kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Her evde bir işsiz var!

Yarın kadınlar için özel bir gün. Hep birlikte, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü"nü kutlayacağız! 8 Mart hepimize kutlu olsun.
Erkekler alınmasın ama bizim kadınlarımız çok güçlü!.. Fabrikada, tarlada çalışıyor, acıları göğüslüyor, yoksulluğa, onursuzluğa karşı direniyor. Mücadele ediyor, tuttuğunu kopartıyor.
O yüzden umutlu olalım!..
Yarınlara güvenle bakalım!..
Çünkü ufukta bol bol sıkıntı var!..
Kolay mı? Dünyanın durgunluktan kırıldığı, makro ekonomik dengelerin alt üst olduğu bir yıl geçiriyoruz. Hemen her evde bir işsiz var. Çalışanlar, daha doğrusu "Babalar" işlerini kaybetmiş. Abartmıyorum, pek çok evde tencere kaynamıyor. Zaten çoğu kadın kendi evinde ücretsiz aile çalışanı! Kadınlar çoğunlukla gündeliğe gidiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasımda 412 bin kadın istihdama katılmış. Her kriz döneminde Türkiye'de kadın istihdamı artıyor. Sakın ha, "Kadınlar üretime katılıyor" gibi algılamayın! Bu tablo ibreti âlemlik!..
Türkiye'de toplam çalışan sayısı 2008'in son çeyreğinde 21 milyon 315 bin kişi. Bu sayının 5 milyon 639 bini kadın çalışan. Bu 5 milyon 639 bin kadının yüzde 45'i tarımda istihdam ediliyor. Yani 2.5 milyon kadın köyde, tarlada, bahçede çapa yapıyor. Gerçek bir çalışan olarak karşımıza çıkmıyor.
Geriye 3 milyon 150 bin kadın çalışan kalıyor. Kadın çalışan dağılımına bir göz atmak yetiyor.
* 800 bin kadın sanayi işçisi.
* 41 bin kadın inşaat sektöründe.
* 2 milyon 291 bin kadın ise hizmet sektöründe ucuz işgücü olarak koşturuyor.
Sözün özü: Üretimde, istihdamda hâlâ kadının adı yok!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın