kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Banvit, enerjisini 20 bin hayvandan çıkaracak

Evrim ERGİN BANDIRMA
21.02.2009
Hayvanların gübresinden biogaz üretecek olan Banvit, bu gazı da elektrik üretiminde kullanarak kendi enerji ihtiyacını karşılayacak..
Türkiye'nin önde gelen beyaz et ve gıda şirketlerinden Banvit, Bandırma'da biogaz yatırımı yapıyor. SABAH'a açıklamada bulunan Banvit Genel Müdürü Turgut Görener, haziran ayında tamamlanması planlanan yatırımın 6 milyon euroya mal olacağını ve 5 milyon dolarlık kısmının da IFC kredisi ile yapılacağını söyledi. 20 bine yaklaşan büyükbaş hayvanın gübresini ve altlıklarının büyük havuzlarda toplanacağını belirten Görener, "Bu havuzlarda bir işlemden geçirilecek olan gübrelerin gazı daha sonra kojenerasyon ünitesinde elektrik enerjisine çevrilecek. Böylece yılda 26 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreteceğiz. Bu da bizim enerjimizin yarısına tekabül ediyor. Onun dışında gübrenin posasınını da sıvı ve katı organik gübre olaraka satacağız. Sıcak suyu ve buharı da sistemde kullanacağız" dedi.

KARBONDAN PARA KAZANACAK
Günlük olarak işletmelerinde 250 ton sığır gübresi, 40 ton sıvı, 10-15 ton buzağı altlığı ve 100 ton arıtma çamuru ortaya çıktığını dile getiren Turgut Görener, karbon sertifikası sayesinde karbon ticaretine de girecekleri söyledi. Bu yatırımı yaparken kendilerine karbon sertifikası ticareti ile birlikte yıllık 1.5 milyon ila 3 milyon euro arasında kazanç olacağını anlattıklarını dile getiren Görener, "Ancak geçtiğimiz günlerde Almanya'dan bir firmadan teklif istedik ve bize yıllık 300-400 bin euro gibi bir teklifte bulundular" diye konuştu.