kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'dan dünyaya mesaj yağmuru

Giriş Saati : 06.04.2009 18:12
Güncelleme : 06.04.2009 20:33
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama Çankaya'daki basın toplantısının ardından yoğun güvenlik önlemleri altında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geldi. Obama TBMM'de milletvekillerine hitap etti...
ABD Başkanı Barack Obama, Atatürk'ün bıraktığı en büyük mirasın, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisi olduğunu belirterek, ''Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün'' dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Obama, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti.
Mecliste konuşmaktan onur duyduğunu ifade eden Obama, iki ülke arasındaki dostluğu ve müttefikliği devam ettirmeyi amaçladığını söyledi.

Türkiye ziyaretinin, ABD Devlet Başkanı sıfatıyla yaptığı ilk ülke ziyareti olduğunu anımsatan Obama, daha önce G-20 Zirvesine Londra'ya, NATO Zirvesine Strasburg'a ve Prag'daki AB Zirvesine gittiğine işaret etti.

Kendisine, ziyaretini Ankara ve İstanbul'da devam ettirmeyi, bir mesaj vermek için yapıp yapmadığını soranların olduğunu ifade eden Obama, ''Buna cevabım çok kolay; evet...'' dedi.

Obama, Türkiye'nin, ABD'nin önemli bir müttefiki olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye, Avrupa'nın önemli bir parçasıdır. Türkiye ve ABD, birlikte çalışarak, zamanımızın güçlüklerini çözümlemelidirler'' diye konuştu.

''TARİHİN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİREN LİDER''

Atatürk'ün kabrini bu sabah ziyaret ettiğini, Anıtkabir'den çok etkilendiğini vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çünkü, kendisi tarihin şeklini değiştiren bir liderdir. Ama Atatürk'ün yaşamına ait en büyük anıt, hiçbir şekilde taştan ya da mermerden inşa edilemez. Kendisinin bıraktığı en büyük miras, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisidir. Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün.
Tabii ki bugünlere kolay ulaşılmadı. Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, Türkiye rahatlıkla yabancı güçlere teslim olabilirdi. Bunun yanı sıra, bir imparatorluğu devam ettirmeyi de tercih edebilirdi. Ama Türkiye, farklı bir gelecek benimsedi. Kendisini yabancı kontrolden uzaklaştırdı, bir Cumhuriyet kurdu. Bu Cumhuriyet, hem ABD'nin hem de diğer dünya ülkelerinin saygısını kazandı. Tabii ki bu öykünün ardında basit bir gerçek var; Türkiye'nin demokrasisi, sizin kendi başarınızdır. Bu, size hiçbir şekilde bir dış güç tarafından diretilmedi. Türkiye, hem geçmişinin başarılarından güç aldı hem de her nesil Türklerin çabalarıyla güçlendi, ileriye doğru yol aldı.''

''ABD, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ ŞİDDETLE DESTEKLEMEKTEDİR''

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin, Türkiye'nin AB üyeliğini ''şiddetle'' desteklediğini belirterek, ''21. yüzyılın güçlükleriyle başa çıkabilmek için tamamen birleşmiş, özgür ve barışçıl bir Avrupa'yı hedefliyoruz'' dedi.

Obama, TBMM Genel Kurulundaki konuşmasında, ABD demokrasisinin, kendi öyküsü olduğunu vurgulayarak, ABD'nin ilk başkanı, kurucusu George Washington için Ankara'daki gibi büyük bir anıt yaptıklarını anlattı.

Washington anıtını, Beyaz Saray'ın penceresinden her gün gördüğünü belirten Obama, bunu inşa etmenin on yıllar aldığını, gecikmeler yaşandığını, zaman içerisinde bu sürece katkı gösterenler olduğunu söyledi. Obama, yardıma koşanlar arasında dünya genelinden dostların olduğunu, herkesin, Washington'a ve onun kurduğu ülkeye saygılarını göstermek için çabada bulunduğunu vurguladı.
Obama, bunlardan birinin de İstanbul'dan geldiğini dile getirerek, Sultan Abdülmecit'in, kendilerine bir mermer plaka gönderdiğini anlattı. Obama, ''Burada basit cümlelerle yazılı bir şiir vardı. 'Arkadaşlığımızı, dostluğumuzu, ülkelerimiz arasındaki dostluğu güçlendirmek için' yazıyordu'' diye konuştu.

''HİDAYET VE MEHMET'İN BAŞARILARI''

Bunun üzerinden 150 yıl geçtiğini, iki ülkenin pek çok anlamda farklılaştığını vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ama dostluğumuz daha da güçlendi ve müttefikliğimiz devam ediyor. Bu dostluk, İkinci Dünya Savaşı'nın sonrasındaki günlerden başladı. Başkan Truman, bu anlamda Türkiye'nin egemenliğini ve özgürlüğünü koruma anlamında taahhütte bulundu. NATO'da, Türkiye'nin girdiği önemli gruplardan biri oldu. Türkiye ile ABD, Kore'den Kosova'ya, Kosova'dan Kabil'e bir arada savaştılar. Soğuk savaş dönemine birlikte karşı geldiler. Ayrıca ülkelerimiz arasındaki ticaret, iş birliği, bilim ve araştırma alanındaki çalışmalar da ilerledi.

Haklarımız arasındaki bağlar da derinleşti. Giderek daha fazla Türk kökenli ABD'li, Amerika'da yaşıyor ve başarılar kazanıyor. Bir basketbol sever olarak ben de Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'un başarılarını keyifle seyrediyorum.''

"ABD VE TÜRKİYE, DAHA GÜÇLENDİ''

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ve Türkiye'nin, her zaman, her konuda aynı fikirde olmadığını, bunun zaten beklenemeyeceğini, hiçbir ulus arasında da bunun görülmediğini vurguladı.
Pek çok zorlukları, son 60 yıl içinde birlikte ele aldıklarına dikkati çeken Obama, ''Müttefikliğimizin gücü nedeniyle hem ABD hem de Türkiye, daha güçlendi, dünyada daha güvenli bir yer oldu'' dedi.

Obama, artık iki demokrasinin önünde, daha önceden görülmeyen bir takım güçlüklerin bulunduğuna işaret ederek, bunlar içerisinde, sınır tanımayan ekonomik krizlerin olduğunu kaydetti. Aşırı uçların, kadınları, çocukları hiç acımadan öldürdüğünü, enerji arzının önünde güçlüklerin bulunduğunu, iklim değişikliği sorunlarının olduğunu belirten Obama, sözlerine şöyle devam etti:

''Dünyanın en öldürücü silahlarının artması ve beraberinde süre giden çatışmalar var. Bu bahsedilenler, bizim daha yeni yaşamaya başladığımız yüzyılımızın önemli sorunları. Bunlara nasıl cevap vereceğimiz, geleceğin özgürlükle mi yoksa korkuyla mı, yoksullukla mı yoksa refahla mı şekilleneceğini belirleyecek. Güçle mi yoksa adil ve devam eden bir barışla mı? Şu kadarından emin olduğumu söyleyebilirim; hiçbir ulus bahsettiğim zorluklara tek başına karşı gelemez. Bu kapsamda, bunun başarılabilmesi için tüm ulusların birlikte çalışması gerekiyor. O nedenle birbirimizi dinlemeli ve ortak hedeflere yönelik çalışmalıyız. Bu nedenle müşterek menfaatlerimiz üzerinde çalışmalıyız ve farklılıklarımızın ötesine geçebilmeliyiz. Bizler bunu yaptığımızda, bir arada çalıştığımızda daha da güçleniriz.''

''GÖRÜLMEMİŞ KRİZE VERİLEN, GÖRÜLMEMİŞ CEVAP''

Ziyaret boyunca Avrupa'dan bu mesajı beraberinde getirdiğini dile getiren Obama, bu mesajı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de konuşma fırsatı bulduğunu söyledi.
''ABD'nin ileriye giden yaklaşımı bu olacak'' görüşünü dile getiren Obama, ABD ve Türkiye'nin, bu kapsamda G-20'de görülmemiş ekonomik krize verdikleri, görülmemiş cevapta birlikte çalıştıklarını vurguladı.
Obama, konuşmasını şunları kaydetti:

''Birlikte çalışarak, dünyanın en güçlü ekonomilerinin, eşgüdümlü olarak çalışmalarını istiyoruz, bu sayede nakit akışının hızlanmasını istiyoruz. Koruyuculuğun önüne geçerek, gelişmekte olan ülkelere el uzatmak istiyoruz, bu krizden en fazla etkilenen uluslara yardımcı olmak istiyoruz. Düzenleyici sistemlerin yerinde olmasını istiyoruz ki, dünya bir daha böyle bir kriz deneyimlemesin. ABD ve Türkiye, bu kapsamda dünya refahı, halklarımızın refahı için birlikte pek çok çalışma alanları bulabilir.''

ENERJİ YATIRIMLARI

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Gül ile ticarete yönelik iş birliğini ele aldıklarını dile getirerek, enerjide, istihdam yaratmak adına yapabileceklerinin de bulunduğunu söyledi.
''Yeni kaynaklar geliştirebiliriz. Sadece enerji bağımlılığı açısından, kendimizi kurtarmak için değil, beraberinde iklim değişikliğiyle mücadele için de bunu yapmalıyız'' diyen Obama, daha temiz teknolojilere yönelerek, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanarak yatırımlar yapmaları gerektiğini belirtti. Obama, ABD'nin, bu kapsamdaki yatırımları destekleyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin, doğu-batı koridoru olarak, doğalgaz anlamında son derece önemli bir rolü bulunduğuna işaret eden Obama, ''Bu ekonomik iş birliği, sadece ortak güvenliği iyileştirmeye yarar. NATO müttefiki olarak, ABD ve Türkiye'nin böyle bir görevi var. Zaten demokrasi anlamında da paylaştığımız ortak değerler var. 21. yüzyılın güçlükleriyle başa çıkabilmek için tamamen birleşmiş, özgür ve barışçıl bir Avrupa'yı hedefliyoruz. ABD, Türkiye'nin AB üyeliğini şiddetle desteklemektedir'' diye konuştu.

OBAMA'NIN KONUŞMASINDA BÜYÜK ALKIŞ TOPLAYAN BÖLÜMLER

ABD Başkanı Barack Obama'nın, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmadaki, ''Atatürk ve laiklik'', ''İslam'' ve NBA'deki Türk basketbolcularla ilgili bölümleri alkış topladı.

Barack Obama TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşliğinde Genel Kurula 15.31'de girdi. Genel Kurula iktidar kulisinden giren Obama, milletvekilleri ve izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın takdiminden sonra Obama, Meclis kürsüsüne çıktı. Obama, konuşmasından önce bir stenografla tokalaştı.

Ziyaretçi locasında bulunan bir grup da alkışlar eşliğinde çığlık atarak bağırdı.

Obama kürsünün karşısına kurulan promter cihazlarını da kullanarak konuşmasına başladı.

Anıtkabir'i ziyaret ettiğini anlatan Obama'nın Atatürk ve laiklikle ilgili sözleri, milletvekilleri ve ziyaretçiler tarafından alkışlandı. Bundan sonra da Obama'nın İslam ve ardından da NBA'de oynayan Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'a ilişkin sözleri yoğun alkış aldı. Obama'nın, PKK'nın terör örgütü olduğunu ilişkin tespitleri ile ''ABD hiç bir zaman İslam ile savaşta değildir, olmayacaktır ve olmamıştır'' sözleri de alkışlarla karşılandı.
ABD Başkanı'nın, ''Müslüman bir aileden geldiğini'' söylemesi ve ''Burası Doğu ile Batının birleştiği yer. Gücünüz de buradan geliyor. AB üyeliğinizi güçlü bir şekilde destekliyoruz'' sözleri de alkış topladı.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN GELİŞİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Genel Kurulundaki locasına Obama'dan yaklaşık 2 dakika önce geldi. Gül'e TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil eşlik ederken, milletvekilleri Cumhurbaşkanı Gül'ü alkışlarla karşıladı.
Gül, yerini aldıktan sonra birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın anonsundan sonra milletvekilleri tekrar ayağa kalkarak Cumhurbaşkanı Gül'ü alkışladı. Gül de Genel Kurulu selamladı.
Abdullah Gül, locadaki yerini alınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ve yüksek yargı organlarının temsilcileri de ayağa kalktı.

Genel Kurula ilk giren Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen olurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da iktidar kulisinden saat 15.28'de Genel Kurula girdi.Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Kuvvet Komutanları da saat 15.27'de Genel Kurula girerek kendilerine ayrılan locada yerlerini aldı.

KONUŞMA SÜRESİ VE KUTLAMALAR

ABD Başkanı Barack Obama'nın TBMM Genel Kurulundaki tarihi konuşması 25 dakika 38 saniye sürdü. Konuşmasını tamamladıktan sonra stenograflara yönelerek hepsiyle tek tek el sıkışan Obama, Başkanlık Divanı üyelerini de selamladı. ABD Başkanı Obama, daha sonra Bakanlar Kurulu sıralarına yöneldi ve kendisini ayakta karşılayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile öpüştü ve kendisini alkışlayan milletvekillerine el sallayarak selam verdi.Obama, Genel Kurula girdiği iktidar kulisinden çıkarken, bazı AK Parti milletvekilleriyle el sıkıştı ve sohbet etti.

OBAMA'NIN TÜRKÇE KELİMESİ

ABD Başkanı Obama, konuşmasının ilk bölümünde, Türkiye'den önce gittiği ülkeleri sıralayarak, herkesin kendisine ''Ankara ve İstanbul'u, dünyaya özel bir mesaj vermek için mi tercih ettiğini'' sorduğunu hatırlattı ve yanıtının çok basit olduğunu söyledi. Obama, bu soruya önce Türkçe ''evet'' karşılığını verdi, hemen ardından da İngilizce olarak da soruya ''yes (evet)'' dedi. Obama'nın bu Türkçe jesti, Meclisten ilk alkış alan sözleri oldu.

LİDERLERLE GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Obama, Genel Kurula gelmeden önce TBMM Başkanı Köksal Toptan, ardından da sırasıyla TBMM'de grubu bulunan parti liderleriyle ayrı ayrı görüştü.

Baykal, Bahçeli ve Türk'ün Obama ile görüşmesi başbaşa yapıldı.
Görüşmenin yapılacağı yere, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve CHP Bursa Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'le, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Genel Sekreteri Cihan Paçacı'yla, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız'la birlikte geldi.
Parti liderleri Obama ile görüşmek üzere geldikleri Başkanlık makamında yaklaşık 7'şer dakika kaldılar.

CHP Genel Başkanı Baykal, görüşmenin ardından gazetecilerin sorusu üzerine ''Çok güzel bir görüşme oldu'' cevabını vermekle yetindi. Baykal, daha iyi bir ortamda görüşmeyi değerlendireceğini bildirdi.
Obama, TBMM Başkanı Toptan'ın makamına geçerken, gazetecileri eliyle selamlayarak, gülümsedi. Çok sayıda gazetecinin çekim yaptığı Obama'nın gelişi ve içerideki görüşmelerin bitmesini bekleyen basın mensupları, yağmur altında görev yaptı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Obama'nın TBMM'ye gelişinden önce ve kaldığı süre içinde bir helikopter, Meclis üzerinde uçuş yaptı. Keskin nişancılar, binaların üzerinde yerlerini aldı.

TBMM'ye milletvekillerinin dışında araç girişi yasaklandı.
ABD Başkanı Obama'nın TBMM'ye gelişi, çok sayıda basın mensubu tarafından izlendi. ABD'li güvenlik görevlileri ile Türk basın mensupları arasında, çalışma yeri konusunda zaman zaman tartışma yaşandı. Yağmur altında Obama'nın Meclise gelişini izleyen basın mensupları, şemsiyelerini kapatmaları konusunda da uyarıldı.

GENEL KURUL'DA İZLEYENLER

Obama'nın konuşmasında Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun dışındaki tüm bakanlar hazır bulundu. TBMM'de grubu bulunan partilerin genel başkanları, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de Obama'nın konuşmasını, Genel Kuruldaki yerlerinden izlediler.

