kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Barack Obama

Obama: Türkiye'yi takdir ediyoruz

ANKARA
17.02.2009
Başkan Obama dün Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı aradı: Türkiye bölgede liderlik açısından önemli bir görev yapıyor..
ABD Başkanı Obama'dan, Erdoğan'a:Ortadoğu barış sürecinde şahsınızın liderliğinin hayati önem taşıdığını ifade etmek isterim

BD Başkanı Barack Obama dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak, Türkiye'nin bölgesel konularda gösterdiği liderliği takdir etti. Obama ile Gül arasındaki telefon görüşmesi rekor sayılabilecek bir sürede yaklaşık 30 dakika sürdü. Obama'nın "Türkiye bölgede liderlik açısından çok önemli bir görev yapıyor" dediği öğrenildi.

ÖVGÜYLE SÖZ ETTİ
Obama'nın, Gül'ü telefonla araması önce iki ülke arasındaki rutin görüşme olarak kulislere yansıdı. Ancak ilerleyen saatte görüşmenin yaklaşık 25-30 dakika sürdüğü ve telefon görüşmesinin birden fazla konuyu içerdiği öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre, Obama ve Gül'ün görüşmesinde Afganistan, Pakistan, Kafkasya, Ortadoğu ve Avrupa Birliği konuları ele alındı. Kulislere yansıyan konuşmaya göre Obama, Gül'e, bölgesel liderlikle ilgili övgü sözlerinin yanı sıra, "Afganistan ve Kafkasya'da çok önemli işler yapıyorsunuz" diye hitap etti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden görüşmeyle ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi: "Sayın Cumhurbaşkanımız bugün kendilerini telefonla arayan ABD Başkanı Barack Obama ile bir görüşme yapmışlardır. Telefon görüşmesinde Başkan Obama, Türkiye-ABD ilişkilerine verdiği önemi vurgulamış, Türkiye'nin bölgesel konularda gösterdiği liderliği takdir ettiklerini ifade etmiştir. Görüşmede ayrıca, beraber çalışma niyeti teyit edilmiş, bölgesel ve uluslararası konular gözden geçirilmiştir."

ERDOĞAN'I ARADI
Obama, daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradı. Obama'nın Türkiye'nin stratejik ortaklığının önemine dikkat çektiği bildirildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada Obama'nın, Erdoğan'a söyledikleri şöyle ifade edildi: "Başkan Obama, Gazze sorunu konusunda, 'Ortadoğu barış sürecinde şahsınızın liderliğinin hayati önem taşıdığını ifade etmek isterim. Amerika Türkiye'nin hassasiyetlerini her zaman anlayışla karşılamaktadır' demiştir. ABD yönetiminin Ortadoğu'da barışın temini, PKK terörünün sona erdirilmesi, Ermenistan'la ilişkiler başta olmak üzere birçok konuda Türkiye ile birlikte çalışmak istediğini belirtmiştir." Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Obama, Gül ve Erdoğan'a Türkiye ile Irak arasında gelişen ilişkilere destek vermek istediğini de bildirdi.
Haberin fotoğrafları