kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Kadın ve kariyer semineri''

Giriş Saati : 07.03.2009 15:11
Güncelleme : 07.03.2009 22:35
Yeni Haber
Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ''Kadın ve Kariyer Semineri'' düzenlendi...
Yargıtay Emekli Tetkik Hakimi olan TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, YOYAV Genel Merkezi'nde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, kadınların üstlendikleri işlerdeki başarı hedeflerinin, bilgi ve becerilerini kullanabilme yeteneklerinin kariyeri belirleyen unsurlar olduğunu söyledi.

Bireyin cinsiyetinin, ekonomik gücünün, medeni durumunun kariyerini etkilediğini dile getiren Toptan, çekirdek aileye geçiş, toplumun kadınların çalışmasına olumlu bakmasının ve çocuk bakımı konusunda verilen hizmetlerin gelişmesinin kadınların kariyer yapmalarına olumlu katkı yaptığını ifade etti.

Son yıllarda kadınların eğitim düzeyinin arttığına, ancak kariyer konusunda erkeklerin gerisinde kalmaya devam ettiklerine işaret eden Toptan, kadının çocuk büyütme sorumluluğunun kariyerine ara vermesine ya da tamamen işinden ayrılmasına neden olabildiğini kaydetti.

Toptan, bir araştırmaya göre kadının annelik, eşlik, ev kadınlığı, akrabalık, mesleki rol, topluluk ve bireylik olmak üzere 7 rolü olduğunu belirterek, ''Bu rollerden 4'ü aile içi. Kadınların diğer rollerdeki başarısı, aile içi rolleri sürdürebildiği ölçüde destekleniyor'' diye konuştu.

Kadınların eğitimi, mesleki anlamda erkeklerle eşit haklar kazanmasının önemine değinen Toptan, ''Toplum kadın ve erkek olmak üzere iki gruptan oluşur. Atatürk'ün de dediği gibi eğer bir grubu destekler, diğerini olduğu gibi bırakırsak toplum topal kalır'' dedi.

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel de kadınların yetiştirici ve birleştirici olduklarını vurgulayarak, güzel ahlaklı ve faziletli kadınların yetiştireceği çocuklardan oluşan bir toplumu tarih sahnesinden silmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Kadınların, kaliteli ve geniş bir bakış açısı sunan eğitim almalarının önemine dikkati çeken Güzel, ''Dünya görüşü geniş kadınların elinde yetişen nesiller, sadece toplumumuzun değil tüm dünyanın geleceği için önemlidir'' şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lügen Cengiz ise eski Türk toplumlarından itibaren kadının ülke yönetiminde etkili olduğunu hatırlattı. Türk kadınının Kurtuluş Savaşı'nda eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği gösterdiğini vurgulayan Cengiz, kadınların mitingler düzenlediğini, protestolara katıldığını, yardım topladığını, cephe geresinde hatta cephede önemli yararlılıklar gösterdiğini kaydetti.

Bugün iş yaşamında da kadının erkeklerle yan yana çalıştığını belirten Cengiz, kadının statüsünün yükseltilmesi yönünde yapılan çalışmaların daha da başarılı sonuçlar vereceğine ve Türk kadının hak ettiği konuma yükseleceğine inandığını söyledi.

(AA)