kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Abdülmelik Fırat, Sevilay Yükselir'in sorularını yanıtladı.

PKK silahı bırakır ama ticareti asla!

Sevilay YÜKSELİR
Sevilay YÜKSELİR
22.03.2009
Abdülmelik Fırat, silah bırakma çağrısı yapılan PKK'lılar için genel affın şart olduğunu savundu. Fırat, "Silahlı mücadele bitse dahi finansal gücünün bitmesi çok zordur" dedi..
Ben Kürtlerin Aksakalı'yım" diyen Şeyh Sait'in torunu eski parlamenter Abdülmelik Fırat'la bu hafta Baş Başa'da derin bir sohbet gerçekleştirdik. Yalova'daki mütevazı evine konuk olduğumuz 82 yaşındaki Fırat'a, PKK'ya yapılan silah bırakma çağrılarını ve Kürt açılımına dair ilk adım olan TRT-Şeş'i yorumlattık. En önemlisi, "O da devlete çalıştı. Öcalan'a bile devlet kontrolünde gitti" iddialarının doğru olup olmadığını sorduk.

* PKK'ya silah bırakma çağrısı yapılıyor? Ne düşünüyorsunuz?
Çok yerinde. 'Avrupa ve ABD'de de bu işin içine girerse gerçek anlamda sorun çözülür' diyorlar. PKK'nın üst düzeyleri Türkiye'ye gelmeyecek, geri kalan kadroları evine dönecek. Önce zorlanacak elbette o militanlar. Çünkü onlara hep totaliter, despotik fikirler anlatılmıştır. Ama zamanla alışacaklar. Halkın içine girip yuvalarına dönünce onlar da normal yaşamın tadına varacaklardır. Yeter ki o fırsat verilsin.

* Bu söyledikleriniz genel affı tarif ediyor. Bu bazı çevrelerden tepki almaz mı?
Evet. Bir genel af şart. Ve bunun olabilmesi için hiç bir sorun yok. Şimdiye kadar 20-30 defa af çıkarılmış. Tepki gösterenler affı küçümsüyorlar ama onların idolü olan Atatürk kendi döneminde belki 4-5 defa af çıkarmıştır. Buna Kürtler'i de dahil etmiştir.

* İlk çağrıyı Irak Cumhurbaşkanı Talabani yaptı. Şimdi neden böyle bir çağrıya ihtiyaç duydu sizce?
Talabani fevkalade politikanın inceliklerini bilir. Ona göre, 'Politikada etik hiçbir şey yok! Büyük devletler hep çıkarlarına göre hareket eder.' Talabani yabancı dil bildiği ve Batı'yı iyi tanıdığı için işi kuralına göre oynar. Biliyor ki, Irak'ın da, Ortadoğu'nun da huzura kavuşması için ve AB ile ilişki kurabilmek için PKK sorununun çözülmesi gerekiyor. Ve bunu bildiği için de ona göre oynuyor. Kurt politikacı yani. Bir yanda PKK ile arasını açmak istemiyor bir yanda Türkiye'siz olamayacağını görüyor.

* Peki, bu silah bırakma PKK'yı ortadan kaldıracak mı?
PKK'nın ortadan kalkması artık çok zor. Çünkü, inanılmaz bir ekonomik gücü var. Bugün Avrupa'da yılda 500 milyon euro para toparlayabilen bir holding gibi. Uyuşturucu ve silah ticaretinde önemli bir rol üstlenmiş. Kilit durumunda. Bundan dolayı kara paracılar istifade etmek istiyorlar PKK'dan. Mafyayı geçmiştir bu haliyle. Silahla mücadele bitse dahi finansal gücünün bitmesi çok zordur. Tüm Avrupa ülkelerine yayılmış bir güçlü holding gibi.