kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dual olarak yazıldığı için hem WAP hem de WEB üzerinde konser izlenebilir olacak. Yani ister cep telefonunda ister bilgisayar ortamında izlenecek.

Teoman konserini cep'le Yüksekova'dan izletecek

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
21.02.2009
Avrupa Müzik'in getireceği teknoloji sayesinde Açıkhava'daki Teoman, Hande Yener gibi sanatçıların konseri, Hakkari Yüksekova'da cep telefonundan canlı izlenebilecek..
Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı MWC (Mobile World Congress), İspanya'nın Barselona kentinde geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. MWC dünya devi cep telefonu ve mobil iletişim firmalarının gövde gösterisine sahne olurken, irili ufaklı binlerce şirket de yeni teknolojilerini tanıtmak için yarıştı. Üç milyarı aşkın cep telefonu kullanıcısına seslenen cihaz ve hizmetlerdeki son yeniliklerin şekillendirildiği Dünya Mobil Kongresi bu sene bir Türk firması için çok başarılı geçti. Tek Türk müzik yapımcısı Avrupa Müzik adına sahibi Cengiz Erdem katıldı. Erdem, şu anda İngiltere ve Çin'de test yayını yapılan bir uygulamayı Temmuz'da Türkiye'de gerçekleştirmek için gerekli alt yapı ve anlaşmaları gerçekleştirdi. Temmuz ayında yapılacak olan Açıkhava Konserleri'nin 10'unu 3G özelliğine sahip cep telefonu kullanıcıları, bu konserleri 6 saniye gecikmeli olarak cep telefonundan canlı izleyebilecek. Ünlü yapımcı; "Bunun için bir operatör ile görüşmelerimiz devam ediyor, anlaşmak üzereyiz" diyor.

HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

* Proje nasıl gerçekleşti?
Böyle bir teknoloji için bizim donanıma ihtiyacımız vardı. Önce yazılıma sonra kapasiteye ihtiyaç duyuyorduk. Hepsi Barselona'da çözüldü. Yazılımımız zaten vardı, eksiklikler tamamlandı. Bu yaza hazırız. Takıldığımız konulardan birisi kapasiteydi. Aynı anda hizmet veriyorsunuz, milyonlarca insan bunu görmek istediğinde kapasitemiz yetecek miydi? Bununla ilgili bir denge olması gerekiyordu. Leasy Web Station ile bu konuda bir anlaşma yapıldı. Dünyanın en büyük kapasitesini barındırıyor. Hem maliyetleri düşürdük hem de 10 sunucuya ayırarak 3 bin megapiklik bir kapasiteye ulaştık.

* Maliyeti çok yüksek mi? Onlarla uygulamanın yeni olması sebebiyle maliyeti düşük olarak anlaştık. Projeyi anlattığımızda çok heyecanlandılar. Konser yapacağınız yerden canlı ekipmanla 8 kameralı bir sistemle kayda başlıyorsunuz. Aynı anda kaydettiğiniz görüntüler ana sunuculara gidiyor. Bunlar Türk Telekom'da, bizim sunucularımız. Yazılan özel programlarla formatları değiştirilerek bilgisayara ve cep telefonlarına 3G teknolojileriyle hemen yollanıyor. Linkler Türkiye'den gidiyor ama onlar izlemeye başladığında yurtdışındaki sunucular vasıtasıyla izlemeye başlıyorlar. Hande Yener konser verdiğinde Hakkari Yüksekova'da yaşayan biri nerede olursa olsun cep telefonundan 6 saniyelik farkla canlı olarak konseri izleyebilecek. Yani kısaca cep telefonun çektiği her yerde, herkes izleyebilir.

* Bunu izlerken ücret ödeyecekler mi? Müzik sektörünün içinde bulunduğu bu durumun acısını izleyenlerden çıkarmamak lazım. Bir operatörle görüşüyoruz. Bunu kullanıcıya ücretsiz olarak ulaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca hak sahiplerinin telifleri ödenecek.