kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Putinizm' kriz ile savaşa başladı

21.02.2009
ABD'de başlayan ve etkisi tüm dünyaya yayılan küresel ekonomik kriz Rusya'yı sert vurdu. Artan gıda fiyatları ve işsizlik muhalefeti sokaklara döktü. Putin'in enerji kaynaklarına dayalı ekonomi siyaseti zora düştü. Politika uzmanları "Bu kriz Putin'in desteğini düşürebilir" diyor..
Rusya'da 2000 yılında oturduğu başkanlık koltuğundaki 8 yıllık dönemde oluşturduğu 'ekonomide liberal, siyasette ise milliyetçilik yanı ağır basan muhafazakâr' söylemli modeliyle bir akım yarattı Putin. Politika uzmanlarının 'Putinizm' adını taktığı ve gücünü Putin'in sert söylemli politikalarından alan bu akım şimdilerde küresel ekonomik krizin kapıya dayanmasıyla tehdit altında. Küresel krizin başından beri 6 milyon kişinin işsiz kaldığı ülkede güçlü enerji kaynaklarına dayalı ekonomi 'sos' veriyor. İngiliz Guardian gazetesinin saygın yazarlarından Simon Tisdall, Rus yönetimini giderek köşeye sıkıştıran ekonomik krizin güçlendirdiği muhalif hareketin de Putinizm'e olan desteği düşürebileceğini söylüyor. Geçen ay yapılan Davos zirvesinde Putin'in küresel krizle birlikte enerji ihracatının da ciddi bir şekilde etkilendiğini itiraf eden sözleri de yazar tarafından muhalif hareketlerin artacağına işaret olarak gösteriliyor.

ABD'YE MUHTAÇ KALACAK
Nitekim Putin'in eski siyasi rakiplerinden olan Moskova Belediye Başkanı bir parlamento oturumunda yaptığı konuşmada Kremlin yönetimine sert eleştirilerde bulunarak asıl problemin ülkede yatırım yapılmaması olduğuna dikkat çekti. Luzhkov "Enerji kaynaklarından gelen paralar yatırıma yönlendirilmiyor. Hiçbir alanda ciddi bir yatırımımız yok. Yalnızca askeri alanda yapılan harcamalar ve milliyetçi söylemlerle bu iş yürümez" diye konuştu. Siyasi uzmanlar tüm bu gidişat ışığında Rusya yönetiminin ABD ile işbirliğine önümüzdeki dönemde daha fazla ihtiyacı olacağını ve krizden ancak siyasetteki sert söylemini yumuşatarak kurtulabileceği yorumunu yapıyor.
Haberin fotoğrafları