSTEDİM"

ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa seyahatini Türkiye'de bitirerek, Türkiye'nin önemini vurgulamak istediğini söyledi.

Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gül ve ekibine müteşekkir olduğunu belirtirken, Türk halkına gösterdiği misafirperverlik için teşekkür etti.

Bir haftadır Avrupa'da seyahat ettiğini anımsatan Obama, "Bu seyahati Türkiye'de bitirmek isteyerek söylemek istediğiniz bir şeyler mi var" diye kendisine sorulduğunu, bu soruya "evet" yanıtını verdiğini söyledi.

Obama, "Burada, Türkiye'nin önemini vurgulamak istiyorum. Sadece ABD açısından değil, Türkiye'nin dünya açısından olan önemini vurgulamak istiyorum" dedi.

Türkiye'nin Batı ve Doğu'nun kesişme noktasında olduğunu ifade eden Obama, Türkiye'nin son derece sıra dışı ve zengin mirasa sahip bir ülke olduğunu kaydetti. Obama, Türkiye'nin aynı zamanda söz konusu eski medeniyetlerle, yeni ulus devletlerin birlikte barındığı, hukukun üstünlüğüne saygı gösteren, demokrasiye önem veren, canlı ekonomiye sahip bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ayrıca NATO üyesi olduğuna da değinen Obama, Türkiye'nin, çoğunluğu Müslüman olan, bu anlamda özgün bir yere sahip bir ülke olduğunu, bunların da bölgesel ve stratejik anlamda son derece önemli özellikler olduğunu ifade etti.

"BİRLİKTE ÇALIŞMAMIZ BENİ HEYECANLANDIRIYOR"

Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini etkilediğini ifade eden Obama, "Bunların sonucu olarak birlikte çalışmamız ve bunun getirecekleri beni heyecanlandırıyor" diye konuştu.

Gül ile pek çok konuyu değerlendirdiklerini belirten Obama, Türkiye'nin Afganistan'da yaptığı çabaları ele aldıklarını kaydetti. Stratejik olarak belli noktalara değindiklerini söyleyen Obama, "İleriye yönelik neler yapabileceğimizi, ne perspektifte davranmamız gerektiğini, Türkiye'nin bu kapsamda sağlayabileceği katkıları ele aldık" dedi.

Irak'ta sağlanan gelişmeleri görüştüklerini kaydeden Obama, bu gelişmelerin nasıl devam ettirilebileceğini, ABD'nin Irak'tan çekilirken neler yapılabileceğini konuştuklarını belirtti. Obama, görüşülen konularda ortak bir görüşe sahip olmanın ve bunun gereğinin altının çizildiğini kaydetti.

Obama, ayrıca nükleer konusuna da değindiklerini ve sadece bu bölgede değil dünya genelinde yaşanan sorunları ele aldıklarını belirtti.

Görüşmede ticaret ve iş dünyasıyla ilgili de konuştuklarını söyleyen Obama, iki ülke ilişkilerinin sadece askeri konularla sınırlı olmadığını, ekonomik alanda da yapılacak şeylerin bulunduğunu ifade etti.

"İLETİŞİM KANALLARI GİDEREK İYİLEŞECEK"

Obama, "İletişim kanalları iki ülke arasında giderek iyileşecek, çünkü bunun hem Türkiye hem ABD için iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

Ele alınan konular arasında geniş kapsamıyla terörizmin de bulunduğunu belirten Obama, bu kapsamda ABD'nin Türkiye'ye verdiği desteği tekrar dile getirdiğini ve bundan sonra Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceği terör tehdidine karşı destek vermeyi sürdüreceklerini söylediğini bildirdi.

Son derece verimli bir toplantı olduğunu söyleyen Obama, şöyle konuştu:

"Sadece ikili ilişkilerimizi geliştirerek değil, birlikte çalışarak Batı ve Müslüman dünyası arasında birleşmeyi sağlayacak, bizi daha fazla refaha ve güvenliğe götürecek pek çok strateji şekillenebilir. ABD bu kapsamdaki ortaklığı önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi istiyor" diye konuştu.

İtalya'daki depremle ilgili de Obama, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Obama, mümkün olan en kısa zamanda yardım ekiplerinin bölgeye ulaşmasını ümit ettiklerini kaydetti.


ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye ile Ermenistan arasındaki müzakerelerin meyvelerini çok kısa sürede verebileceğini söyledi.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Obama, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, 1915 olaylarına ilişkin bir soru üzerine, geçmişte zor ve trajik olaylar yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bütün dünya bu konuyu çözüme ulaştırmaya çalışırken Türkiye'yi cesaretlendirmeli ve mümkün olduğunca yapıcı bir tutum sergilemeli. Bu konularda ileriye giden yolun çabuk olması sağlanmalı. Ben de bu sürecin çabuk gittiğini düşünüyorum. Ben de ABD Başkanı olarak yakın gelecekte yapılacak açıklamalara yönelik bir şey söylemek istemiyorum ama en önemlisi Türkiye ve Ermenilerin nihayetinde aynı noktaya gelmeleridir."

Yapmak istediğinin bu müzakerelerin devam etmesi konusunda yardımcı olmak olduğunu belirten Obama, ABD'nin herhangi bir şekilde bu müzakereleri saptırmasını istemediğini kaydetti.

Obama, kendi döneminde Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde ne gibi farklılıklar olabileceği yönündeki soru üzerine, 2003'ten başlayarak birtakım sorunlara rağmen iki ülke arasında giderek artan istikrarlı bir iyileşme olduğunu belirtti.

Türk-Amerikan ilişkilerinin şimdiye kadar hiçbir şekilde kötüleştiğini ve iki ülkenin dost ve müttefik olmaktan geri durduğunu düşünmediğini kaydeden Obama, "Benim yapmak istediğim zaten iyi bir zemin olan bu zeminin üzerine ikili ilişkileri ilerletmektir" dedi.

Terörle mücadele konusunda ise PKK'nın ABD'nin de terör listesinde olduğunu açıkça ifade ettiğini vurgulayan Obama, iki ülkenin de NATO üyesi olduğunu ve bu konuda rahat olduklarını kaydetti.

Terörle mücadele konusunda gereken desteği vereceklerini yineleyen Obama, bu konudaki işbirliğinin meyvelerinin son yıllarda görüldüğünü söyledi. Saldırıların azaldığına işaret eden Obama, "Bu desteği vermeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Görüşmelerde bu konuda daha fazla desteğin nasıl verilebileceğini ele aldıklarını belirten Obama, "Terörizmin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği konusunda hemfikiriz" dedi.

Bu aşamada daha güçlü ABD-Türkiye ilişkilerinin kurulmasının, bu ilişkilerin bir model ortaklık oluşturmasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Obama, bu modelle baskın olarak Hristiyan bir ulusla, çoğunluğu Müslüman olan Batılı bir ülkenin bir araya gelerek, Avrupa ile Asya arasında bulunan Türkiye ile ABD'nin birlikte, modern uluslararası bir camia oluşturabileceğini söyledi.

Bunun güvenli, saygın ve refah içinde görülen, kültürler arası gerilimlerin olmadığı bir ortaklık olacağını belirten Obama, ABD ve Türkiye'nin benzer değerlerle kurulduğunu ifade etti.

Obama, Batı ve Doğu olarak birlikte hareket edilebilirse dünyaya bir mesaj verileceğini, bunun da son derece sıra dışı bir etkisi olabileceğini düşündüğünü belirtti. Obama, bu ortaklığı önümüzdeki günlerde görmeyi dört gözle beklediğini sözlerine ekledi.

BASIN ORDUSU İZLİYOR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Hüseyin Obama ile beraber Amerika'dan 150 basın mensubunun Türkiye'ye geldiği bildirildi. ABD'li basın mensupları Obama'nın Türkiye ziyaretinde, Ankara ve İstanbul'daki programlarını takip ediyor.

Dün akşam saatlerinde Ankara'ya gelen ABD Başkanı daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında konaklayacağı Sharoton Oteli'ne geçti.

Obama'nın Ankara'ya gelmesinden yaklaşık bir buçuk saat sonra da, ABD'den yaklaşık 150 basın mensubunu taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na indi. Basın mensupları daha sonra kendilerini bekleyen 4 otobüse binerek konaklayacakları Hilton Oteli'ne yerleşti. Otelin etrafında bir polis aracı gece boyunca bekledi.