kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

Kirli savaş lobisi mevzi kaybediyor

Bir meselenin doğrudan tarafı olanlar, o konuda yapılanları unutmuyor. Kürt aydınlarından Ümit Fırat, TRT Şeş tartışmalarını ele aldığı yazısına, iz bırakan o sözleri hatırlatarak giriyor. ( Birikim, Şubat 2009, No: 238 )
Özetlemeye çalışayım:
* Rahmetli Turgut Özal'ın, "Araştırdım, annem Malatyalı bir Kürt'müş (...) Kürt meselesini çözmek benim boynumun borcudur" dediği söylenir.
* Henüz siyasi yasağı sürerken, 25 Ekim 1984'te, Süleyman Demirel, "Kürtler 500 yıldır asimile edilmemişler. Bundan sonra da asimile edilemezler" demişti.
* Aynı Demirel ama bu kez DYP-SHP koalisyonunun Başbakanı olarak, 7 Aralık 1991'de Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, "Kürt kimliğine karşı çıkılamaz. Kürt realitesini artık tanımalıyız" demişti. Ancak sonra bu konuda hiçbir şey söylemedi.
* Dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, 16 Aralık 1999'da, Diyarbakır'da şöyle diyordu: "Demokrasi, Türk'ün de, Kürt'ün de hakkıdır... Avrupa Birliği'ne giden yolun, Diyarbakır'dan geçtiğine inandığımız için bugün buradayız."
* Başbakan Erdoğan ise 10 Ağustos 2005'te, "Kürt sorunu (...) bizim için demokratikleşme sorunudur" demişti.
Son 20 yılda gördüğümüz şudur: Siyasetçilerin çoğunluğu, kâh samimi duygularla, kâh oy avcılığı yapmak amacıyla Kürt sorununu çözmeyi arzuladı.
Ancak başta askeriye olmak üzere, bürokrasi bunu istemedi: Kimi milliyetçi/ulusalcı ideolojiye kapılarak, kimi demokratikleşmenin imtiyazlarını elinden almasından korkarak, kimi savaş sayesinde elde ettiği avantaları yitirmemek, kimi de sivil siyasetçilere üstünlük sağlamak için çözüm çabalarını engelledi.
Sonuçta, siyasetçilerin yukarıda andığımız sözleri havada kaldı.
Bugün ise durum epey farklı: ' Çözümsüzlük' lobisi (ki aynı zamanda ' Kirli Savaş' lobisidir) hiç bu kadar zayıf olmamıştı. Hadi hayırlısı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın