kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
M. Thatcher

Gladio'nun bir numarası, İtalya'nın kara kutusuydu

17.02.2009
2. Dünya Savaşı sonunda Soğuk Savaş'ın başladığı günlerdi. Özel bir programla Avrupa'dan 5 genç siyasetçi ABD'ye gitti. Aralarında tek bir kadın vardı. O da savaşın galiplerinden olan İngiltere'den Margareth Thatcher'di. Helmut Schmidt ve Helmut Kohl yenilip ikiye bölünen Almanya'dan geliyorlardı. Savaşın diğer galibi Fransa'dan Valery Gisgard d'Estaing seçilmişti. Yenilen İtalya'dan seçilen hukukçu ise Francesca Cossiga'ydı...

50 yıl sürecek Soğuk Savaş döneminde Avrupa'yı yönetecek olan 5 genç lider, ilk kez ABD'nin liderlik programında tanıştılar.. Ve beşi de Soğuk Savaş'ın kaderini çizdiler.

Beşi de Sovyetler Birliği'nin ve Varşova Paktı'nın dağılmasında rol oynayan güçlü liderler oldular... Cossiga 55 yıl boyunca İtalya'yı yöneten kilit isimlerden ve Soğuk Savaş döneminde İtalya'da komünizme karşı savaşın en güçlü liderlerinden biriydi. Hıristiyan Demokrat Parti'den parlamentoya girdiği zaman 30 yaşındaydı ve partinin lideri Aldo Moro'ya çok yakındı. 38 yaşında, Savunma Bakan Yardımcısı olduğu zaman Savunma Bakanı'ndan bile daha güçlü sayılıyordu. Çünkü, sadece Cumhurbaşkanı, Başbakan Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın bildiği askeri istihbaratın içindeki Gizli Özel Harp Dairesi'nin yani Gladio'nun başına getiriliyordu.

Bu gizli görev Cossiga'nın zirveye tırmanışının başlangıcı oldu. Daha sonraki yıllarda İçişleri Bakanlığı'nı üstlenen Cossiga, Gladio'nun yönetiminde hep önemli rol oynadı... Avrupa'daki en büyük siyasi cinayetlerden biri olan İtalya Başbakanı Aldo Moro'nun kaçırılıp öldürüldüğü sırada İçişleri Bakanı'ydı.. Ama bu olay Cossiga'nın siyasi hayatının sonu değil, zirveye tırmanışının başlangıcı oldu. Çünkü, İtalyan siyasi hayatında bir ilki gerçekleştirip istifa edince halkın gözünde bir kahraman oldu ve bir yıl sonra seçimleri kazanıp Başbakanlık koltuğuna oturdu.

Cossiga, İtalya'nın en genç Cumhurbaşkanı olarak tarihe adını yazdırdığı zaman ise 56 yaşındaydı. Ve tarihin önemli bir dönüm noktasında, yani 45 yıl bütün dünyada saklanan Özel Harpçiler'in yani Gladio'nun ilk dünyaya açıklandığı zaman Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyordu.

Cumhurbaşkanlığı'nın ardından tabii senatör olan Cossiga, 55 yıllık siyasi hayatında popülaritesini hiç kaybetmedi. Ne zaman konuşsa sadece İtalya'da değil Avrupa ve hatta dünyada da büyük tartışmalar yarattı.

Nitekim, geçen yıl, New York'daki İkiz Kuleler'e 11 Eylül 2001'de yapılan intihar saldısını CIA ve MOSSAD'ın planladığını, böylece ABD'nin Irak'ı işgal ettiğini iddia edince büyük gürültü koptu. Tabii senatör olan 80 yaşındaki Cossiga'yı açık sözlü olduğu için İtalyanlar hep sevdi.

Ona "sıra dışı bir siyasetçi" diye baktılar... Bütün siyasi hayatı boyunca hep derin devletin içinde olduğu için ona "İtalya'nın kara kutusu " diyenler var... "Cossiga derin devletteki her şeyi bilir" deniliyor..

Cossiga şimdiye kadar bildiklerinin belki de ancak yarısını açıkladı...

4 saat süren söyleşimiz sırasında açıkladıkları bile, "derin dünyaya" ve Türkiye'ye bir pencere açmamızı sağladı...
Haberin fotoğrafları