kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Stratejik işbirliğine hazırız"

Giriş Saati : 13.02.2009 13:08
Güncelleme : 13.02.2009 23:11
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Türkiye ile stratejik işbirliğine hazır olduklarını söyledi...
Kremlin Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı, iki ülkenin birçok alanda işbirliği yaptığının altını çizdi.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Gül için Kremlin Sarayı'nın bahçesinde karşılama töreni düzenlendi. Daha sonra iki lider baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmeden sonra kısa bir açıklama yapan Medvedev ve Gül, Türkiye ile Rusya'nın bölgedeki işbirliğinin önemini vurguladı.

Medvedev "Türkiye ile her türlü stratejik işbirliğine hazırız. Turizm, elektrik, ulaşım, sanayi alanlarında iyi ilişkilerimiz var. Ayrıca Karadeniz ve Kafkaslarda da Türkiye ile işbirliği içindeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül de Rusya ile olan ilişkilere önem verdiklerini belirterek, Medvedev'e kendisine gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.

İki liderin kısa açıklamasının ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da hazır bulundu.

GÜL: "İNANIYORUM Kİ BU ZİYARETİM ÜLKELERİMİZ ARASINDA YENİ BİR SAYFA AÇACAKTIR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya'yı ziyaretinin iki ülke arasında yeni bir sayfa açacağına inandığını söyledi.

ORTAK DEKLARASYON İMZALANDI

Gül'ün Medvedev'le görüşmesinin ardından, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya doğru ilerlemesi, dostluk ve çok boyutlu ortaklığın daha da derinleştirilmesine ilişkin "ortak deklarasyon" imzalandı.

İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül, Rusya'ya gelişlerinden itibaren kendilerine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

Bu vesileyle Medvedev'in şahsında Rus halkına Türk halkının sevgilerini ve muhabbetlerini ilettiğini ifade eden Gül, gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerinin çok açık, samimi ve güçlü şekilde cereyan ettiğini ve çok faydalı olduğunu bildirdi.

Gül, ilişkilerinin zaten çok boyutlu şekilde birçok alanda devam ettiğine dikkati çekerek, imzaladıkları deklarasyona bakıldığında görüleceği gibi, birçok alanda bu ilişkilerin daha da ileri seviyeye taşınması için karar verdiklerini, siyasi iradelerini ortaya koyduklarını belirtti.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin 500 yılı aşan köklü tarihi geçmişe dayandığını söyleyen Gül, bölgenin iki önemli ülkesi olarak barışa, istikrara, dostluğa ve karşılıklı işbirliğine çok önem verdiklerini kaydetti.

"TİCARETİN 40-50 MİLYAR DOLARLARA ULAŞACAĞINA İNANIYORUM"

Gül, bunun neticesinde ticaretlerinin 30 milyar doları aştığını, bu rakamın, karşılaştıkları bazı problemleri de iyi niyetleriyle çözerek çok daha ileri düzeye, 40-50 milyar dolarlara çıkarılacağına inandığını, bu potansiyelin olduğunu söyledi.

İş adamlarının karşılıklı yatırımlarını desteklediklerini ve onlara her türlü kolaylığı karşılıklı olarak gösterdiklerini belirten Gül, burada da önemli rakamlara ulaşıldığını aktardı.

Gül, her yıl Rusya'dan 3 milyona yakın turistin Türkiye'yi tercih etmesinden büyük gurur ve mutluluk duyduklarını kaydederek, "Eminim Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissediyorlar. Bu sayının artmasından daima sevineceğiz" dedi.

Medvedev'in açıklamasında bahsettiği bölgesel ve uluslararası meseleleri de gözden geçirdiklerini bildiren Gül, bu konularda iki ülkenin benzer görüşlerinin olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Gül, bu ziyaretinin bir devlet ziyareti çerçevesinde olduğunu hatırlatarak, "İnanıyorum ki bu ziyaretim ülkelerimiz arasında yeni bir sayfa açacaktır" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Medvedev ve eşini Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacaklarını sözlerine ekledi.

TÜRK TIR'LARI KONUSUNDA TEKNİK HEYET OLUŞTURULACAK

Bu arada edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, Medvedev ile görüşmesinde, Türk TIR'larının Rus gümrüklerinde yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, sorunun çözülmesini istedi.

Medvedev ise bu uygulamanın sadece Türkiye'ye yönelik değil, genel bir uygulama olduğunu, ancak bu durum Türk TIR'larına önemli boyutta bir sorun teşkil ediyorsa, iki ülke arasında oluşturulabilecek teknik bir heyet tarafından çözülebileceğini söyledi.

Heyetin derhal oluşturularak, konuyla ilgili görüşmelere hemen başlanması talimatı verildiği öğrenildi.

Görüşmede ayrıca iki ülke arasında enerji ve nükleer santral alanında işbirliği konuları geniş bir şekilde ele alındı.