kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Babam daha iyimser ama o bile 'Böyle bir kriz görmedim' diyor

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
22.03.2009
* Merak ediyorum, daha karamsar mı yoksa iyimser misiniz?
Ben aslında şahsen karamsarım. Hep kötüyü düşünürüm. Sevmediğim bir huyumdur. Aslında pozitif düşünmek etrafınızda da pozitif enerji yaratır.

* Babanız sizden daha mı karamsardır peki?
Hayır, babam çok pozitif bir insandır. İlginç bir şey, babam hiç yılmaz. Geçen gün bana, moralini bozma, daha iyi olacak her şey diye moral veriyordu mesela.

* Ama tabii siz direksiyondayken daha öncekilere hiç benzemeyen bir kriz kapımızı çaldı
Evet ve babam hakkımı da veriyor. Diyor ki ben böyle bir şey görmedim, ben de zorluklardan geçtim. Benim için hakikaten çok ciddi sınav dediğim dönemler oldu ama bu bir başka dedi babam. Benim için de üzülüyor. Büyük stres altında olduğumu düşünüyor. Babam hemen önlem almamız gerektiğini düşünen bir insandır ama şimdi şartlar da değişik. Her şeyi bir pusun arkasından görüyoruz. Yönetim için zor bir dönem. Hele bizim gibi büyük şirketlerde bunu dönüştürmek daha da zor. Çünkü şimdiye kadar işler yürümüş, olmuş, hallolmuş, sorun çözülmüş. Ama şimdi anlamaya başladık ki bu kriz bizden kaynaklanmadı ama bizim krizimizle birleşti.

* Sanayiciliğinizi nasıl tanımlarsınız?
Üretim işi çok zor. Bence üreticiler sanayinin biraz duygusal, yani sanatçı kesimi. Biraz genlerimiz öyle. O tarz insanlar zaten üretim yapıyor. Bir eser çıkıyor ortaya. Bunu yaparken insan ilişkilerini kullanıyoruz. İşçilerimiz var. Onlarla duygusal bağ kuruyoruz. En azından benim algıladığım sanayicilik bu. Babamdan öğrendiğim bu.

* Kale Grubu 10 bin kişiyi istihdam ediyor. Peki şu andaki mevcut durumu söyler misiniz? İşler durdu mu?
Bugün mal satmakta zorlanıyoruz. Kapasite kullanım oranları düştü. Gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz.

* İlginç bir cümleniz var. Bu dönem sanayici için gerçekten büyük bir sınav mı?
Bu dönemde başarılı olan sanayici hakikaten başarılı olacak. Çünkü şartlar çok zor. Bir şeyleri yapmak yetmiyor, çok iyi yapmak gerekiyor. Kriz etken oldu, tek neden olmasa da. Bence esas neden küreselleşmeydi. Şimdi bir de yeni çıpalar var. Enerji verimliliği önemli. Sanayicilerin de işlerini yaparken dönüşmesi gerekiyor. Sadece üretim yapmak yetmiyor. Verimlilik şart. Hem yenilikçi olacaksınız, dünyayı çok iyi tarayacaksınız. Kriz sonunda yaşam tarzları değişecek. Dolayısıyla üretiminizi de değiştirmeniz gerekebilecek. 15 yıl sonrasına uygun bir üretime geçtiniz mi mesela?