kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İtalya'da şiddetli deprem

AJANSLAR
Giriş Saati : 06.04.2009 18:19
Güncelleme : 06.04.2009 22:55
Yeni Haber
İtalya'da merkez üssü Abruzzo ve büyüklüğü 5,8 olarak açıklanan deprem şu ana dek 150 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. ..
Türkiye saati ile 04.30 civarında meydana gelen deprem, başkent Roma da dahil olmak üzere, İtalya'nın orta kesimlerinde hissedildi.



İtalyan sivil savunma yetkilileri, depremin merkez üssünü Abruzzo bölgesindeki L'Aquila kenti, büyüklüğünü ise 5,8 olarak açıkladı.

Reuters ise depremin şiddetini Richter ölçeğine göre 6,3 olarak bildirdi.

İtalya'da meydana gelen depremde ölü sayısının 150'yi geçtiği bildirildi.

İtalyan haber ajansı Ansa, hastane kaynaklarına dayanarak, depremde 150'den fazla kişinin öldüğünü, 1500 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Habere göre, dün gece Roma'ya 90 kilometre uzaklıktaki L'Aquila'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle yaklaşık 70 bin kişinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

Ansa'nın haberinde, bölgede depremin ardından yaklaşık 200 artçı sarsıntı meydana geldiği belirtildi.

Yerin 10 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün, başkent Roma'dan yaklaşık 95 kilometre kuzey-doğudaki L'Aquila kenti olduğu belirtildi. İtalyan televizyonlarına göre, kentte bir evin çökmesi sonucu beş çocuk öldü. Televizyonlar, yıkılan başka binaların da görüntülerine yer verdi. Deprem bölgesine kurtarma ekipleri sevk edildi.

Deprem Abruzzo bölgesindeki L'Aquila kentindeki halkın sokaklarda sabahlamasına yol açtı. İtalyan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Guido Bertaloso, Roma'ya 85 km. mesafedeki L'Aquila'ya yönelik ilk yardım çalışmalarını göz önüne alarak, deprem bölgesinde zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu.



Bertaloso, depremle ilgili olarak İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Başbakan Silvio Berlusconi ile sürekli temas halinde olduğunu kaydetti.

Pescara, Teramo ve Chieti'de de hissedilen depremin, yer yer elektrik kesintisine yol açtığı ifade edildi.

İtalyan Sivil Savunma Departmanı Başkanı Guido Bertolaso, depremin ardından icra kurulunu toplantıya çağırdı.

2002'de güneydeki San Giuliano di Puglia kasabasında 20 kişi ölmüştü. Ülkenin orta kesimlerinde 1997'de meydana gelen bir depremde de 13 kişi hayatını kaybetmişti.

BERLUSCONİ, MOSKOVA SEYAHATİNİ İPTAL EDEREK, DEPREM BÖLGESİNE GİTTİ

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, deprem felaketinin ardından bugünkü Moskova seyahatini iptal ederek, L'Aquila kenti ve civarını bizzat ziyaret etmeyi kararlaştırdı.

Berlusconi, Canale 5 televizyonuna yaptığı açıklamada, depremin merkez üssü L'Aquila'yı bizzat ziyaret etmeye karar verdiğini belirterek, "L'Aquila'ya gitmek üzere yola çıkıyorum. Moskova'ya gitmekten vazgeçtim. Zira başbakanın o bölgeye bizzat gitmesini gerektiren bir faciayla karşı karşıyayız. Bunun daha yararlı olacağına inanıyorum" dedi.

Berlusconi, deprem öncesindeki normal programında, İtalya-Rusya Ekonomi Forumuna katılmak üzere bugün öğleye doğru Moskova'da olmayı planlıyordu. Yaklaşık 500 İtalyan işletmesinin, 12 bankanın ve bini aşkın iş adamının katılımıyla Moskova bugün başlayacak iki günlük forum toplantısına büyük önem veren Berlusconi, ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de görüşecekti.

"DEPREM, BAZI KENTLERİN NEREDEYSE TAMAMINI YIKTI"

İtalya parlamentosunun alt kanadının başkanı Gianfranco Fini, dün gece Roma'ya 90 kilometre uzaklıktaki L'Aquila'da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin, bazı kentlerin hemen hemen tamamının yıkılmasına neden olduğunu söyledi.