kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İşsizlik artıyor"

Giriş Saati : 07.03.2009 16:03
Güncelleme : 07.03.2009 16:56
Yeni Haber
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, işsizliğin hala çok büyük bir problem olduğunu belirterek, ''Sokakta bana geliyorsunuz (sayın bakanım işim yok)... Bu tabi ki beni üzüyor. Ama önemli olan bunu köklü şekilde ülke çapında çözmek. Bunun için de meslek edindirmek, eğitimi iyileştirmek, belki de iş gücü piyasasını daha esnek hale getirmek, istihdam üzerideki yükleri daha da azaltmamız lazım'' dedi.

*ŞİMŞEK'İN KİRA SERTİFİKALARI HAKKINDAKİ AÇIKLAMALARI...

Şimşek, Eruhlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de eğitimin önemini bildiklerini, son 6 yıldır ilk defa Milli Eğitim Bakanlığının bütçeden en fazla payı alan bakanlık olduğunu ifade ederek, insana yatırım yapıldığında dünya ile rekabet edebileceğimizi, katma değeri yüksek ürünler üretebileceğimizi vurguladı.

Hükümetleri döneminde ulaşımda, sağlıkta yaptıkları yatırımları anlatan Şimşek, ''Türkiye'ye ilk döndüğümde Kilis'te bir hastane açılışına katıldım. Oradaki plazma ekranlara, güzel uygulamalara hayran kaldım. Özel sektör mantığı ile yapılan çok modern tesisler'' dedi.

Şimşek, Türkiye'de ekonomide çok önemli ilerlemeler kaydettiğini, çok önemli reformlar yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Ama sıkıntılar yok mu? Var. Türkiye'de işsizlik hala çok büyük bir problem ve şu anda maalesef işsizlik artıyor. Her şeyden önce ön teşhisi iyi koymak lazım. İssizlik önemli ölçüde mesleksizlik problemidir. Eğer Türkiye'de insanımızı zamanında iyi eğitebilseydik, dünya çapında profesyonel meslekler edinebilseydiler, vatandaşımıza dünyada bile çok talep olurdu.''

''İSTİHDAM ARTACAK''

İşsizliği önlemek için 2-3 aşamalı bir planı uygulamaya koyduklarını anlatan Şimşek, eğitimde kaliteyi artırmanın ve onunla ilgili bir reformun peşinde olduklarını, sosyal güvenlik ve istihdam reformu yaptıklarını hatırlattı.

İŞKUR ile gençlere meslek edindirme kursu düzenlendiğini, gençlerin ve kadınların istihdamına pozitif ayrımcılık sağladıklarını ve 5 yıllık teşvik getirdiklerine dikkati çeken Şimşek, işverenlerin sosyal sigortalar primini yüzde 25 indirdiklerine işaret ederek ''Bu hazineye 5 milyara mal oldu, ama şirketlerimiz daha rekabetçi oldu. İnşallah istihdam artacak'' diye konuştu.

Şimşek, devletin imkanlarının sınırlı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Biz teker teker bütün vatandaşlarımızın problemiyle tabi ki ilgilenmek zorundayız ama önemli olan sorunları kökünden çözmek. Sokakta bana geliyorsunuz (Sayın Bakanım işim yok)...Bu tabi ki beni üzüyor. ama önemli olan bunun ötesine geçmek, bunu köklü şekilde ülke çapında çözmek. Bunun içinde meslek edindirmek, eğitimi iyileştirmek, belki de iş gücü piyasasını daha esnek hale getirmek, istihdam üzerindeki yükleri daha da azaltmamız lazım.''

''EN BÜYÜK BUHRANLARDAN BİRİSİ YAŞANIYOR''

Bakan Şimşek, şu anda dünyada 1929'dan bu yana en büyük buhranlardan birisi yaşandığını, bütün dünyada ihracat ve üretimin düştüğünü, işsizliğin arttığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu Türkiye'ye özgü sorunlardan kaynaklanmıyor. Türkiye olarak bankalarımız daha iyi durumda, hane halkımızın borcu düşük, devletimizin imkanları iyi. İnşallah uluslar arası piyasalar normalleşince Türkiye'deki toparlanma hızlı şekilde olacak''

Türkiye'nin ilk defa böyle bir krize sağlam şekilde yakalandığını kaydeden Şimşek, ''Daha önce Türkiye çok krizler yaşadı. 1993'e, 1994'e geçiş, 2000 ve 2001... O dönemlerde kur, faiz, enflasyon yükseldi ve ekonomi küçüldü. Bugün ekonomi daralıyor, kur yükseldi ama gelişmiş ülkelerle aynı reaksiyonu gösteriyoruz. Faiz aşağı doğru, enflasyon aşağı doğru... Bunlar aslında son yıllarda yapılan iyileştirmeler sayesindedir'' diye konuştu.

Şimşek, daha sonra Narlıtepe semtinde Fırat Mahallesi'nde oturan fakir Ahmet Esen'in evine gitti. Buradaki ziyarete basın alınmadı.

Yol boyunca, esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Şimşek, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Cahit Nakıboğlu'nun vefat eden dünürü Ahmet Yetkin'in ailesine taziye ziyaretinde de bulundu.

Ziyaretlerde, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Mehmet Erdoğan ve Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı,Şahinbey belediye başkan adayı Mehmet Tahmazoğlu da yer aldı.

Bu arada, Bakan'ın daha önce bildirilen Diyarbakırlılar ve Karadenizliler dernekleri ziyareti iptal edildi.

(AA)