kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sağlık-Sen'in ''Kadın çalışan araştırması''

Giriş Saati : 07.03.2009 15:35
Güncelleme : 07.03.2009 22:35
Yeni Haber
Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, kadınların yüzde 39'u yoğun çalışma nedeniyle aile içindeki sorumluluklarında aksaklıklar yaşıyor ve bu aile içinde sorunlara neden oluyor.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, 19 ildeki sağlık ve sosyal hizmet kurumlarından 1073 kadın çalışanla gerçekleştirilen araştırmanın, katılımcıların tamamının kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldığını ortaya koyduğu belirtildi.

Araştırmaya göre, ''İş hayatınızda karşılaştığınız en önemli sorun hangisidir?'' sorusuna, kadınların yüzde 28'si ''özel izin durumlarında (hamilelik, çocuk bakımı, emzirme, doğum v.s) yöneticilerin baskısı'', yüzde 22'si ''adil olmayan nöbet uygulamaları'', yüzde 18'i ''hizmet verdiği kesimlerin olumsuz tavır ve davranışları'', yüzde 16'sı ''iş ortamındaki erkek çalışanların olumsuz tavır ve davranışları'', yüzde 16'sı ''terfi etmede kadın olmanın neden olduğu engeller'' yanıtını verdi.

''Çalışmanızdan kaynaklanan aile ve çevrenizde karşılaştığınız sorun hangisidir'' sorusuna yanıt veren kadınların yüzde 39'u ''yoğun çalışma nedeniyle aile içindeki sorumluluklarını yerine getirmede aksaklıklar yaşadığını ve bunun aile içinde sorunlara neden olduğunu'' bildirdi. Kadınların yüzde 14'ü ''fazla çalışma, nöbet gibi nedenlerle aile içinde çatışma yaşandığını'', yüzde 26'sı da ''eş ve çocuklarıyla yeterince ilgilenemediği için huzursuz olduğunu'' belirtti.

Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadın çalışanların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri araştırmanın, kadınların neden çalışma hayatında ve yönetim kademelerinde yeterince yer alamadığını ortaya koyduğunu belirtti.

''Devlet, kadın çalışanlara aile yükünü hafifletecek sosyal destek sağlamalı'' diyen Kaçar, şunları kaydetti:

''Aile sorumlulukları ile işi arasında sıkışan kadınların, artan sorumlulukları ve iş hayatında karşılaştıkları zorluklar, onların çalışma hayatına katılımını her geçen gün zorlaştırmaktadır. Çalışan kadınlar, başta çocuk bakımı olmak üzere, taşımak zorunda oldukları aile sorumluluklarını yerine getirmede devletin sosyal desteğine ihtiyaç duymaktadır.

8 Mart, kadınların gerek çalışma hayatında gerekse toplumsal hayatın diğer alanlarında eşit haklara sahip olma adına verdikleri mücadelenin simgesi olan bir günde sosyal hayatın paydaşı olan kadınlarımızın çalışma koşullarının, iş hayatı dışındaki yükünü hafifletecek şekilde düzenlenmesi ve kadınlarımızın çalışma hayatının eşit haklara sahip bireyleri olması en büyük dileğimizdir.''

(AA)