Obama'nın konuşmasını, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, eski Meclis Başkanları İsmet Sezgin, Mustafa Kalemli ve Hikmet Çetin, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, eski milletvekilleri, bürokratlar, aralarında TESK, Türk-İş, Hak-İş ve Kamu Sen'in de bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri de dinledi.
ABD Büyükelçiliği, yaklaşık 300 kişilik bir davetiye listesi hazırladı. Basın kapısı girişinde kurulan masada, davetlilere konuk kartı verildi.
Davetliler arasında çeşitli TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, AA Yönetim kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi ile öğretim üyelerinin yanı sıra, Cem Vakfı, İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği gibi sivil toplum örgütleri de yer aldı.


MUHALEFET LİDERLERİYLE BİRARAYA GELDİ

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Obama'yı Başkanlık giriş kapısında karşıladı. Toptan ile yaklaşık 15 dakika baş başa görüşmesi planlanan Obama, sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi.

Obama, TBMM'ye 14.25 itibariyle giriş yaptı. İki limuzin, çok sayıda koruma aracı ile Meclis'e giriş yapan Obama'yı Meclis Başkanı Köksal Toptan karşıladı. Başkanlık makamı girişi önünde iki ayrı platformda görev yapan yabancı ve Türk basın mensuplarını el sallayarak selamlayan Obama'nın ziyareti nedeniyle Meclis'te sabah erken saatlerden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Hassas noktalara ve çatılara keskin nişancılar yerleştirilirken, askeri helikopter de Meclis üzerinde sürekli güvenlik uçuşu yaptı. Obama Meclis Başkanı ile görüşmesinin ardından yine Başkanlık makamında sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le de 10'ar dakika süreyle görüştü.

BAYKAL: GÖRÜŞME ÇOK İYİ GEÇTİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ''çok iyi'' geçtiğini belirterek, Türkiye'deki modernleşme ve demokrasi süreci ile yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğüne ilişkin görüşlerini aktardığını söyledi.

Baykal, ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmeyi ve Obama'nın TBMM'deki konuşmasını değerlendirdi.

Obama ile görüşmesinin ''çok iyi'' geçtiğini, bazı konularda düşüncelerini aktarma fırsatı bulduğunu kaydeden Baykal, Türkiye'nin modernleşmesinin, 20. yüzyılın en önemli projelerinden birisi olduğunu anlattığını söyledi.

Baykal, modernleşme ve demokrasinin birbirlerini destekleyen süreçler olduğunu, sürdürülmesi ve güvenceye alınması gerektiğini ifade ettiğini bildirdi. Modernleşme ve demokrasinin temelinin ve güvencesinin de laiklik olduğunu anlattığını ifade eden Baykal, bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un geçtiğimiz günlerde Türkiye ziyaretinde yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını söylediğini kaydetti.
CHP Lideri Baykal, yargı bağımsızlığı ile basın özgürlüğünün de yaşamsal önemine değindiğini, demokratikleşme ve modernleşme sürecinin devamı için Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasının önemini belirttiğini ifade etti.
Baykal, Türkiye'nin AB'ye tam üye olarak alınması yönünde yaptığı çağrı dolayısıyla teşekkür ettiği Obama'nın ise kendisine ABD'ye sık sık gelip gelmediğini sorduğunu söyledi. Baykal da sık gelmediğini ancak düşüncelerini her platformda dile getirdiğini anlattığını belirtti.

Obama'nın kendisini ilgiyle dinlediğini ve demokrasilerde muhalefetin önemine değindiğini, muhalefetten geldiğini söylediğini de bildiren Deniz baykal, Obama'nın, ''Muhalefet önemlidir. Muhalefetsiz demokrasi olmaz'' dediğini anlattı.

Türk halkını daha iyi tanıması için Obama'ya, Sait Faik Abasıyanık'ın ''Haritada Bir Nokta'' adlı kitabı ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ''Huzur'' adlı romanını hediye ettiğini belirten Baykal, Obama'nın, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya ilişkin sorulara da, ''Konuşmasında sürpriz yok'' karşılığını verdi.

KOMUTANLAR 21 AY SONRA MECLİS'TE

Öte yandan ABD Başkanı Obama'nın TBMM'de yapacağı konuşmayı komutanlar da izledi. Komutanlar DTP'ye tepki olarak 21 aydır Meclis'teki törenlere katılmıyordu.
Haberin fotoğrafları