kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ERDAL ŞAFAK

Benim Afrikam

Sahel altı Afrika'yı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül gezisinin ilk durağı Kenya'dan güneydeki Tanzanya'ya geçti. Tanzanya'nın da güneyinde tarifsiz trajedilerin pençesinde kıvranan Zimbabve var.
Bir zamanlar dünyanın en sevilen devrimcisiyken bugün en acımasız diktatöre dönüşen Robert Mugabe'nin Zimbabve'si...
Enflasyonun yüzde 2 trilyarı geçtiği Zimbabve... (Not: O kadar büyük rakam ki, Türkçe'de henüz karşılığı yok. 1 Trilyar'ı yazmak için 27 sıfır eklemek gerekiyor!)
Bir aylık gelirleriyle bir ekmek bile alamayan doktorların işi bıraktıkları Zimbabve... (Bir doktorun aylık maaşı 0.22 sente indi. Yani doktorlar 5 ayda 1 avro kazanabiliyorlar!)
Doktorlar işi bırakınca salgınların at koşturmaya başladığı Zimbabve... Koleraya yakalananlar 100 bini, ölenler ise 4 bini geçti. Beslenme yetersizliğinin azdırdığı AIDS salgınından etkilenenler ise 12 milyon nüfusun yarısını buldu.
Halkı tüyler ürpertici açlık, rakamlara sığmayan enflasyon ve başdöndürücü hızla yayılan salgınlarla boğuşurken, hastalar ilaç yokluğundan ölüme terk edilirken, Mugabe dün 85'inci yaşgününü 3 bin ördek, 80 inek, 70 keçi ve 12 domuzun kesildiği, konuklara 2 bin şişe şampanyanın, 8 bin istakozun, 100 kilo jumbo karidesin, 4 bin porsiyon havyarın ikram edildiği ziyafetle kutladı. Maliyeti: 1.5 milyon ABD Doları!
Aynı Mugabe'nin HongKong'da 5.8 milyon ABD dolarına muhteşem bir villa daha aldığı ortaya çıktı. "Daha" diyoruz; çünkü Afrika'nın Uzakdoğu'da "Birkaç" evi olduğu zaten biliniyordu.
Aynı Mugabe 29 yıllık iktidarında en az 5 milyar doları yurtdışına kaçırdı.

Batı'nın ikiyüzlülüğü
Ama bu konuda Mugabe tek örnek değil. Gabon Devlet Başkanı Omar Bongo, Batı bankalarına yüzlerce milyon dolar aktardı. Bongo ayrıca gayrimenkule de yatırım yapıyor. Sadece Fransa'da 39 mülkü var: Paris'te birçok daire, konak, Cote d'Azur'de villalar, 13 otopark... Bongo cömert bir aile reisi: Eşine geçenlerde 350 bin avro değerinde "Maybach 57", kızına da 80 bin avroluk "Mercedes E55" armağan etti.
Kongo Devlet Başkanı Sassu Ngessu'nun Fransa'daki gayrimenkul portfoyü biraz daha mütevazı: Sadece 18 mülkü var!
Paris'te onar odalı iki ev, birkaç villa, vs... Ah unutmadan; Fransız bankalarında hepsi de bol sıfırlı 112 hesap duruyor. "Kara gün" güvencesi olarak. Her biri en az 200 bin avroluk on kadar otomobil listede ayrıntı olarak yer alıyor.

Diktatörün yaş günü
Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodor Obiang Nguema'nın Batı'daki mal varlığı yukardaki örneklerin yanında devede kulak kalıyor: Paris'te bir ev, bankada bir hesap, "Sadece" 4.5 milyon avro değerinde 8 otomobil.
Listeyi dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Çünkü "Uluslararası Şeffaflık" gibi sivil toplum örgütlerinin araştırmalarına göre, Afrika liderlerinin son 20-30 yılda Batı'ya kaçırdıkları paraların toplamı 180 milyar doları geçiyor. Hatta gerçek rakamın bir trilyon dolar olduğunu savunanlar bile var. (Örneğin IMF eski Başkanı Michel Camdessus.)
Afrika'nın yoksulluğunun kökeninde işte bu akıl almaz yağma, hırsızlık, soygun yatıyor. Kalkınmayı işte bu "Habis ur" önlüyor.
Batı dünyası Afrika'ya yılda ortalama 50 milyar dolar yardım akıtıyor. Ve bu 50 milyar dolar olduğu gibi Batı'ya geri dönüyor: Yarısı diktatörlerin hesaplarına, öbür yarısı da rejimlerin dayanağı olan orduların silah siparişleriyle...
Özetle; batılılar, yardımlarıyla Afrika'nın diktatörlerine, otoriter rejimlerine destek veriyorlar. Paraların nasıl olsa geri döneceğini bildikleri için. Ve o çürümüş yönetimler işlerine geldiği için. Bu nasıl dünya?
İyi ki Gül, Afrika gezisinde Tanzanya'dan öteye gitmiyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın